İzmir’li Müteahhitlerden Demir Fiyatlarına Ortak Tepki

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) ve İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) düzenledikleri ortak basın toplantısıyla demir zamlarına tepki gösterdi. MÜFED başkanı Necip Nasır inşaat sektörü ciddi bir krizle karşı karşıya diyerek hükümete çağrıda bulundu.

MÜFED başkanı Necip Nasır, İMFED başkanı Ziya Dağlıer ve federasyon yöneticilerinin katıldığı toplantıda demir zamları eleştirildi. Müteahhitler adına açıklama yapan MÜFED başkanı Necip Nasır, “Sektörü yaralayan bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyoruz. İnşaatın temelini oluşturan iki kalem var; Demir ve beton. Daha önce beton zamları ile ilgi çok kez bir araya geldik. Şimdi de demirdeki spekülasyon zamlar karşısında yeniden bir aradayız. Dünyada demir üretiminde 8. Sırada olmamıza rağmen 2017’nin başından beri sürekli zamlarla karşılaşıyoruz” dedi.

İŞ BIRAKMA EYLEMİNDEN NEDEN VAZGEÇİLDİ

Necip Nasır Müteahhitler Konfederasyonunun ağustos ayında aldığı iş durdurma kararının neden hayata geçirilmediğini şu sözlerle açıkladı. “15 ağustos 2017’de konfederasyonumuz ve konfederasyona bağlı 5 federasyonumuzla iş durdurma kararı aldık. İş durdurma çağrısı yaparak hükümetten taleplerimizi sıraladık. Ekonomi bakanımız Nihat Zeybekçi ile yaptığımız görüşmeler sonucunda ekonominin sekteye uğramaması için paydos kararından vazgeçtik. Eylem değil hükümetle koordinasyonlu olarak çözüm önerileri üretmeye yönelik çalışmalar içerisinde yer aldık. Bu görüşmeler sonucunda demirdeki ithalat vergisi yüzde 10’a indirildi. Bu tedbire rağmen ne yazık ki zamlar durmadı.”

DÜNYANIN EN UCUZ DEMİRİ TÜRKİYE’DE DİYORLAR AMA EN PAHALI DEMİR BİZDE

Demir üreticilerinin zamlara yönelik yaptığı savunmaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Nasıri “2016 yılı başlarında 1.180 lira olan demir ton fiyatları, 2017 başında 1.600 liraya yükselirken bugün müteahhit arkadaşlarımız 2.740 liradan demir alıyor. Demiri yüzde 150’ye yakın zamla alıyoruz. Fiyatların yükselmesinin yanında demir bulmakta da zorlanıyoruz. Demir üreticileri hurda artışını mazeret gösteriyor. Ancak hurda ile demire gelen zamlar aynı orantıda değil. Bu gerçeği yansıtmıyor. Bunları kendilerine de bildirdik. Türkiye'de demir çelik üretim kapasitesi 50.4 milyon tondur. Türkiye 2016 yılında 33.2 milyon ton demir üretti. Bu üretimin 16 milyonu inşaat demiri.  İnşaat sektörünün ihtiyacı ise 9 milyon ton. Demir üretimi iki şekilde yapılmakta. Birincisi hurdadan demir üretimi, İkincisi ise kömürden ve demir cevherinden üretim. Üretimin yüzde 70’i ikinci şekilde yapılıyor. Demir üreticileri kapasitelerini günün konjoktörüne göre ayarlıyorlar. Türkiye’de en ucuz demir satılıyor diyorlar. Ancak Türkiye en pahalı demiri kullanıyor. Çünkü biz doları 4 ile çarpıyoruz. İç piyasayı düşünmeden, dolar yüksek olduğu için yurt dışına satmak daha karlı geldiği için oraya satıyorlar. Güçlü bir Türkiye için tüm sektörler elini taşın altına koymalı. İnşaat sektörü zamlar karşısında ciddi bir darboğazla karşı karşıya. Taahhütle iş yapan firmalar batma riskiyle karşı karşıya” dedi.  

ZAMLAR KONUT FİYATLARINA YANSIYACAK

Demir fiyatlarının konut fiyatlarına yansıyacağını ifade eden Nasır sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Biz maliyetlere yansıyan her zammı satışa yansıtmak zorundayız. Bu zamlar muhakkak tüketiciye de yansıyacaktır. İnşaat sektörünün toparlanması, taahhüt işlerinin aksamaması için hükümetimiz tarafından demir-çelik üreticileri de zarara uğratılmadan demir fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor.”

HÜKÜMET İHRACATA KOTA KOYSUN

Nasır, hükümete demir fiyatlarına müdahale edilmesi çağrısında bulunarak önerilerini şu şekilde sıraladı, “Sayın bakanımızın ithalat vergisini yüzde 10’a indirmesi yeterli gelmedi. İthalat vergisinin sıfırlanması gerekiyor. Demirdeki KDV oranı yüzde 18’den yüzde 8’ indirilsin. İnsanların sağlıklı konutlarda yaşaması sosyal hakkıdır. Biz inşaatın ana temel maddelerinde verginin sağlık ve eğitimde olduğu gibi yüzde 8’e indirilmesini istiyoruz. Demir Entegre üretim tesislerinin sahiplerine tanınan haklar var, diğer demir üreticilerine de tanınsın. Kamu ihalesi alan müteahhitlerin demirden dolayı uğradığı zarar karşılansın. Müteahhit ihaleyi aldığında gün demir fiyatına göre ihaleye teklif verdi. Şimdi 1.740 liraya demir alıyor. Aradaki fark müteahhite verilmeli.  50 milyon ton üretim kapasitemiz var. Buna rağmen ihtiyacımız olan 9 milyon tonu çok pahalıya alıyoruz. Hükümetin iç piyasadaki demir ihtiyacını göz önünde bulundurarak ihracata kota koymasını bekliyoruz.”

7 BİN MÜTEAHHİTE MEKTUP

Necip Nasır, İzmir Ticaret Odası seçimleri ile ilgili sorulara da cevap verdi. Nasır, İZTO başkanı Ekrem Demirtaş’ın inşaat komitesi için çalışmalara başladığını söyleyerek 7 binin üzerinde müteahhite mektup gönderdiklerini söyledi. Mektupta İZTO seçimleri ile ilgili süreç anlatılarak müteahhitlerden destek istendi. Necip Nasır ticaret odası seçimlerine İzmir Müteahhitler Federasyonu ile beraber gireceğini hatırlattı.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız