İZODER’den Artan Enerji Fiyatlarına Karşı Yalıtım Çağrısı

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “halkın hizmetine sunulan avantajlı ‘Yalıtım Kredisi’ ile mevsim koşularının uygun olduğu bugünleri kaçırmadan yalıtım yaparak, vatandaşları yakıt faturalarından tasarruf etmeye çağırdı.

Kış aylarına sayılı günler kala Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ)’ın açıkladığı Eylül ayı tarifesine göre konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatının 20.4 oranında artmasıyla yüksek faturalar ödenmemesi için vatandaşları yalıtım yapmaya çağıran Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Rusya - Ukrayna savaşı ve küresel enerji piyasalarındaki fiyat artışlarının ülkemize de yansımalarını yaşıyoruz. Doğalgaz ve enerji maliyetlerinin giderek yükselmesiyle yalıtım tedirlerin her geçen gün önemi daha da arttı. Ülkemizde yeni yapılan binaların ısı yalıtımlı inşa edilmesi zorunlu. Ancak buna rağmen ülkemizdeki 10 binadan neredeyse 8’inde yalıtım yok. Yalıtımsız binalarımızda ısıyı binamızın içerisinde tutamadığımız için tükettiğimiz doğalgazın yarısını ve hatta daha fazlasını israf edilerek havaya atıyoruz. Hal böyle olunca %99’undan fazlasını yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı arz kaynaklarından temin ettiğimiz doğalgaz talebimiz de artıyor. Artan enerji fiyatları doğrudan enerji ithalatımıza yansıyor. TÜİK ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre ülkemizin 2021 yılı Enerji İthalatı 50,7 milyar $ olarak gerçekleşti. 2022 yılı için bu tutarın 100 milyar $’ı geçmesi kuvvetle muhtemel. Bu artış en nihayetinde faturalarımıza yansıyorİZODER olarak uzun zamandır ülkemizdeki 10 binadan 8’ini oluşturan yalıtımsız mevcut binalarımızda yalıtım seferberliği yapılması için çaba gösteriyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Hazine Maliye Bakanlığımız öncülüğünde geliştirilen ve Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyuna duyurduğu yüzde 0,99 faizli, 50 bin TL’ye kadar 60 ay vadeli finansman çözümü, yalıtım yapmak için önemli bir fırsat. Yalıtım uygulamaları için en uygun mevsim koşullarının yaşandığı bugünleri kaçırmadan, bu kredi ile yalıtım yaptırıp yakıt faturalarını yarıya düşürmek mümkün.” dedi.

“Yalıtım Kredisi” Yalıtımla Sağlanan Tasarrufla Kendini Ödüyor

Ülkemizdeki mevcut binaların yalıtımla enerji verimli hale getirilmesinde en büyük engelin hane halkımızın finansmana erişimi noktasında olduğuna dikkat çeken İZODER Başkanı Emrullah Eruslu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Mevcut bina stokumuzun yalıtımla enerji verimli hale getirilmesi için sağladığı enerji tasarrufu ile kredi taksitlerinin ödenebileceği finansal destek mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini her platformda dile getirdik. Açıklanan Yalıtım kredisi ile halkımız yüzde 0,99 faiz oranıyla 50 bin TL'ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabilecek ve evlerini daha düşük faturalarla kışın ısıtabilecek ve yazın da serinletebilecek. Üstelik kredi taksitlerinin önemli bir kısmı doğalgaz ve elektrik faturalarında sağlanacak tasarrufla kendi kendini ödeyecek. Bugün İstanbul’daki ortalama bir apartmanda dış cephede ısı yalıtımı yapılmasının daire başına maliyeti 25.000 ila 30.000TL mertebelerinde. Vatandaşımızın 60 ay vadeyle ortalama 30.000 TL+KDV tutarında yalıtım kredisi kullanarak çatı ve cephelerini yalıtması durumunda aylık taksit yaklaşık 835 TL oluyor. Şu anki doğalgaz fiyatlarının önümüzdeki yıl içerisinde hiç değişmediğini varsaysak dahi kredinin taksidinin yüzde 50’i yalıtımla üstelik sadece ısıtmadan sağlanan tasarrufla karşılanıyor. Yapılan hesaplamalar; enerji fiyatlarının son 10 yılın ortalaması kadar artması durumunda 2 ila 3 yıldan itibaren sağlanan yakıt tasarufunun kredi taksitlerinden fazla olacağını ortaya koyuyor.”

Vatandaşlarımızı daha kalın yalıtım yapmaya davet ediyoruz

Yalıtım kalınlıklarının, enerji verimliliğine etkisi çok fazla olsa da kalınlık artışının uygulama maliyetine olan etkisinin oldukça az olduğunu belirten Emrullah Eruslu, “Genel olarak uygulamalarda yalıtım malzemesinin maliyetinin dışında, yalıtım kalınlığından bağımsız olarak; iskele kurulumu, elektrik, su gibi alt yapı maliyetleri, yapıştırıcı, sıva, dübel, file vb yardımcı malzeme maliyetleri, boya, dış cephe kaplaması gibi tamamlayıcı malzeme maliyetleri ve İşçilik maliyetleri oluşur. Tüm bu maliyetlerin içerisinde yalıtım malzemesinin kalınlığının arttırılmasından oluşacak ilave maliyeti uygulamadan uygulamaya değişmekle birlikte oldukça düşüktür. Yani iskeleyi kurdurmuş, işçiyi iskeleye çıkarmış, yapıştırıcı, sıva, boya gibi malzemeleri almışken enerji verimliliğini sağlayacak yalıtım levhasını mümkün olduğunca kalın kullanmalıyız. Artık bizim de Antalya ve İzmir gibi sıcak iklim bölgelerinde 6-8cm, İstanbul gibi ılıman iklime sahip bölgelerde 9-10cm, Ankara gibi soğuk olan yerlerde 10-12cm ve Erzurum gibi çok soğuk olan yerlerde 14-15cm kalınlıklarda yalıtım yapmamız gerekiyor. Benzer durum pencereler için de geçerli. Pencerelerde kaplamasız klasik camlar yerine ısı ve/veya güneş kontrol kaplamalı yalıtım camlarını kullanmalıyız. Bu noktada tüm vatandaşlarımızı sağlanan yalıtım kredisi ile mevzuatın ötesine geçmeye ve Enerji sınıfı B olan binalara ulaşmayı hedefleyerek daha kalın yalıtım yapmaya davet ediyoruz.” dedi.

Yalıtım kalınlığının artmasının inşaat maliyetine etkisi oldukça az

Açıklamasında maliyet konusuna da değinen Emrullah Eruslu, “Yalıtım kalınlığı arttıkça sağlanacak enerji verimliliği aynı oranda artar. Buna karşılık kalınlık artışının inşaat maliyetine etkisi oldukça azdır. Yalıtım kalınlığını iki katına çıkardığımızda toplam maliyet ikiye katlanmaz ama bu sayede ısıtma ve soğutmada tasarruf potansiyeli iki kat olur. Isı yalıtımı uygulamaları hem ilk yatırım hem işletme maliyetlerini düşürerek kendini kısa sürede geri öder, bina ömrü boyunca tasarruf sağlamaya devam eder. Yalıtımla ve Yalıtım Kredisi ile ilgili bilgi almak isteyenler İZODER’le temasa geçebilir.” vurgusunu yaptı.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor