İZTO ve TOBB Demir, Beton ve Çimento Fiyatlarının Düşmesi İçin Devreye Girdi!

İzmir Ticaret Odası yönetimi, inşaat komitesinin talebi üzerine demir, beton ve çimento fiyatlarındaki yüksek zamları araştırdı. 6 ayda fiyatlara yüzde 41 zam geldiğini belirleyen Ticaret Odası fiyat artışlarını TOBB’a bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne ulaşan inşaat maliyetlerindeki zamlarla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunacak. İnşaat sektöründe daralmaya neden olması beklenen yüksek zamların gerilemesi için kurumlar arası koordinasyonun sağlanması için İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman yetkilendirildi.

İNŞAAT MALİYETLERİNDEKİ YÜKSEK ZAMLAR SEKTÖRDE DARALMAYA NEDEN OLACAK

 “İnşaat Meslek Komitemizin aldığı “inşaat malzemelerindeki yüksek fiyat artışları” konusu ile ilgili Yönetim Kurulumuzun aldığı karar değerlendirilmiş olup özellikle demir, beton ve çimentoda %35-40’a yakın yapılan zamların inşaat maliyetlerini çok yükseltmesi nedeniyle inşaat yapım faaliyetlerinde daralma yaşanacağı, aynı zamanda sektörde fiyat artışlarının gayrimenkul satışlarına da olumsuz yansıyacağı için tüketicinin konut sahibi olmakta zorlanacağı bu nedenle inşaat sektörünün ve konut sahibi olmak isteyen kişilerin ciddi bir sorun ile karşı karşıya kalacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda; özellikle demir, beton ve çimentoda son 1 yılda yaşanan yüksek fiyat artışlarının incelenmesi ve makul seviyelere çekilmesinin sağlanması amacıyla T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve T.C. Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulması konusunun TOBB’a bildirilmesi hususunun Yönetim Kurulumuza arzına oy birliği ile karar verilmiştir.”

TİCARET ODASI DEMİR VE ZAMLARINI ARAŞTIRDI

Aralık ayı toplantımızda alınan son dönemlerdeki demir ve beton fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle 2019 yılı sonu, 2020 yılı Haziran ayı ve 2020 yılı Aralık ayında demir ve beton fiyatlarının ve belirtilen dönemlerdeki döviz fiyatlarının da araştırılması ve karşılaştırılması suretiyle rapor çalışması hazırlanmasına ilişkin karar kapsamında, Odamız İş Geliştirme Müdürlüğü’nden 08.01.2021 tarih ve 81 sayı ile gelen cevabi yazı ve rapor incelenmiştir.  Neticede, malzeme üreticilerinin inşaat malzemelerine yapmış oldukları yüksek fiyat artışları nedeniyle, piyasada makul fiyatlara ürün bulmak zorlaşmıştır. Bu yüksek artışların sebebinin malzeme üreticilerinin ürettikleri ürünleri dış piyasaya vermek istemeleri, iç piyasaya satılacak ürünlerin arzının düşmesi olduğu düşünülmektedir. İç piyasadaki fiyat artışlarının inşaat sektöründeki maliyetleri artırdığı ve böylelikle konut fiyatlarına bu artışların yansıyacağı ön görülmektedir. Lokomotif sektör olan inşaat sektöründeki fiyat artışlarının ise genel enflasyonu etkileyeceği düşünülmektedir.

KAMU İHALELERİNDE BİRİM FİYATLAR YENİDEN BELİRLENMELİ

 Bu kapsamda,

*İç piyasaya satılan inşaat malzemelerine yapılan yüksek fiyat artışlarının makul seviyelere çekilmesine yönelik girişimde bulunulması ve girişimde bulunulacak Kurumlar konusunda Yönetim Kurulu Üyemiz İsmail Kahraman’ın görevlendirilmesi,

*Kamu ihaleleri kapsamında; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2021 yılı malzeme birim fiyatları belirlenirken piyasada fahiş fiyat artışlarının da göz önünde bulundurulması konusunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulması

konularının TOBB’a bildirilmesi hususunun Yönetim Kurulumuza arzına oy birliği ile karar verilmiştir.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü