Kaçak Riskli Binaların Güçlendirilmesinin Önü Açılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6306 sayılı kentsel dönüşüm kanununa eklenecek geçici madde ile kaçak riskli binaların güçlendirilmesinin önünü açıyorç

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağı ile 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu’na geçici bir madde eklenerek, imar barışına başvuran ve güçlendirme kararı alınan riskli binalara da ruhsat verilmesinin önü açılıyor.

- Taslağın 38. maddesiyle Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’na eklenmesi öngörülen geçici maddeyle öncelikle kaçak binaların imar barışına başvurarak yapı kayıt belgesi almış olmaları koşulu aranacak.

- İkinci aşamada Yapı Kayıt Belgesi alan kaçak binaların, Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında ‘riskli’ olduğunun tespiti yapılacak.

- Üçüncü aşamada Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca bina sahiplerinin beşte dördünün onayıyla “güçlendirme” kararı alınacak. Fakat buradaki en önemli koşul, ilave inşaat yapılmaması olacak. Bu koşullarda hazırlanan projelere, mevzuata takılmadan güçlendirme ruhsatı verilebilecek. Fakat bu güçlendirmenin denetimini yapı denetim şirketleri yapacak.

SİT ALANLARI YOK

Sabah'tan Aysel Alp'in haberine göre; Kaçak yapı, Hazine veya belediye arsası üzerinde yapılmışsa güçlendirme olabilmesi için bu taşınmazın bina sahipleri tarafından alınması gerekecek. Yapı Kayıt Belgesi alınan yapının üçüncü kişilere ait taşınmazlara tecavüzlü olması durumunda ise bu kişilerin muvafakati aranacak. Fakat Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu kapsamında kalan, tarihi, doğal ve arkeolojik SİT alanlarındaki kaçaklar için bu hükümler uygulanmayacak.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, ekonomik ve teknik koşulları taşıyan, ruhsata küçük aykırılıkları bulunan binaların güçlendirilmesinin doğru bir karar olduğunu belirtti. Fakat Gökçe, İstanbul Kartal’da üç katı kaçak olan ya da Beyoğlu’nda tamamı kaçak olan binalar gibi binlerce yapı bulunduğunu belirterek, bunların mutlaka yıkılması gerektiğini ifade etti. 

Kentsel Dönüşüm Haberleri

Emlak Konut İndere Türkiye’nin En Büyük Şantiyesi Oldu
Kentsel Dönüşümde İmar Hakkı Aktarımı Geliyor!
Kentsel Dönüşümde İmar Hakkı Aktarımı Sistemi Meclise Sunuldu
İstanbul’da Yarısı Bizden Desteği 2,7 Milyar Lirayı Buldu
Bağdat Caddesi'nde Her 3 Konuttan 1'i Yenilendi!