Kadıköy'deki Perili Köşk 450 Milyon TL'ye Satışa Çıkacak!

İstanbul Kadıköy'de yer alan, "Perili Köşk" ismiyle de bilinen Ragıp Paşa Köşkü, yaklaşık olarak 450 milyon TL bedelle 2 Eylül tarihinde ihaleye çıkacak.

"Küçük Dolmabahçe", "Perili Köşk" ya da?" Saray Yavrusu" isimleriyle bilinen İstanbul Kadıköy Caddebostan'ın göz kamaştıran köşkünün ihalesi için geri sayım başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Eylül ayının başında yeni sahibini bulması beklenen tarihi köşk, senelerin bakımsızlığını üzerinden atacak, eski zarafetine, ihtişamlı günlerine dönecek.

PERİLİ KÖŞK 116 YAŞINDA

Kadıköy Caddebostan'da Cemil Topuzlu Caddesi'nde bulunan köşk, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'in başmabeyincisi Ragıp Paşa tarafından Sirkeci Garı'nın da mimarları arasında yer alan Prusyalı August Carl Friedrich Jasmund'a 1906 yılında inşa ettirildi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, Kadıköy'ün simge yapıları arasında yer alan, yaklaşık olarak 23 dönüm bahçe içerisinde yer alan ve 2 bin 700 metrekare kapalı alanıyla dikkat çeken Ragıp Paşa Köşkü, zemin artı 3 kat ve çatı katından meydana geliyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, son dönem Osmanlı mimarisini yansıtan köşk, mekan tasarımları, iç ve dış süslemeleri ve tavan resimleri ile dikka tçekiyor. 

Yine verilen bilgilere göre, tavanları, eritilerek elde edilen altın varaklarla süslenmiş olan ve 40 bin altına mal olduğu kayıtlarda yazılı olan Perili Köşk'ün deniz tarafında bir kule de yer alıyor. İhalesi için geri sayımın başladığı söz konusu köşkün kara tarafına açılan çift kanatlı, büyük oymalı demir kapısının karşısında iki güzel bina yer alıyor. Yine verilen bilgilere göre, bunlardan selamlık şeklinde kullanılan yapı son senelerde yıkılırken yerine apartmanlar inşa edildi.

Yine verilen detaylara göre, Ragıp Paşa, 1920'de bu köşkte vefat etti. Söz konusu köşk daha sonra farklı kişilerin mülkiyetine geçmişti.

DÖNEMİNİN EN ÖNEMLİ SANAT ESERLERİ ARASINDA

Yine aktarılan detaylara göre, söz konusu köşkle ilgili açıklamalar yapan sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk, Ragıp Paşa Köşkü'nün döneminin çok önemli bir sivil yapı örnekleri arasında yer aldığını kaydetti. 

sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk, şehrin içindeki bu tür kıymetli yapıların, hem bölgenin hem de şehrin değerini artırdığını kaydetti.

Bu nedenle söz konusu köşkün korunmasının önemine değinen sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk yaptığı açıklamada bu noktada yalnızca devlet kurumlarının değil ayrıca tüm sivil girişimlerin, bu köşkün hem korunması hem sürdürülebilir olması hem de gelecek nesillere aktarılması anlamında çok önemli bir görevi olduğunu dile getirdi.

Yine verilen bilgilere göre, Ragıp Paşa Köşkü'nün sanat tarihi açısından çok zengin bir süslemeye sahip olduğunu dile getiren sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk yaptığı açıklamada döneminin en önemli sanat eserlerinden arasında sayılabilecek bir yapı olduğunu söyleyerek, Küçük Dolmabahçe denmesinin nedeninin, tavanlarını süsleyen muhteşem altın varaklar, süslemeler, kalem işleri, köşkün pervazları, yaşmakları olduğunu kaydetti. 

Sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk ayrıca yaptığı açıklamada aynı zamanda bunların köşke çok büyük zenginlik kattığını da dile getirdi. Sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk, bunların hepsinin o dönemin en iyi sanatçılarının ve zanaatçılarının elinden çıkmış olmasının Ragıp Paşa Köşkü'nü bu denli özel kıldığını dile getirdi.

"PAMUKLARA SARIP SARMALADIĞIMIZ BİR YAPI OLMASI GEREKİR"

Sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk yaptığı açıklamada bölgede bu ölçekte olmasa da zamanında çok sayıda köşk olduğunu fakat bugün bu anıyı sürdürebilen çok az sayıda sivil yapının kaldığını dile getirerek, "Ragıp Paşa Köşkü'nün bu anlamda göz bebeğimiz olup pamuklara sarıp sarmaladığımız bir yapı olması gerekir" dedi.

Yaptığı açıklamada bu tür ahşap yapıların bir mücevher gibi düşünülebileceğini kaydeden sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk, yaptığı açıklamada kentin en önemli mihenk taşları arasında olduğunu dile getirerek, "Bu anlamda dilerim ki bu eşsiz ahşap yapı, restorasyon geçirdikten sonra şehrin çok önemli bir uğrak yeri olarak hayatını sürdürmeye devam eder" dedi.

Yaptığı açıklamada söz konusu köşkün, 2. Abdülhamid'in başmabeyincisi Ragıp Sarıca tarafından inşa ettirildiğini dile getiren Sanat tarihçisi Almila Yasemin Aktürk, Sarıca'nın çok zevkli biri olduğunu dile getirerek, İtalya'dan mermerler getirdiğini, Viyana'dan parkeler getirdiğini, bunların hepsini 3 katlı bu eşsiz ahşap yapıya kendi zevkini çok başarılı bir şekilde yansıttığını kaydederek, "O anlamda çok değerli, çok nadide bir yapı Ragıp Paşa Köşkü." dedi.

YAKLAŞIK OLARAK 450 MİLYON TL MUHAMMEN BEDEL BELİRLENDİ

Yine aktarılan detaylara göre, mülk sahibi hakkında başlatılan icra takibi sebebiyle İstanbul Anadolu 25. İcra Hukuk Mahkemesi tarafından satılmasına karar verilen köşkün, icra müdürlükleri tarafından yürütülen kıymet takdir çalışmaları dahilinde tarihi binası, köşkün sit alanı olan arazisi, müştemilatı, bahçesinde yer alan ağaç ve bitki türleri ayrı şekilde değerlendirildi. Yine verilen detaylara göre, bu doğrultuda, 449 milyon 363 bin 491 lira 71 kuruşluk bir muhammen bedel belirlenmiş oldu.

Yine verilen detaylara göre, söz konusu köşkün ilk satış ihalesi 2 Eylül Cuma günü saat 11.00'de İstanbul Anadolu Adalet Sarayı 1 No'lu Mezat Salonu'nda gerçekleştirilecek. Aktarılan detaylara göre, söz konusu tarihi köşke sahip olmak isteyenler, 1 Eylül tarihine kadar "esatis.uyap.gov.tr" adresinden online teklif verebilecek.

Eğer İstanbul Caddebostan'ın "Saray Yavrusu" ilk ihalede sahibini bulamaz ise ihale 3 Ekim tarihinde yenilenecek.

İhale Haberleri

Vakıflar’dan İzmir’de Yarım Milyarlık Kiralama Modeli İle Arsa İhalesi
Urla'da Denize Sıfır Arsa 236 Milyon TL'ye Satışa Çıktı
TMSF Çeşme ve İnciraltı'nda 2 Arsayı Satışa Çıkardı
Balıkesir Gömeç’te 2 Adet Konut İmarlı Fırsat Arsa Satışa Çıktı
Özelleştirme İdaresi 7 İlde 18 Arsayı Satışa Çıkardı