Kalyon Holding'in Karapınar Güneş Enerjisi Santrali İçin 812 Milyon Dolar Kredi

Türkiye’nin yerli teknolojiyle hayata geçirilmiş ilk, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı büyük enerji santrallerinden Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, 12 yıl vadeli 812 milyon dolarlık finansman sağladı.

Gaz, hidroelektrik, güneş ve rüzgar yatırımlarıyla Türkiye’nin önde gelen enerji oyuncuları arasında yer alan Kalyon Enerji, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2017 yılında düzenlediği YEKA GES 1 ihalesini kazanarak lisansını aldığı 1000 MW’lik Kalyon Karapınar Güneş Enerji Santrali için proje finansmanı sağladı. Türkiye’nin tek noktadaki en büyük güneş  enerji santrali yatırımına destek veren kuruluşlar arasında, İngiliz İhracat Kredi Ajansı UK Export Finance (UKEF), J.P. Morgan Chase Bank, Denizbank, Garanti BBVA, Türkiye İş Bankası, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası bulunuyor. 12 yıl vadeli toplam 812 milyon dolarlık finansmanın imza töreni İstanbul’da gerçekleştirildi. 

Sürdürülebilir finansal yapının ispatı

Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali finansman imza töreninde yaptığı konuşmada, Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu “Gerçekleştirdiğimiz bu anlaşma ile kıymetli bir kaynağı temin etmiş bulunuyoruz. Kalyon olarak sağladığımız bu kaynak, Türkiye ekonomisine olan güvenin yanı sıra, Kalyon Holding’in sağlam ve sürdürülebilir finansal yapısının da ispatıdır” dedi. 

Santral 1 yıl erken tamamlanacak 

Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nin 550 MW’lık kısmının işletmeye alındığını kaydeden Cemal Kalyoncu, “Kalyon PV fabrikamızın üretim kapasitesini 1000 MW’a çıkarttık. Santral 1350 MW panel kurulu gücü ile tam kapasiteye ulaşacak. Büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki hedeflerimizin çok ilerisindeyiz. Santralin tam kapasite ile faaliyete geçme hedefini 1 yıl öne çekmiş bulunuyoruz” dedi. 

Avrupa’nın en büyüğü 

Cemal Kalyoncu, Karapınar GES’in tamamlandığında Avrupa’nın tek noktaya kurulmuş Avrupa’nın en büyük güneş enerji santrali unvanına sahip olacağını ifade etti. Türkiye’nin yenilenebilir ve temiz enerji alanındaki kararlılığını bütün dünyaya gösterdiğini ifade eden Cemal Kalyoncu, “Proje, ülkemize yıllık 400 milyon dolar döviz ikamesi sağlıyor. Kalyon PV tarafından yüzde 80 yerlilikte güneş panelinin Türkiye’de de üretilmesi, cari açığın azaltılması ve nitelikli istihdam sağlanması açısından stratejik önem taşıyor” diye konuştu. 

PV fabrikası kapasite arttırdı

Dünya’da çok az ülkede uygulanan ingot üretiminden başlayarak, wafer, hücre, panel üretimini Ar-Ge merkezi dahil tek bir çatı altında birleştirerek dünyada eşsiz bir konumda olan Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikası, geçtiğimiz yıl kapasite artışı kararı alarak üretim kapasitesini 500 MW’dan 1000 MW’a çıkarmıştı.

20 milyon m2’ye yerli panel 

Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikası, Türkiye’nin yanı sıra dünyada yenilenebilir enerji sektörünün ve piyasanın taleplerini karşılayacak son teknoloji paneller üretiyor. Kalyon Enerji yetkilileri, Kalyon Karapınar GES’in Dünya Bankası’nın çevresel risk yönetimi yaklaşımının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgularken, projede Sürdürülebilirlik Çerçevesi standartlarının büyük bir titizlikle uygulandığını vurguladı. Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, tamamlandığında 20 milyon metrekarelik bir alanda temiz enerji üretimi gerçekleştirecek. 

1.5 milyon ton karbon azaltımı 

Türkiye’nin çöl niteliğindeki tek bölgesi olan Konya ili Karapınar ilçesi Acıgöl havzasında inşa edilen, 2600 futbol sahası büyüklüğündeki Karapınar GES, iklim değişikliğinin sonuçlarıyla da doğrudan mücadele ediyor. Tesisler tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde, 1.5 milyon tonun üzerinde karbon emisyonunun önüne geçecek. 

Emlak Gündemi Haberleri

Faiz Düşüşü Gerçekleşirse Satışlar Oldukça Yükselir
Yurt Dışına Çıkan Yatırımlar Artıyor Gayrimenkul Rekor Kırıyor
“Evim Şirketlerine” Dikkat: Faizsiz Konut Firmaları Hakkında Yoğun Şikayet
TOKİ’den Ankara Mamak’a 548 Konutluk Yeni Proje
Konut Kredisi Faizleri Düştü