İnşaat maliyetlerindeki aşırı fiyat artışları ile birlikte kamu projelerinde de büyük sıkıntılar baş gösterdi. Yüzde 15 tamamlama seviyesine kadar olan projelerde tasfiye hakkı verilirken yüzde 15 üzeri projelerde fiyat farkı bekleniyor.
İnşaat maliyetlerinden dolayı projeleri yürütemeyen müteahhitler teminatlarını yakmak zorunda kalıyor.
Yeni ihaleye çıkan projelerde ise müteahhitler teklif vermiyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bu ekonomik durumun belediyenin şartlarını zorladığını ifade etti.
Ek bütçe yapmak zorunda kalacaklarını söyleyen Yavaş, gelen zamlara işaret ederek maliyetlerin arttığını söyledi. Yavaş, "Ankara Sular İdaresi'nin (ASKİ) su basmak için geçen yıl enerjiye ödediği para 550 milyon lira civarındaydı. 31 Mart 2022 itibariyle gelen zamla bu rakam aynı sarfiyat miktarıyla 1 milyar 420 milyon lira oldu" ifadelerini kullandı.
Mansur Yavaş, Sözcü'den Saygı Öztürk'e konuştu. Belediyeye ait projelerin ekonomik kriz sebebiyle zor koşullar altında tamamlanmaya çalışıldığını ifade eden Yavaş, müteahhitlerin artık 'işin sonunu kestiremediğini' dile getirerek, "Projenin kaça mal olacağını öngöremiyorlar. 6-7 kavşak çalışmasında zarardalar" yorumunu yaptı.
Yavaş şunları söyledi:
'MALİYETLER 3 KAT ARTTI'
Polatlı ilçemize gidecek suyu 550 milyon liraya ihale yapmıştık Şu anda maliyeti 1 milyar 400 milyon lirayı buldu. Saç fiyatlarının artması, maliyetin artması rakamı buralara getirdi. Dolayısıyla yapacağımız işlerin maliyetleri 3 misli arttı. Ama buna rağmen eldeki imkanlarımızla birçok projeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Öyle bir zamana geldik ki yaptığımız ihalelere ya katılım olmuyor ya da çok kısıtlı olmaya başladı. Müteahhitler işin sonunu, işin sonunda kaça mal olacağını kestiremiyorlar. Mevcut yaptığımız 6-7 kavşak çalışmasında müteahhitlerin hepsi zararda. Kış şartları ve maliyetin arması nedeniyle işin yapımı gecikiyor. Müteahhitler de fiyat artışı kararnamesi gelir mi diye bekliyorlar.
'TRT KAVŞAĞI UZADI'
En son vatandaşı biraz TRT kavşağının yapımında üzdük. Çünkü iş uzadı. Onunda sebebi alttan büyük bir boru deplase ediliyor. Mecburen yatay sondajla yapılıyor. Yerin altından boru itmek suretiyle yolun karşısına geçirildiği için iş biraz uzadı. Müteahhitler bayramda da çalışacaklar. İlk başladığımızda üstten geçmesini istemediler. Alttan geçmesi işleminde de gece çalışılmasına mahalleli gürültü oluyor diye izin vermedi. Gündüz de trafik 4 saat izin verdi bize. Ankaralılara bu gerekçelerle biraz sıkıntı verdi.