Kamu Projelerinin Durdurulması İnşaat Sektörünü Zora Soktu

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk kamu yatırımlarının durmasının inşaat sektörünü zor duruma soktuğunu söyledi.

Ekonominin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sekötürü sıkıntılı günler geçiriyor. Özellikle de kamu yatırımlarının önemli ölçüde durması, sektörü darboğaza sokarken işsizliğin de artmasına yol açıyor. Mühendisten vasıfsız işçiye kadar sektördeki herkes işsiz kalma tehlikesi yaşıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaat sektörünün içinde bulunduğu sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çeliktürk, inşaat ve konut sektöründe çok ciddi sıkıntıların olduğunu, daire alacak vatandaşların daire alamadıklarını ve satışların çok düştüğünü söyledi.

İnşaat sektörünün yaşadığı sorunları dile getiren Çeliktürk, "Bizim iki temel sorunumuz var. Birincisi, özellikle kamu yatırımlarının büyük ölçüde durmasından kaynaklanan sıkıntılar. Diğeri üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümlerinin her yıl 12 bin mezun vermesidir. Her yıl bu kadar mühendise nasıl iş bulacaksınız? Eskiden genç mühendisler iş arardı, şimdi ise 15-20 yıllık başarılı mühendisler bile işsiz kalabiliyor." dedi.

Türkiye'nin mühendis ihtiyacının planlanarak, üniversitelerin kontenjanlarının ona göre belirlenmesi gerektiğini ifade eden Çeliktürk, ikinci öğretim bölümlerinin kapatılmasını isteyerek, "Üniversite giriş sınavında 4-5 matematik sorusu çözülerek mühendis olunamaz." diyerek tepki gösterdi.

"Yatırımların durmasını doğru bulmuyorum"

Son zamanlarda kamu inşaatlarının ödenek kısıntısı nedeniyle durması konusunda çok fazla şikayet aldıklarını ifade eden Çeliktürk, "İnşaat sektörünün büyük bir kısmı kamu yatırımlarından oluşuyor. Kamudaki inşaatları durdurmak, belli bir orana gelmemiş inşaatlarda ödeneklerin durması, müteahhitlerde ciddi sorun yaşatıyor. İnşaat yarıya gelmiş ama ödenek kesiliyor. Bu durum mühendisi, işçisi, formeninden şantiye şefine kadar hepsinin işsiz kalması anlamına geliyor. Sektörde çok ciddi şekilde işsizlik var. Kamu yatırımları böyle devam ederse sektörden ekmek yiyen bir çok vatandaş işsiz kalacak. Yaşanan sorun zincirleme olarak herkesi etkileyecek. Ben, inşaatların yarıda kalmasını ve durdurulmak istenmesini doğru bulmuyorum." ifadelerini kullandı.

Çeliktürk, üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümlerinin ihtiyacın çok üzerinde mezun vermesinin de mühendisler arasındaki işsizliği artırdığına dikkat çekerek, üniversite giriş sınavlarında 4-5 matematik sorusu çözen kişinin özel üniversitelerde mühendislik okuyabildiğini ve bunun da önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

"İkinci öğretim mühendislik fakülteleri kapatılmalı"

Çeliktürk, "Bizim en büyük sıkıntımız, her ilde bir üniversite olması ve her üniversitede de bir inşaat mühendisliği bölümü bulunmasıdır. İhtiyacın çok üzerinde bölüm açıldı. Her yıl 12 bin tane inşaat mühendisi mezun oluyor. Her yıl 12 bin mezuna iş bulamazsınız. 5 yılda 60 bin mezun eder. Bu kadar mühendise nasıl iş bulacaksınız?  7-8 yıl içinde mevcut inşaat mühendisi sayısı ikiye katlanacaktır. Bu planlamada sıkıntı var. İhtiyaç kadar bölüm açılmalıdır ve mezun verilmelidir. Kesinlikle ikinci öğretim mühendislik fakülteleri kapatılmalıdır. Özel üniversitelerin çoğunda 4-5 matematik sorusu yaparak inşaat mühendisliği okuyan var. Bu böyle sürdürülebilir bir durum değildir. Çok kaliteli bir lise eğitimi vermeliyiz. Sonra da üniversite eğitimi vermeliyiz. 4-5 matematik sorusu çözerek mühendis olunmaz. Özel üniversitelerin eğitimi de ortada. Her önüne gelen mezun oluyor. Bunun önüne geçmek gerekir.  Bu durum sadece inşaat mühendisliği için değil, birçok meslek dalı için de aynıdır." diye konuştu.

"Konut sahibi olmak zorlaştı"

Sektörün durumuyla ilgili de bilgi veren Çeliktürk, "Son 10 senede inşaat sektörü çok büyüdü. Para da kazandı. Hep büyüdü. Konut fiyatları hep arttı. Piyasada o zamanlarda herkesin yaşam kalitesi daha yüksekti. Bu 10 yıllık süresinde 15 yıl önce 100 bin TL olan 4+1 lüks bir dairenin fiyatı 1,5 milyon TL'ye kadar dayandı. Normal orta halli bir daire 900 bin TL civarında. Bu şartlarda bir memurun ev alma  şansı kalmadı. Konut alımı zorlaştı." şeklinde konuştu.

Arazi fiyatları düşmeli

Arazi fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini, fiyatların yüksek olmasında müteahhitlerin, belediyelerin de sorumluluğu olduğunu belirten Çeliktürk, kat karşılığı oranlarının biraz düştüğünü ancak çok yeterli olmadığını belirtti.

Herkesin hayat pahalılığından şikayetçi olduğunu belirten Çeliktürk, bir an önce ekonomiyi düzeltecek tedbirlerin alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız