Kanal İstanbul İçin Yabancı Şirketler Yarışıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’u inşa edebilecek yerli güçlü firmalar olduğunu, dünyanın büyük altyapı firmalarının da proje konusunda “birbiriyle yarıştığını” ifade etti.

Yap-İşlet-Devret projelerinin arkasındayız, Kanal İstanbul uzun vadeli bir proje

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, yap-işlet-devret projelerinin “arkasında olduklarını” söyledi. Yaklaşık 20 yılda, 170 milyar dolarlık yatırımın içinde 37,5 milyar dolarlık YİD projesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, “Eğer bu projeler YİD ile yapılmasaydı bütçe ile zaten yapılamayacaktı. İlave yatırım imkanı yarattık” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, karayolu projelerinde fizibilite aşamasında garanti verilen geçiş sayısına ulaşılamayacağının fizibilite aşamasında görüldüğünü belirterek, “Özellikle karayollarında belli bir süre mutlaka projeleri destekleyeceğimizi, buradaki taahhüt edilen garanti ücretlerin belli projelerde işletmelerin ilk yıllarında sağlamayacağı fizibiliteler gösteriyordu. Ortalama bir işletme gibi aldığınızda bu projeler birbirini dengeleyeceklerdir” dedi.

Kanal İstanbul uzun vadeli bir proje

Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’u inşa edebilecek yerli güçlü firmalar olduğunu, dünyanın büyük altyapı firmalarının da proje konusunda “birbiriyle yarıştığını” belirtti. Projeyi “uzun vadeli” olarak değerlendiren Karaismalioğlu, uluslararası gelişmelere de değinerek, “Şu anda başlangıçtaki maliyette değişiklik yok ama dünyadaki gelişmeler elbette etkiliyor. Bizim bu işleri yapabilecek büyüklükte ciddi firmalarımız var. Onlarla birlikte altyapı konusunda dünyanın önde gelen firmaları kendi aralarında yarıştalar” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un geniş bir lojistik yaklaşımın ve Türkiye’nin ulaşım-lojistik yatırımlarının bir parçası olarak alternatif bir su yolu projesi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Kanal İstanbul alternatif bir su yolu olarak planlanırken, Karadeniz’deki en büyük lojistik limanlarından biri ile birlikte, Dünyanın en büyük transfer merkezi İstanbul Havalimanı, Dünyanın en yüksek kapasiteli Kuzey Marmara otoyolu, Bakü-Tiflis-Kars hattının Marmaray ile geçişi, hepsi bir yerde birleşip orası Kanal İstanbul vadisi olacak. Logo gibi sadece Kanal İstanbul Eksik, onunla ilgili proje çalışmalarının hepsi bitti, ulaşım yollarına başladık, karayolları ve demiryollarındaki çalışmamız bir taraftan başladı. Alternatifleri sunduktan sonra kazı işlerine başlayacağız. Tabii Kanal İstanbul uzun soluklu, yıllara sari, maliyeti yüksek bir proje. Projeyi yaparken genel bütçeye yük olmadan projeyi yapmak için finansal modeller üzerinde çalışmamız devam ediyor.”

Yerli tren sefere hazırlanıyor, Ankara-İstanbul arasında saat başı YHT seferi planlanıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İngiltere’den sağlanan finansmanla, Ankara-İzmir YHT projesindeki bazı tasfiye edilen bölümlere ilişkin inşaatın başlamasının sağlandığını; 2024 yılı sonu itibariyle Ankara-İzmir YHT ulaşımının başlamasının planlandığını kaydetti.

Ankara-İstanbul hattında Bilecik’teki tünellerin 2023 yılı sonunda tamamlanmasıyla ulaşımın 3 saat 15 dakikaya ineceğini ve iki il arasında saat başı seferlerin planlandığını açıklayan Karaismailoğlu, mevcut durumda da artan talebi karşılamak için ilave seferlerin konulduğunu kaydetti.

Yerli tasarım ve üretim 165 km/h hıza ulaşabilen trenlerin geliştirildiğini, test ve sertifikasyon çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Karaismailoğlu, 225 km/h hızlı tren için de çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Ulaştırma Bakanı, yakın zamanda sertifikalanacak trenin kullanılmaya başlanacağını, şehir içi ulaşım sistemlerinde de yerli üretim trenlerin kullanılmaya başlandığını kaydetti.

Uluslararası lojistik ve ulaşım için yeni kanallar

Orta koridorun önemi arttı, Azerbaycan-Ermenistan anlaşırsa Nahçıvan da demiryolu-karayolu bağlantısına girecek

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kapıkule-Çerkezköy-Halkalı hattında çalışmaların sürdüğünü, bir yandan da Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan ile kapasitenin artırılmasına çalışıldığını açıkladı. Deniz alanında İzmir'den İtalya ve İspanya'ya, Karasu'dan Köstence, Varna, Rusya limanlarına Ro-Ro hattının artırılmasına ilişkin projelerinin olduğunu bildirdi.

Savaşın, Çin-Avrupa hattında orta koridorun önemini artırdığını, 5 bin blok tren geçen kuzey koridorunun yüzde 30’unun bu hatta kayabileceğini açıklayan Karaismailoğlu, Bakü-Tiflis-Kars yanında, Ermenistan geçişli Nahçıvan-Azerbaycan hattının da gündeme girdiğini belirtti. Karaismailoğlu, “Nahçıvan üzerinden de ayrı bir koridar çalışmamız var. Orada Ermenistan-Azarbeycan arasındaki demiryolu-otoyolu görüşmeleri devam ediyor, görüşmeler tamamlanırsa oradan da alternatif bir koridor sağlanmış olacak” dedi.

İstanbul’da “metro yarışı”

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul’da bakanlık tarafından yürütülen metro projelerinin yaz aylarında açılmaya başlanacağını belirterek, Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen metro projelerini hatırlattı. Bakan İsmailoğlu, “İlk Kağıthane-Havalimanı Metro Hattı ile başlıyoruz açmaya, peşinden Kadıköy-Kartal-Pendik bağlantısını Sabiha Gökçen'e kadar uzatacağız. Ayrıca Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'ne yönelik 6,5 kilometre metro hattını da ağustos ayı itibarıyla bitirmeyi hedefledik. Belediyenin sorumluluğunda olan 100 kilometrelik metro hattının da bir an önce bitmesi gerekiyor. Çünkü bunlar beraber planlanmış ve birbirini tamamlayan projelerdir. O yüzden o tarafı da teşvik ediyoruz ki bir an önce bu projeler bitsin ve beraber İstanbul'a hizmet etsinler. Şu anda onları göremiyoruz ama inşallah önümüzdeki yıllarda biraz daha hızlandırırlar” diye konuştu.

Sektörel Haberleri

Nitelikli Isı Yalıtımıyla Binalarda Dört Mevsim Enerji Tasarrufu Mümkün
Çimento Torbaları Ormana Dönüşüyor
DAP Gayrimenkul’den (DAPGM) Geri Alım Kararı!
10 Metrekarelik Ofiste Başladı, Mekanik Mühendisliği’nde İzmir’in Öncü Firmalarından Oldu
Enka İnşaat (ENKAI) Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu Açıklandı