'Kaprisli Ustalar' Patronu Zorluyor

Başta inşaat olmak üzere, imalat, yeme-içme, oto tamirciliği gibi birçok alanda usta açığı artıyor. Yeni jenerasyonun masabaşı iş talebi, alttan eleman yetişmesini engelliyor. Bu durum ustaların taleplerini artırıyor

Usta maaşları mühendisler ile yarışıyor. Patronlar ise ‘işi bırakır’ korkusuyla usta ne derse onaylıyor. Bu durumu suistimal eden bazı ustalar keyfî hareket ediyor. Mesai saatlerine uymuyor, işi yarım bırakıyor. İşverenlerin ‘şımarık usta’ sıkıntısı her geçen gün büyüyor.

Türkiye Gazetesi’nden Kaan Zenginli’nin haberine göre, iş hayatında yetişmiş eleman, kurumsal tarafta ise ‘mavi yakalı’ denilen ustalara rağbet arttı. Bu statüye ulaşabilmek için en az 10 yıllık iş tecrübesi olması gerekiyor. Yeni jenerasyonun daha kolay işleri tercih etmesi nedeniyle usta sayısı her geçen gün azalıyor. Öyle ki bazı sektörlerde ustalar mühendislerden bile daha fazla kazanıyor. Başta inşaat sektörü olmak üzere, imalat-ağır sanayi, yeme-içme sektörü, oto tamirciliği ve bunlar gibi birçok sektörde usta açığı büyüyor. Hâl böyle olunca ustalar değere bindi. Talep edilen maaşlar arttı. Bazı ustalar çalışma şartlarında iyileşme görmeyince ‘işten çıkarım’ tehditleri savurmaya başladı. Patronların ustalar özelinde; mesai saatlerine uymama ve verilen işi bitirmeme veya eksik yapma gibi şikâyetleri artış gösterdi.

“USTAYA İŞ YAPTIRAMIYORUZ”

Ustaların en ‘şımarık’ olduğu sektörlerin başında inşaat geliyor. Bir işveren yaşanan durumu şöyle özetliyor: Ustalar sektörü elinde oynatır duruma geldi. Doğru yapmadığı iş kendisine diretilince yarıda bırakmakla tehdit ediyor. Kimsenin sözüne itimat etmiyorlar. Müteahhit ise işi bırakmaması için elinden geleni yapıyor. Resmen yalvarıyor… Çünkü başka usta bulamayacağını biliyor. Ustalar çoğu projeyi ‘salla pati’ yapıyor. Önem vermiyor. En kritik noktaları bile önemsemiyor. Ben mühendis olarak bu durumdan rahatsızım. Bu yapılan binayı deprem vursa ve yıkılsa sorumlusu ben olacağım. Ama ustaya iş yaptıramıyorum. Şantiyeyi durdursam müteahhit ile davalık oluyorum. Şantiyelerde bitmek tüketmek bilmeyen sorunlara bir de çalışan kaprisleri eklendi.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor