Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi’nde Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) bedelsiz olarak devredilen 87 hektarlık alanda yapılacak binalar tartışma konusu oldu.
Toplamda 37 parselden oluşan alanda 30’un üzerinde ev, cem evi, hayvan bakım merkezi İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi’ne ait bulunuyor.
Karabağlar Belediyesi Nisan ayında gerçekleşen devir işleminin ardından açtığı 29 karşı dava sonuçsuz kalınca hem Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu hem Karabağlar Kent Konseyi ile bölge halkı duruma isyan etti.
ORTAK TALEP ÜNİVERSİTE!
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Bunu doğru bulmuyoruz. Çünkü Karabağlar’da yeni konuta ihtiyaç yok. Karabağlar’da yapılan kentsel dönüşüm projeleri ve yapılan planlama çalışmaları, konut ihtiyacını fazlasıyla giderecek biçimde. Böyle bir arazinin konut amaçlı olarak TOKİ’ye devredilmesi yerine Karabağlar’da kurulmuş olan Demokrasi Üniversitesi'ne tahsis edilirse, ilçemizde böyle bir üniversite kampusumuzun gelişmesine olanak sağlanırsa; gelişmemize, dönüşmemize ve modernleşmemize büyük katkı olur. Bu arazi umarız yerel idareye ve üniversitemize verilir. Karabağlar’a bu olanağı tanıyın” diye konuştu.
Konseyin açıklamasında ise, hukuka aykırı bir şekilde gerçekleştiği ifade edilen devir işleminin iptali, evleri olanların tapularını alabilmeleri için gerekli işlemlerin başlatılması, belediyeye ait hizmet alanlarının korunarak düzenlenmesi ve geriye kalan 70 hektarlık alanın Demokrasi Üniversitesi’ne kampüs alanı olarak devredilmesi istendi.
YAŞAYANLARA TEK BİR SORU SORMADILAR
Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık ise, “Biz biliyoruz; Karabağlar’ın yeni TOKİ alanlarına ihtiyacı yoktur. İlçemizin ikamet alanlarının yaklaşık üçte biri kentsel dönüşüm alanıdır. 30 kadar mahallemizde imar planları yenilenmektedir. Bu çalışmalar zaten yeterli konut alanı üretmektedir. Yaşayanlara tek bir soru sormadılar, onların hakkını korumak için bir kaç dönümü devrin dışında tutmayı bile düşünmediler. TOKİ’nin yaratacağı rantın ışıltısı gözlerini karartmış olmalı ki, halkın toprağından koparılmasının acısını hissetmediler, duymadılar. Şimdi soruyoruz, bu işlemi yapan idareciler halkına, insanına bu kadar mı uzaktır?” dedi.
YAPILAN İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE KARŞI AYRIMCILIKTIR
Işık cem evinin durumuyla ilgili ise, “Burada ibadet edenleri, huzur bulanları hiçe sayarak, onlara ve onların temsilcisi vakfa ve projeyi hazırlayan Karabağlar Belediyesi’ne hiçbir şey sormadan, herhangi bir uzlaşma teklif edilmeden yapılmıştır. Yapılan inanç özgürlüğü açısından bir ayrımcılıktır. Bunda ısrar edilmemesini istiyor, adaletin hepimize saygı göstermekle gerçekleşeceğini biliyor, istiyoruz” açıklamasını yaptı
HİZMET ALANLARININ GENİŞLETİLMESİNİ BEKLERKEN…
Işık “Bu alan içinde Büyükşehir ve Karabağlar Belediyelerine ait hizmet alanları var. Örneğin ilçemizin tek hayvan bakım merkezi bu alanın içinde. Karabağlar’da 50 binden fazla sokak hayvanının yaşadığını tahmin edilmekte. Bu hayvanların hastalıklarının tedavi edildiği, aşılanıp kısırlaştırıldıkları, temizlenip tıraş edildikleri bu hizmet merkezi için mevcut bina ve kafes mekanları bile yetmiyor. Biz hizmet alanının genişlemesini ister ve beklerken, 87 hektarı TOKİ’ye bedelsiz devredenler Belediyelerin hizmet alanlarını korumayı, belediyelerle bu açıdan bir iş birliğine gitmeyi de düşünmemişlerdir” ifadelerini kullandı.