Kat Karşılığı Arsa Oranlarını Arsa Sahipleri Değil Müteahhitler Düşürecek

İMDER başkanı İslam Yıldırım artan inşaat maliyetlerini müteahhitler ve arsa sahhiplerinin birlikte sübvanse etmesi gerektiğini söyledi. Yıldıırım, arsa paylarını arsa sahiplerinin değil müteahhitlerin düşürebileceğini belirtti.

İMDER yönetim kurulu başkanı İslam Yıldırım konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

Geçtiğimiz hafta merkez bankasının faizleri 425 baz puan indirmesi neticesinde, kamu bankalarımız peş peşe konut kredi oranlarının 180 aya kadar 0,99’a indirdi.

Bayramdan sonraki süreçte özel bankalarımız da inanıyorum ki, bu gelişmelere kayıtsız kalmayacak onlar da faiz indirimine gidecektir.

Son bir haftaya baktığımızda bankalara kredi başvurusu 6 milyara yakın olduğu müşahede ettik.

Ağustos ayında eğer merkez bankası tekrar faiz indirimine gidecek olursa, inşaat sektörümüzün rahat bir nefes alacağını, şişen konut stoklarının da 2020 Nisan ayına kadar eriyeceğini tahmin ediyoruz.

Sektör temsilcisi arkadaşlarım ve meslektaşlarım yeni proje için kolları sıvadığı zaman;  yıl sonunda yürürlüğe girecek olan her daireye bir otopark yapma zorunluluğu ve ayrıca son bir yılda döviz kurundan kaynaklı % 35-40 lara varan artan maliyet hesaplarını lütfen yapın!

Özellikle kat karşılığı yapılacak olan inşaatlarda değerli lokasyonlar hariç yüzde 50 oran bizler için para kazanma değil, arsa sahibini zengin etmedir. Bu oranları arsa sahipleri düşürmeyecek. Bu oranları bizler düşüreceğiz.

Nasıl düşüreceğiz? Yüzde 50 oran ile YAPMAYACAĞIZ...

Eğer bizler, arsa sahibine gidip teklifimizi verdiğimiz zaman, diğer bir müteahhit arkadaşım ben üstüne şunu veriyorum, başka bir müteahhit arkadaşım ben onlardan daha fazla veriyorum, başka bir arkadaşım ben hepsinden fazla veriyorum diyecek olursa kaybeden yine bizler olacağız.

Artan inşaat maliyetlerini arsa sahibi ile beraber ortaklaşa sübvanse etmemiz elzem bir durum.

Türkiye’nin ekonomik durumu belli. Konut sattığımız vatandaşlarımızın gelirleri bir yılda %35-40 oranında artmadı ki. Bir yıl önce 350 bin TL’ye sattığımız konuta;  % 40 artan inşaat maliyetini de eklediğimiz zaman 490 bin ediyor.

Peki biz bu konutları geliri artmayan vatandaşımıza nasıl satacağız?

Bizler konuta ne kadar fiyat istediğimizin bir önemi yok! Asıl önemli olan vatandaşımızın alım gücüdür.

İşte bu ekonomik şartlarda yukarıda da ifade ettiğim gibi, arsa sahipleri ile beraber artan maliyetleri sübvanse edeceğiz. % 40 artan maliyetlerimizin , % 15 ‘ini arsa sahibi , % 15’ini müteahhit % 10’luk kısmını da konut alıcısına dağıttığımız zaman, bu işin üstesinden gelebiliriz. Aksi takdirde geçmişte yaptığımız hataların aynısı yapmaya devam edecek olursak, bu sefer inşaat sektörümüz İçin, kronik kriz kaçınılmaz bir son olacağı aşikar bir durumdur.

Sözlerime son verirken, şimdiden Kurban Bayramınızı tebrik ediyor. Hepinize saygılarımı sunuyorum...

İMDER Yönetim Kurulu Başkanı

İslam YILDIRIM

Arsa-Arazi Haberleri

Çeşme'de İmara Açılan 439 Dönümlük Arsanın Sahipleri Belli Oldu
TOKİ Sattı, Büyükşehir Belediyesi Dava Açtı!
Tapusu Olana Devlet 'Kira' Ödeyecek
Bayraklı'da 375 Hektarlık Alan Orman Statüsünden Çıkarıldı
İZTO ve Bakanlık Anlaştı, Askeri Arazinin Devri Yapılacak