56 BİN BİNA YENİLENDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ülke genelinde yeniden yapılanma seferberliğine start verilirken, şüphesiz bu konuda da en çok ön plana çıkan ve önem arz eden kent Istanbul oldu. Her bir noktasında yeni projelerle dönüşmeye başlayan İstanbul'da, hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri ilçe bazlı sürüyor.
Esenler Belediyesi, riskli yapıların dönüştürülmesi için çalışmalarını hızla sürdürüyor. İlçede 12 senede, 98 bin 160 riskli yapıdan 56 bini yenilendi. Esenler Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde mevcut durumda imar ve mülkiyet sorunu olan ve öncelikli olarak riskli durumdaki "acilen taşınması gerekli" yaklaşık 16 bin 500 bağımsız birim, Esenler'deki Türkiye'nin ilk Akıllı Şehri'ne taşınacak. Beyoğlu Belediyesi'nin katkılarıyla Okmeydanı semtinde yer alan Fetihtepe, Kaptanpaşa, Keçecipiri, Piripaşa, Piyalepaşa ve Kulaksız Mahalleleri için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi yapıldı. Bu projeyle hak sahiplerine otopark sorunu bulunmayan daha fazla yeşil alanı olan Okmeydanı'nda yaşama imkanı sunulacak. 1,5 milyon metrekare büyüklüğe sahip bir alanda hayata geçirilecek olan projeyle yaklaşık 8 bin 300 bina, 25 bine yakın bağımsız bölümde dönüşüm yapılacak.
DEPREM İZOLATÖRLÜ İLK PROJE
Başakşehir Belediyesi'nin garantörlüğünde hayata geçirilen Türkiye'nin deprem izolatörlü ilk konut projesi olan Mavera Comfort'ta inşaat çalışmalarına devam ediliyor. İnşa edilen proje ile daha önce şehir hastaneleri, veri merkezleri, köprüler gibi yüksek önem arz eden yapılarda kullanılan deprem izolatörleri, ilk defa bir konut projesine uygulandı. Yaklaşık 65 bin metrekare büyüklüğü bulunan alanda, sosyal tesislerden spor salonlarına, peyzaj alanlarından kapalı ve güvenlikli otoparklarına kadar sakinlerine huzurlu ve güvenli bir yaşam sunuyor.
DÖNÜŞÜME TÜM HIZLA DEVAM
Bağcılar Belediyesi tarafından 5 Ekim 2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde yurt genelinde başlatılan Kentsel Dönüşüm hamlesi kapsamında 10 nokta riskli bölge olarak belirlendi. Bu 10 bölgede kentsel dönüşüm ile depreme dayanıklı evler inşa ediliyor. Çekmeköy Belediyesi, hazırladığı imar planlarıyla yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarına devam ediyor. Çekmeköy'de mahalle kültürünü korumayı planlayan, sosyal donatı alanlarına sahip binalarla dönüşüm yapılıyor.
5 yıl sonra Esenler bambaşka olacak
Kentsel dönüşüme en hızlı reaksiyon gösteren ilçe olduklarına dikkat çeken Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "Kentsel dönüşüm için Esenler'de harcadığımız yaklaşık miktar 1,8 milyar TL. Esenler'de dönüşmesi gereken 98 bin 160 konutun 56 binini yeniledik, dönüşecek 42 bin konutumuz kaldı. 42 bin konutun da birinci etapta 16 bin 500'ünü yenileyip Türkiye'nin ilk akıllı ve güvenli şehri olacak Esenler'de 15 Temmuz Mahallemize transfer ediyoruz. İnşallah 5 yıl sonra Esenler tamamen dönüşmüş bambaşka bir şehir olacak" açıklamasında bulundu.
Komşularımızın hakkını koruyoruz
Hak sahiplerinin mağdur olmaması için çabaladıklarına vurgu yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Hem devletimiz hem de vatandaşımız deprem riskinin istanbul için ilk sırada yer alan gündemimiz olduğunun farkında. Beyoğlu'nda Okmeydanı kentsel dönüşüm projesi çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mızın planlanmasıyla başladı. Sürecin başından beri vatandaşımızın taleplerini bakanlığımıza iletiyorum. Komşularımızın haklarını, hukukunu korumaya yönelik haklı talepleri bakanlığımız tarafından da olumlu karşılanıyor" diye konuştu.
Sağlıklı konutlar inşa edeceğiz
Vatandaşlarla sürekli iletişim kurarak projelerini geliştirdiklerine dikkat çeken Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, "En az maliyetle borçlanarak, komşularından, semtinden, sokağından uzaklaşmadan en sağlıklı eve kavuşacağı bir dönüşüm modelini hayata geçirmemiz gerekiyor. Eyüpsultan'da bunun için gayret ediyoruz, Belediye, vatandaş, müteahhit hepsi bir arada, inanıyorum ki "Yerinde Dönüşüm" modeli Türkiye'nin de modeli olacak" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüm ile yenileniyoruz
Yerinde dönüşüm kapsamında modern yaşam alanları hayata geçirdiklerinin altını çizen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, "Kentsel dönüşümde olmazsa olmazımız; yerinde dönüşümdür. İstiyoruz ki; Bağcılar'ın cefasını çeken, sefasını da sürsün. Yenilenmiş evlerine kavuşan hemşehrilerimizin huzuru bizlerinde mutluluğu olduğu gibi tüm yorgunluğumuzu alip götürüyor. Yeter ki gönüller yorulmasın. Riskli alandaki dönüşümü burada ikamet eden hemşehrilerimizle birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.
Güvenlikli bir şehir ortama hazırlıyoruz
Kentsel dönüşüm sürecini yakından izlediklerini ve Kağıthane olarak çok sayıda proje geliştirdiklerini belirten Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, "Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurarak yürüttüğümüz çalışmalarda iki büyük projeye imza attık. Ilçe genelinde yapılan benzer çalışmalarda ise 299 bina, 5 okul ve 1 yurt binası riskli olduğu için yıkılmış ve yenileme çalışması devam ediyor. Bütün bunlar, olası doğal afetlere karşı güvenlikli bir şehir ortamı oluşturmanın yanı sıra derli toplu bir Kâğıthane'ye ulaşmak içindir" açıklamasında bulundu.