Kentsel Dönüşüm Projelerinde Teşvikler Arttı

Kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili yapılan düzenleme ile yeni teşvikler geldi. Tapu harcının kaldırıldığı kentsel dönüşüm projelerinde başka birçok avantaj sunuluyor.

Kentsel dönüşüm yasası kapsamında satışı yapılan gayrimenkuller için  tapu harcı ödemeleri kalktı. Yeni düzenleme kapsamında, dönüşüm uygulamaları teşvik edilecek.

Kentsel dönüşümde yeni düzenlemeye gidildi. Depreme dayanıksız konutların yenilenmesi ve modern şehirler inşa etmek için başlatılan kentsel dönüşüm uygulamasında yeni teşvikler hayata geçiriliyor.

1- TAPU HARCI KALKTI

Daha önce, tapu harcı mülkün yüzde 4'ü kadar ödeniyordu, bunun yüzde 2'sini alıcı yüzde 2'sini satıcı ödüyordu. Yani 500 bin liralık bir ev için 10'ar bin lira harç ödemesi yapılıyordu. Yeni yasaya göre, artık bu ücretler alınmayacak.

2- BİNALAR SİGORTALANACAK

Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek binalarda yapılarda müteahhitlere bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlık tarafından belirlenen teminat ve şartları sağlama zorunluluğu getirildi. Kanun ile kentsel dönüşümde meydana gelen sorunların çözülmesi planlanıyor. 

Tamamlanmayan projelerde para iade edilecek
Kentsel dönüşüm kapsamında bulunan konutların herhangi bir nedenle tamamlanamaması durumunda sigorta şirketi projeye devam edecek ya da projeden ev almış kişilerin şimdiye kadar ödediği paranın geri ödenmesini sağlayacak. Söz konusu bina tamamlama sigortasında prim olarak vatandaşın cebinden fazladan para çıkmıyor. Müşterisine güvence vermek isteyenler şirket ya da müteahhit, belirli tutar karşılığında bu sigortayı yapıyor.

3- KİRA YARDIMI KAPSAMI GENİŞLEYECEK 

Kentsel dönüşümde kira yardımı kapsamı genişleyecek. Dönüşüm alanlarında mağduriyetler önlenecek ve kira yardımlarında ikamet zorunluluğu kaldırılacak.

4- KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MALİ VE TEKNİK KRİTER

Kentsel dönüşüm tasarısıyla firmalara hem teknik hem de mali yeterlilikler getirilecek. Kentsel dönüşümde iş yapacak firmalar, Bakanlığın belirlediği teknik yeterlilik kriterlerine uyacak. 

5- ULUSAL VE YEREL DÜZEYDE ÖNCELİKLENDİRME

Kentsel dönüşüm kapsamında afet riski taşıyan alanların sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlar dikkate alınarak yenilenmesi, daha güçlü hale getirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılması için çalışmalar başlatıldı. Buüna göre, riskli alanlara yönelik kentsel dönüşüm uygulamaları için ulusal ve yerel düzeyde önceliklendirme yapılacak ve stratejiler üretilecek.

Kentsel Dönüşüm Haberleri

Emlak Konut İndere Türkiye’nin En Büyük Şantiyesi Oldu
Kentsel Dönüşümde İmar Hakkı Aktarımı Geliyor!
Kentsel Dönüşümde İmar Hakkı Aktarımı Sistemi Meclise Sunuldu
İstanbul’da Yarısı Bizden Desteği 2,7 Milyar Lirayı Buldu
Bağdat Caddesi'nde Her 3 Konuttan 1'i Yenilendi!