İstanbul’da meydana gelen deprem sonrasında birçok vatandaş hem evlerini hasarlı olup olmadığını kontrol ettiriyor hem de riskli binaların kentsel dönüşümle yenilenmesini istiyor.
Devlet evini kentsel dönüşümle yenilemek isteyen vatandaşlarla anlaşıp risk oluşturan binalar yıkılıp yenisini inşa ediyor. Devlet evleri risk durumunda olan başvuru sahiplerinin mağduriyetlerini kira yardımıyla gideriyor. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar? Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır? Kira yardımı ne zaman başlar, ne zaman biter? Kentsel dönüşüm taşınma parası nedir, ne kadar veriliyor? Yıkım kredisi nedir, ne kadar yıkım kredisi veriliyor? Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları neler? İşte tüm merak edilenler...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, illere göre en düşük 595, en yüksek 960 lira kira yardımı veriyor. Riskli yapılarda bulunan hak sahiplerine yapılan kira yardımlarının bedelleri Tüketici Fiyatları Endeksi’ndeki (TÜFE) yıllık değişim oranına göre değişiyor. Riskli alanların ve yapıların kentsel dönüşümle sağlıklı hale getirilmesi için çıkarılan kanuna göre riskli yapılarda oturanlara 18 ay boyunca kira yardımı veriliyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa, bu süre 36 aya kadar çıkabiliyor.
Kira yardımı yapan kurumlar hangileri?
Farklı kişilere farklı kurumlar tarafından sağlanan kira yardımları 2019 yılında desteklerini devam ettiriyor. Kira yardımı desteği alınabilecek iki farklı kurum yer alıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında sunulan kira yardımları ve dar gelirli vatandaşlar için yapılan kira yardımlarından yararlanabilecek olan kurumlar merak ediliyor.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen kentsel dönüşüm kira yardımları için başvurular kabul ediliyor.
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Valilik ve Kaymakamlıkların ortaklaşa yürüttükleri projeler ile dar gelirli muhtaç ailelere verilen sosyal hizmetler kira yardımı oluyor.
- Açıklanan kurumlara yapılan başvurular değerlendirilip şartlara uyum sağlayan başvuru sahiplerine kira yardım destekleri sağlanıyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları neler?
Evlerinin risk altında olduğu tespit edilmiş olan kişiler Devlet kira yardımı desteklerinden yararlanmak için başvuruda bulunmaktadırlar. Devletten finansal destek sağlamak için yapılan başvurularda aranan şartlara uyum sağlamak gerekir. Kira yardımlarından faydalanma şekli 2 türlü olmaktadır.
1- Evlerin yeniden inşa edilmesini sağlayacak yardım desteğinden yararlanmak amacıyla gerçekleştirilen başvurularda veriliyor.
2- Belirlenecek olan süre boyunca kira yardım desteğinden faydalanmak için yapılan başvurular şeklinde veriliyor.
Seçeneklerde belirtilen yardım desteklerinin ikisi için başvuru yapılamıyor. Başvuru sahipleri verilen yardımlardan bir tanesini seçebiliyor. Gayrimenkul sahipleri evlerinin risk altında olduğunu tespit ettirirlerse kiraya çıkmak zorunda kalacaklardır. Bu durumda devletten kira yardımı almaları mümkün olmuyor.
Kira yardımı alma şartları şu şekilde sıralanıyor;
İkametgâh kira yardımı almanın ilk şartı olmakta ve ikamet edilen bağımsız bölge için devletten yardım alma süresi 18 ay olarak açıklandı.
Kira yardımı başvurusu yapanların ayrıca kredi kullanmamış olması gerekiyor. Kredi kullanmış olan kişilere ayrıca kira yardımı verilemiyor.
Maliklerin gayrimenkulü geç almamış olması önemli oluyor ve aksi durumlarda kira yardım başvuruları geçerli olmuyor.
Yıkım kredisi nedir, ne kadar yıkım kredisi veriliyor?
Yıkım kredisi, 1000 metrekarelik bir yapı için 6 bin liraya ulaşıyor.. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren, 6 ay içinde yıkımı gerçekleştirip enkaz kaldırılıyor. Yapım kredisinde ise anlaşmalı bankalar tarafından kredi kullanım talepleri olumsuz değerlendirildiğinde bakanlık destek sunuluyor.
Kentsel dönüşüm taşınma parası nedir, ne kadar veriliyor?
Kentsel dönüşüm nedeniyle kiracı olduğu ev ya da işyerinden ayrılmak zorunda olanlara, sadece bir kerelik taşınma yardımı veriliyor. Taşınma yardımı kiracılar için illere göre değişiklik gösteriyor. Yardım 1.190 ile 1.920 lira arasında, sınırlı ayni hak sahipleri için 2 bin 975 ile 4 bin 800 lira arasında değişiyor.