Son bir senede Türkiye'de evlerin kiralarında yüzde 40 artış yaşandı. İstanbul'un bazı bölgelerinde kira fiyatları yüzde 300 arttı. Buna rağmen vatandaşlar kiralık ev bulamıyor. Emlakçılarda uzun sıralar oluşmasıyla kiralık evler için kura çekilişi yapılmaya başlandı.
İsim yazdırıyorlar
Kiralardaki yüksek artışa rağmen vatandaşın talebinde azalma olmayınca emlakçılarda ev sırası oluştu. Özellikle öğrencilerin çok olduğu bölgelerde ya da şehrin merkezi noktalarında ev kiralamak isteyenler ihtiyaçlarını söyleyip, isimlerini onlarca kişinin bulunduğu listelere yazdırmaya başladı. Uzun listelerin oluştuğu emlak ofislerinde kura ile çekilişleri yapılmaya başlıyor.
İki senedir sorun var
Bu fiyat artışını birçok etken sepel olduğunu dile getiren uzmanlar, bu dönemin başlangıcının ise iki sene öncesinde yaşandığını belirtiyor. Uzmanlar, özellikle son bir senede kira artışının hissedilir bir şekilde arttığını söyleyerek "Azalan yeni konut arzına rağmen artan konut talebi, salgın sebebiyle ertelenen evlilikler, yüz yüze eğitimin yeniden başlayacak olması, kentsel dönüşümün oluşturduğu kiralık konut talebi gibi nedenler kira fiyatlarını ciddi oranlarda yükseltti" diyor.
Fiyatlar neden artıyor?
1- Stoklar konut kredi kampanyaları ile azaldı. Koronavirüs sebebiyle yeni konut inşaatı yavaşlayıp, konut talebi yükselince bu kiralarda fiyat artışına neden oldu.
2- Kentsel dönüşüm kira fiyatlarını yükselten bir diğer sebep oldu. Yaklaşık 80 bin mülk sahibi evini tahliye etti ve kiralık ev arayışına girdi.
3- Yüz yüze eğitimin tekrar başlayacak olmasıyla beraber öğrencilerin konut ihtiyacı talebi çoğaldı.
4- Pandemi sebebiyle birçok yurt kapandı. Yurt kapasiteleri azaldığı ve yeni yurt inşa edilmediği için evlere talep arttı.
5- Salgın sebebiyle ertelenen evliliklerde bu yaz patlama yaşanması hem konut fiyatlarında hem de kiralarda önemli artışlara neden oldu.
6- Koronavirüs salgını sürecinde kimimiz şehir değiştirdi, kimimiz semt... Piyasadaki hareketlenme de kiralık fiyatlarda yüksek yükselmelere sebep oldu.
7- Kredi faizlerindeki yükseliş konut fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Yüksek fiyatlardan konut alan mülk sahipleri de evlerini daha yüksek fiyattan kiraya vermeye başladı.
8- Konut kredilerinin artması ev almak yerine kiralamaya talebi yükseltti.
9- Ev sahiplerinin kiracılara enflasyon oranlarının üzerinde zam yapma yarışına girmesi ya da çeşitli bahaneler ile mevcut kiracıya 'şu kadar zam yapmazsan, seni çıkarırım' baskısı fiyatları yükseldi.
10- Bazı sitelerde site yönetiminin tek yetkili emlakçı ile anlaşma koşulunu getirmesi de kira fiyatını artıran nedenlerden oldu.