Devletin kiraların yıllık yüzde 25 oranında bir üst sınır getirmesine rağmen, kiraların önlenemez yükselişi devam ediyor. Ev sahipleri yüzde 25 artış yapmak isteyen kiracıları çıkarmak için de çeşitli yollara baş vuruyor. Bazen de ev sahibi ile kiracılar arasında ölümlü ve yaramalı olaylar meydana geliyor. Evini yüksek fiyatla kiraya veren ev sahipleri, kira gelir vergisinden kaçınmak için de değişik yöntemler uyguluyorlar. Maliye Bakanlığı uyanık ev sahiplerine karşı harekete geçti. Vergi Daireleri, kira tutarı yüksek olduğu yerlerin yanı sıra ülke genelinde il, ilçe ve mahallere kadar taramalara başladı. Öte yandan geçtiğimiz Nisan ayında Marmaris Vergi Dairesi Müdürlüğü bir şikayet üzerine, Orhaniye Mahallesinde 27 ev sahibini çağırarak, elde edilen kira gelirlerinin bankaya doğru olarak yatırılması için uyarıda bulundu.
NASIL GİZLİYORLAR
Bazı uyanık ev sahipleri, kira gelirlerini gizlemek için kiracısıyla anlaşarak, kira bedelinin bir kısmını banka üzerinden bir kısmını da elden tahsil ediyor. Birden çok dairesi olanlar ise kiralarını, kızlarının veya oğullarının üzerine yatırtıyorlar. Örneğin 4 dairesi olan uyanık ev sahibi 3 çocuğu varsa her bir dairenin kirasını onların üzerine yatırtıyor. Evi kiraya verirken bu şartı kabul etmesi için kiracıları zorluyor. Böylece ev sahibi 4 dairenin vergisi yerine tek daireden gelir elde ediyormuş gibi en düşük oranda kira gelir vergisi ödüyor.
VERGİ İSTİSNASI
Gayrimenkul sahibi vatandaşların elde ettikleri kira gelirlerini her yıl beyan etmek zorunda. Mart ayında beyan edilen kira gelir beyannameleri o yıl için belirlenen vergi oranları dahilinde vergi olarak ödemesi gerekiyor. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL‘si gelir vergisinden istisna ediliyor. Bu rakamın üzerindeki gelir ise Kira Gelir Vergisi uygulanır. Örneğin ev sahibi bir yıl içinde 30.000 kira geliri elde etmiş ise, bunu 21.000 lirası gelir vergisi istisnası uygulanır. Kalan 8.000 liraya belli oranda vergi uygulanır.
CEZASI ÇOK AĞIR
Ev sahibinin kira gelirlerini gizlediği, kiradan elde ettiği gelirleri, kendi hesabına değil de, kızının veya oğlunun veya bir yakınına yatırttığı tespit edildiği takdirde, öncelikle eksik beyandan dolayı istisnadan yararlanma hakkı ortadan kalkıyor. İhbarı değerlendirmeye alan Maliye elemanları, ev sahibinin kira gelirlerine geri dönük beş yılı kapsayacak şekilde inceleme yapıyor. Ödenmeyen vergiler için “usulsüzlük cezası” uygulanır. Bu da yüklü bir ceza demektir. Yani gayrimenkulünün değeri kadar para cezasına çarptırılıyor.