Kira Sözleşmesi İçin e-Devlet Zorunlu mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklama ile 2024 yılı itibarıyla kira sözleşmelerinde önemli bir değişikliğe gidilerek, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılacağı belirtildi. Peki Kira sözleşmesi için e-Devlet zorunlu mu?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, pek çok kişiyi yakından ilgilendiren kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik yeni bir uygulama başlattı. Söz konusu bu uygulama ile kira sözleşmeleri daha pratik ve güvenli bir ortamda gerçekleşecek. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre kira kontratlarının e-Devlet'ten yapılması muhtemel mağduriyetlerin önüne geçmesini sağlıyor. Bununla birlikte sözleşmeler daha hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde yapılabilecek.

KİRA SÖZLEŞELERİ İÇİN E-DEVLET ZORUNLU MU? 

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin iki aşamalı şekilde e-Devlet üzerinden yapılacağını duyurdu. 

Söz konus bu yeni sistem sonucunda yurttaşlar kira sözleşmesini e-Devlet üzerinden yapacak. Artık e-Devlet üzerinden “Kira Sözleşmesi İşlemleri” hizmeti bölümüne giriş yapıp sözleşmeler tamamlanabilecek.
Türkiye’de kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması zorunlu hale gelirken, söz konusu  bu sistemin hem kiracı hem de ev sahibi için daha hızlı ve güvenilir olduğu belirtiliyor. 

KİRA SÖZLEŞMESİNDE 2.AŞAMA NE ZAMAN?

Aktarılan detaylara göre kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmetinikinci aşaması sene sonunda kullanıma sunulacak.

Söz konubu bu düzenlemenin 2. aşamasında, emlak danışmanları ve yetki verilen kişiler, sözleşme hazırlama ve tarafların (taşınmaz sahibi ve kiracı) onayına sunma rolü ile sürece dahil olacak.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Hem ev sahipleri hem de kiracılar söz konusu bu sistemin nasış işleyeceğini merak ederken, e-Devlet üzerinden hazırlanmış olan kira sözleşmesinde sistemin nasıl işleyeceği de tek tek açıklandı. Paylaşılan bilgilere göre 2. aşamada yetki belgesi almış olan emlak işletmeleri ve yetki verilen kişiler tarafından da hazırlanabilmesi planlanıyor.

Söz konusu bu yeni sistemin devreye sokulmasıyla birlikte kira geliri beyannamesi vermekten kaçınanlar veya kira kontratı ve ibrazında yaşanan evrak vb. problemler gibi birçok süreç daha sistematik bir biçimde yapılabilecek. 

Emlak Gündemi Haberleri

İnşaatta Sürdürülebilirlik Vurgusu
Yapı Denetim Kanununda Yapılacak Değişiklik Müteahhitlerin Çıkarını Koruyor
İş Bankası Genel Müdüründen Kira Sitemi!
Konutta En Düşük ve En Yüksek Fiyatlı Şehirler...
Emlak Konut GYO'dan Çekmeköy İçin Açıklama