Kira Sözleşmesi İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok kiracı ve ev sahibi kira sözleşmelerinin yeterince şeffaf olmamasından dolayı büyük problemler yaşıyor. Kiracı ve ev sahibi problem yaşamamak için kira sözleşmelerini yaparken dikkatli davranmalı. İşte kira sözleşmesinde dikkat edilmesi gerekenler.

Tıpkı ev sahipleri gibi kiracıların da hakları bulunuyor. Ev sahibinizle kira sözleşmesi yapmadan önce haklarınızı bilirseniz, çıkabilecek sorunları engellemiş olursunuz.

Ev sahibinizle kira sözleşmesini imzalamadan önce tüm şartlarda hem fikir olduğunuza emin olun. Sözleşmede belirtilen hükümlere her iki tarafın da uyması gerektiğini unutmayın. Eğer taraflardan biri sözleşmeye uymazsa diğerinin dava açma hakkı doğar.

Kiradan düşülebilecek masraflar

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamı kiracıları koruyan maddeler içeriyor. Kiracıların ve ev sahiplerinin haklarını bilmeleri, aradaki ticari ilişkinin düzgün ilerlemesi için çok önemlidir. Sahip olduğu hakları bilmeyen kiracılar, ev sahipleriyle sorun yaşayabiliyor. Bu nedenle kanunların kiracılara tanıdığı hakları bilmeniz önemli.

Ev kiraladığınızda; nakliye, depozito, komisyon, ev tadilatı gibi masraflarla karşılaşabilirsiniz. Peki, tüm bu masrafların hangileri ev sahibine, hangileri kiracıya ait?

Kiracı olarak yaşayacağınız evde kiradan düşebileceğiniz ve size ait olan masrafları sıraladık.

• Kiracı olduğunuz eve yeni taşınacaksanız, evin içinde hasarlı, tadilat gerektiren unsurlar varsa ev sahibinden tadilat konusunda talepte bulunabilirsiniz.

• Apartman genelinde çıkan masraflar ev sahibinin sorumluluğundadır.

• Örneğin; binanın dış cephesi, üst ya da alt komşulardan kaynaklanan tadilat gerektiren sorunları ev sahibinize bildirebilirsiniz. Ev sahibinizle anlaşıp, masrafları kiradan düşebilirsiniz. Bu tip konular, kira sözleşmesinde yer almayabilir ancak karşılıklı anlaşarak çözüme kavuşturabilirsiniz.

• Kiracısı olduğunuz evin içinde su, elektrik tesisatlarıyla ilgili ya da kombinin bozulması gibi bir sorun yaşarsanız, masrafları karşılayıp, kiradan düşme hakkınız var. Faturaları ev sahibinize verip, ödediğiniz tutarı kiradan düşebilirsiniz. Ev sahibiniz söz konusu masrafları ödemeyi kabul etmezse mahkeme yoluyla bur durumu çözebilirsiniz.

Ev sahibine ait olmayan masraflar nelerdir?

Yukarıdaki maddeler dışında kiracı olduğunuz evde zorunlu olmayan, zevkinize göre tadilat yapmak isterseniz, masraflar size ait olur. Ancak bu durumda da yapacağınız tadilat ya da boya işlemi konusunda ev sahibinizle anlaşmanız gerekir. Ev içinde yapacağınız tadilat gerektiren değişiklikleri ev sahibine bildirmezseniz, sorun yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda ev sahibinizin sizi evden çıkarma ve tazminat davası açma hakkı doğar.

Emlak Gündemi Haberleri

Konak Damlacık’ta 10 Tarihi Yapı Restore Edilecek
3. Çeyrek İş Gücü Girdi Endeksinde İnşaat Sektörü Büyüme Kaydetti
Akiş Gayrimenkul’ün Derecelendirme Notu Açıklandı
Emlak Konut Hissesi Faiz İndirimi Beklentisi İle Yükseldi
İzmir Büyükşehir’den İZBETON Açıklaması: Projeler Tamamlanacak