Kira Sözleşmesi Örneği 2020

Kiracılar, ev kiralamadan önce nelere dikkat etmeli? 2020 yılında kira sözleşmesi yapacak olanların mutlaka bilmesi gereken detaylar neler? İşte 2020 yılı kira sözleşmesi örneği ve kiracıların dikkat etmesi gereken konular.

Kira sözleşmesi imzalamadan önce bilmeniz gerekenler

* Ev sahibinizle kira sözleşmesini imzalamadan önce tüm şartlarda anlaştığınıza emin olun. Sözleşmede belirtilen maddelere her iki tarafın da uyması gerektiğini unutmayın. Eğer taraflardan biri sözleşmeye uymazsa diğerinin hukuki yollara başvurma hakkı doğar. Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamı kiracıları koruyan maddeler kapsıyor.

* Kiracı olacağınız eve taşınmadan önce evin içinde hasarlı, tadilat gerektiren unsurlar varsa ev sahibinden tadilat konusunda talepte bulunabilirsiniz.

Hangi masraflar kiracıya ait?

* Apartman genelinde çıkan masrafları ev sahibi öder. Apartman giderleriyle ilgili ev sahibinizle anlaşıp, masrafları kiradan düşebilirsiniz. Bu konu kira sözleşmesinde yer almayabilir ancak karşılıklı anlaşmayla da çözülebilir.

* Kiracı konumunda isteğinize göre tadilat yapmak isterseniz, masraflar size ait olacaktır. Ancak bu durumda yapacağınız tadilat ya da boya işlemi konusunda ev sahibinizle hemfikir olmalısınız.

* Kiracısı olduğunuz evin içinde su, elektrik tesisatlarıyla ilgili ya da kombinin bozulması gibi bir sorun yaşarsanız, masrafları karşılayıp, kiradan düşme hakkınız var. Ev sahibiniz söz konusu masrafları ödemeyi kabul etmezse mahkeme aracılığıyla durumu çözme yoluna gidebilirsiniz.

* Ev içinde yapacağınız tadilat gerektiren değişiklikleri ev sahibine haber vermelisiniz, aksi takdirde sorun yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda ev sahibinizin sizi evden çıkarma ve tazminat davası açma hakkı doğacaktır.

Kira sözleşmesi feshi

Kira sözleşmesi fesih işlemi, bir gayrimenkulün kiralanması sürecinde mülk sahibi ve kiracının haklarını güvence altına alması açısından önem taşıyor. Sözleşmenin süresinden kiralanan gayrimenkul ile ilgili kullanım şartlarına, kiralama fiyatından depozito bedeline dek pek çok bilginin yer aldığı bu belgenin, kontrata imza atan taraflar için bağlayıcı özelliği var.

Ancak bazı durumlarda sözleşmenin süresi dolmadığı halde kira halinin sonlandırılması yani kira sözleşmesinin feshi söz konusu olabiliyor. Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen maddeler kapsamında sözleşme feshedilebiliyor. Türk Borçlar Kanunu’na göre bir kira sözleşmesinin süresi dolmadan feshi ancak iki şekilde gerçekleşebiliyor: Bildirim yolu ve kiraya verenin dava yoluyla fesih hakkını kullanması.

Bildirim yoluyla fesih işlemi

Bildirim yoluyla kira sözleşmesinin feshi sadece kiracının, sadece kiraya verenin veya her iki tarafın ortak bildirimiyle hayata geçiyor. Böyle bir durumda kira sözleşmesi fesih protokolü hazırlanıp, yazılı bir belge haline getiriliyor.

Kiracının bildirim yoluyla kira sözleşmesini feshetmesi ile ilgili bilgiler Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinde yer alıyor. Kiracının bu girişimi sözleşme süresinin tamamlanmasına en az 15 gün kala ve yazılı olarak yapması gerekiyor. Aksi halde sözleşme aynı haklarla uzuyor.

Kiraya verenin, yani mülk sahibinin bildirim yoluyla kira sözleşmesini feshetmesi için tek şart var: 10 yıllık uzama süresinin sona ermesi. 10 yıllık uzama süresinin bitimi ve sonraki her bir yıl sonrası için mülk sahipleri, en az üç ay öncesinden bildirim yoluyla sözleşmeyi gerekçesiz olarak feshedebiliyor.

Bildirim yoluyla kira sözleşmesinin feshedilmesinde üçüncü seçenek ise belirsiz süreli olarak kurulan kontratlar için geçerli. Bu koşula sahip fesihlerde tarafların sözleşmeyi feshetmesi Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinin ikinci fıkrasında inceleniyor. Taraflardan mülk sahibi için bu koşul 10 yıllık süreye bağlı olmakla birlikte, kiracılar için ise talep edinilen herhangi bir zamanda sözleşmeyi bildirim yoluyla feshedebilmesi yönünde.

Ev sahibinin dava yoluyla feshi

Kiraya verenlerin dava yoluyla kira sözleşmesini feshetmesinde de iki koşul geçerli oluyor. Kira verenden kaynaklanan, özel gereksinimler veya konutun bulunduğu binanın yenilenecek olması nedeniyle yeniden inşasının gündeme geldiği durumlarda tahliye davasıyla yaşanabiliyor.

Kiracıdan kaynaklanan dava yoluyla fesih işlemleri de yaşanabiliyor. Sözleşme bittiği halde kiracının konutu boşaltmaması durumunda kiraya veren mülk sahibinin tahliye davası açma hakkı doğuyor. Bir başka örnek ise, kiracının sözleşmede belirtilen kira bedelini ödememesi olarak gösterilebilir. Kira bedelini kiracıdan alamayan mülk sahibi, yazılı olarak iki ihtarda bulunduktan sonra dava açma hakkını kullanabiliyor.

Kira sözleşmesi damga vergisi

Kira sözleşmesi için damga vergisi hesaplama kefil türüne ve brüt (stopaj veya KDV dahil) kira tutarına göre değişiklik gösteriyor. 2020 yılında kefilsiz sözleşmelerde binde 1,89, adi kefillerde binde 11,37, müteselsil kefilli olanlardan ise binde 9,48 oranında damga vergisi alınıyor.

Kira sözleşmesi damga vergisi 2019 yılında da kira bedeli üzerinden binde 1,89 olarak hesaplandı ve  kefilli kira sözleşmelerinde binde 9,48 oranında harç ödemesi talep edildi.

Kiracıların taşınmadan önce yapması gerekenler

Taşınma işlerinin zorluğu pratik yöntemlerle daha basit bir hale getirilebilir. Taşınma sürecine başlamadan, öncelikler listesi hazırlamak büyük kolaylık sağlayacaktır. Yeni evinizde eşyalarınızı nasıl yerleştireceğinizi taşınmadan planlayabilir, temizlik işini önceden çözebilirsiniz. Böylece zamandan da tasarruf etmiş olursunuz.

Taşındığınız evin fotoğraflarının çekerek, gerektiğinde belge olarak kullanabileceğinizi unutmayın. Eve yerleşmeden önce zemin, tezgâh üstü, banyo, kapı ve pencereleri kısacası aklınıza gelebilecek her yerin fotoğrafını çekebilirsiniz. Böylelikle evden taşınma durumunda baştan hasarlı alanları ispatlama şansınız olur. Ayrıca kombinin çalışıp çalışmadığını kontrol edin ve kombi bakımının en son ne zaman yapıldığını ev sahibine mutlaka sorun.

En iyi planı yapsanız bile taşınma esnasında lojistik sorunlar yaşanabilir. Bunu engellemek için odanın metrekaresini ya da içine koyulacak eşyaları nereye koyacağınızı bilmek yetmez. Mesela taşınma esnasında içinde eşyaların bulunduğu araç nereye park edilebilir? Oturma odanızdaki büyük koltuk kapıdan geçer mi? Ya da asansöre ne kadar eşya sığabilir? Bina eşya taşıyanlar için güvenli mi? İşte tüm bu konuların hesaplanması gerekir. Böylelikle işlerin uzamasını engelleyebilir ve güvenli bir taşınma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Kiracıysanız eşyalar için sigorta yaptırabilirsiniz. Konut sigortasından en iyi şekilde yararlanabilmek için poliçede size en uygun teminatları seçmelisiniz. Bu sigortada farklı teminatlar bulunmakla birlikte hepsinde ortak olan ana teminat yangındır. Yangın dışındakiler sigortada ek teminat olarak yer alır. Sel/ su baskını, cam kırılması, hırsızlık, su tesisatı, elektrik gibi yardım hizmetleri de ek teminatlar içerisinde bulunuyor. Sigorta şirketleri konut sigortasında teminatlara göre farklı paketler sunuyor. Ücret ise konutun bulunduğu lokasyon, teminat türü ve sigorta şirketine göre farklılık gösterebilir.

Apartman işleyişinin önemi

Yeni kiralık eviniz site ya da apartmanda bulunuyorsa işlerin nasıl ilerlediğinizi öğrenmelisiniz. Örneğin; apartmanda çöpler saat kaçta çıkartılıyor? Park yerinde her daireye yer ayarlanmış mı? Elektrik, tesisat gibi olası arızalarda kime danışmanız gerektiğini öğrenmenizde fayda var. Apartman yöneticisiyle tanışıp, görevlerini ve apartman kurallarını öğrenebilirsiniz.

Ev sahibiyle iletişim

Ev sahibiyle en baştan iyi ilişkiler kurmak her iki taraf için de güzel sonuçlar doğurur. Eğer ev sahibinizle iyi bir iletişim kurmak istiyorsanız onu sadece sorunlar için aramayın, evde, binada iyi olan ve beğendiğiniz gelişmeler için de kendisine memnuniyetinizi bildirin. Kiracı olduğunuz eve kendi eviniz gibi bakıp, evle ilgili tüm gelişmelerden ev sahibinizi bilgilendirdiğiniz taktirde iyi bir iletişim kurabilirsiniz.

Kira sözleşmesi örneği

Bu yıl kiracı olmayı düşünüyorsanız ya da kira kontratınızı yenileyecekseniz, güncel kira sözleşmesi örneğini aşağıda inceleyebilirsiniz. Kira sözleşmesi pdf formatını da web üzerinden yapacağınız aramalarda bulmanız mümkün.

Emlak Gündemi Haberleri

Çin’in En Büyük Konut Geliştiricilerinden Vanke’de İstifa Haberi
E-Kira Sözleşmesi İle Ev Sahibi ve Kiracılara Bir Masraf Daha!
İstanbulluların Yeni Rotası Düzce Oldu
Halk GYO, 4,5 Milyar TL'ye Kule Sattı!
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Arttı