Ailenizle birlikte ya da kendi başınıza güvende ve mutlu hissetmenin hayalini kurduğunuz bir eve taşınan bir kiracı olarak, ev sahibiniz gibi sizin de bir dizi hak ve sorumluluklarınız vardır. Bu haklar ve sorumluluklar, kira sözleşmenizde sıklıkla tanımlanmaktadır. Ancak ne olduklarından emin değilseniz, bu rehber bir kiracı olarak sahip olduğunuz temel hak ve sorumlulukları öğrenmenize yardımcı olacaktır.
- Kiracı iseniz; Kira kontratı imzaladığınız kişinin mal sahibi olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Eğer mal sahibi değilse, yasal olarak vekillik/temsil durumu araştırın.
- Kira kontratında belirtilen adresin doğru olduğundan emin olun. Burada bina ve daire numarası gibi detaylar önemlidir.
- Kira artış bedelinin hangi dönemlerde ve hangi tutarlarda yapılacağını sözleşmede açıkça belirtin.
- Sözleşmede kiracı ve ev sahibinin adı soyadı ve TC kimlik numarası gibi ana unsurların tam ve doğru yazılmış olmasına dikkat edin.
- Kontratı ev sahibi ile birlikte ve varsa kefiller huzurunda imzalayın. Ayrıca kira sözleşmesinin her sayfasının imzalandığından emin olun.
- Kira kontratında kefil olması halinde, kefilin hangi bedelden ne kadar süre sorumlu olacağını yazın.
- Kira bedellerinin, mal sahibinin hangi banka hesabına ve hangi tarihler arasında ödeneceği net bir şekilde sözleşmede belirterek, mümkün olduğunca banka hesabına “kira bedeli” yazarak gönderin. (Havale ve EFT ücreti kiracıya aittir).
- Depozito veriyorsanız ne için verdiğinizi ve hangi şartlarda geri alınacağını yazın. Bu konu oldukça önemli çünkü genelde sorunlar buradan çıkıyor.
- Kiralanan gayrimenkulün hangi koşullarda teslim edildiğini ve demirbaşların mevcut durumunu anlatan bir madde ekleyin. Burayı ne kadar detaylı yazarsanız o kadar iyi, çünkü verdiğiniz depozitonun geri alınma ihtimalini bu madde belirliyor.