Kirada Yüzde 25 Zam Sınırının Kalkması Yeni Dönemde Kira Davalarını Azaltacak

Konut kiralarında uygulanan yüzde 25’lik artış kuralı 1 Temmuz itibariyle sona erdi ve TÜFE dönemi başladı. Yeni uygulamayı değerlendiren emlak komisyoncuları, önceki dönemdeki gibi tartışmaların çok olmayacağı, davaların azalacağını düşünüyor

Konut kiraları, yapılan yasal düzenlemeyle 1 Temmuz’dan itibaren TÜFE yıllık ortalaması oranında artması öngörüldü. Yüzde 25’lik artış sınırlamasına son verilirken, TÜFE yıllık ortalaması olan yüzde 65,07’lik artış oranının ev sahipleriyle kiracılar arasında daha büyük tartışmalara yol açacağı tahmin ediliyordu. Ege’de Son Söz’de yer alan bir habere göre; emlak komisyoncuları tam tersine, yeni dönemde tartışmaların ve açılan davaların daha az olacağını öne sürdü.

OLMASI GEREKEN BUYDU

Yüzde 25’lik artış sınırlamasının olduğu dönemde yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle kiraların, güncel kira bedellerinin çok altında kaldığını, bu nedenle özellikle ev sahiplerinin dava açma yoluna gittiğini belirten Emlak danışmanı İlker Kamalı, yeni uygulama için “Olması gereken buydu” dedi. TÜFE oranının zamanla gerileyebileceğine vurgu yapan Kamalı, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yüzde 25 sınırlaması varken çok sayıda dava açıldığı doğrudur. Arabuluculuk yapan avukatlara çok iş düştü. Çünkü pek çok konutun kirası, yüzde 25 uygulaması nedeniyle çok düşük kalmıştı. Bir apartmanın üçüncü katında kiracı 20 bin liraya otururken, ikinci kattaki 5 bin liraya oturuyordu. İkinci kattaki dairenin sahibi komşusunu emsal göstererek daha yüksek kira artışı için mahkemeye gitti. Şimdi o 5 bin lira kira ödeyen kiracıya, yeni sözleşme döneminde yüzde 65 zam uygulanacak. O zaman bile ev sahibi, güncel kira bedellerine ulaşamayacak. Tartışma çıkarsa, dava açılırsa, ancak bu durumlarda olur. Yeni uygulama ile mahkeme koridorlarına taşınan anlaşmazlıklar çok azalacak diye düşünüyorum. Çünkü olması gereken buydu; yani TÜFE oranında artış yapmaktı.”

KAVGALAR AZALACAK
Yeni dönemde kiracıların kiralarını ödemelerinin pek kolay olmayacağının altını çizen İlker Kamalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücretin 17 bin lira olduğunu göz önünde tutarsak ve bu rakamın artmayacağından yola çıkarsak, kiracılar, ödedikleri kira bedeli düşük olsun, yüksek olsun fark etmez, ödeme zorluğu yaşayacak. Bu da tersine göçü artıracaktır. İstanbul’da 500 bini aşkın insanın köyüne, kasabasına döndüğü söyleniyor, İzmir’de de bunları görmek kaçınılmaz olacak. Şu an itibariyle Balçova’da 20 bin liraya daire bulamıyoruz. 20 bin lira kira ödeyen bir kiracı, sözleşme vakti geldiyse, kira bedeli 33 bin liraya çıkacak. Bu parayı ödemek hiç de kolay değil. Kiracıları gerçekten zor günler bekliyor. Ev sahiplerinin, kiracı kirasını zamanında ödüyorsa, yüzde 65 değil de, yüzde 50, yüzde 40 gibi oranlar uygulamalı ki, evi boş kalmasın. Çünkü kirasını alamama riskiyle karşı karşıya kalması söz konusudur. Özetleyecek olursak, yüzde 65’lik artış sınırı, kavgaları, tartışmaları ve davaları azaltacaktır.”

 

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız