Kiralık ve Satılık Konut Piyasalarında Kriterler Değişti!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından satılık ve kiralık konut arayanların da tercihleri değişti. Vatandaşlar ev alırken zemin özellikleri ve binanın statik projesine dikkat ederken yatay mimarili konutlar talep arttı.

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili yıkıp geçen deprem felaketi gayrimenkul piyasasında çok önemli hareketleri beraberinde getirdi. Konut fiyatları yükselmeye başlarken mevcut konut stoku bu güçlü talebe yanıt veremez duruma geldi.

ZEMİNİ SAĞLAM BÖLGELERDE KİRALIK TALEBİ ARTTI

Endeksa verilerine göre Ankara, Antalya, Muğla, Mersin, Kayseri ve Elazığ’da satılık konut stoku artarken, kiralık konut stokunda çoğunlukla düşüş veya küçük artışlar görülüyor. Bu durum evlerini yeterince güvenli bulmayan veya daha farklı bölgelere taşınmak isteyen kişilerin evlerini satışa çıkarması fakat özellikle fiyatı daha uygun ve zemini sağlam olan bölgelerdeki kiralık evlerin ise hızla tükenmesi olarak yorumlanıyor.

ANKARA EN ÇOK GÖÇ ALAN İLLERDEN OLDU

Deprem sonrasında en çok göç alan illerden birisi de Ankara oldu. Ankara’da Şubat ayında kiralık konut stoku yüzde 31 oranında düştü. Buna karşın satılık konut stoku yüzde 23 oranında arttı. Şubat ayında Ankara’da konut kiraları yüzde 6,1, konut fiyatları ise yüzde 6,39 oranında arttı. Ankara’da ortalama konut kiraları 7.589 TL, satış fiyatları ise 1 Milyon 646 Bin 190 TL oldu. Kiralık konut stokunun en çok düştüğü Ankara ilçeleri Sincan, Pursaklar ve Şereflikoçhisar olarak açıklandı.

İL İL KİRALIK VE SATILIK KONUT PİYASALARI

Antalya’da ise şubat ayında satılık konut stoku yüzde 17 artarken, kiralık konut stoku yüzde 1 artış gösterdi, ortalama kira 13 bin 15 TL, ortalama satış fiyatı ise 2 milyon 831 bin 520 TL oldu. Antalya’da kiralık konut stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçeler Finike ve Kumluca oldu.

Muğla’da ise satılık konut stoku yüzde 62 artarken, kiralık konut stoku yüzde 19 artış gösterdi. Muğla’nın Yatağan, Dalaman ve Milas ilçelerinde ise konut stoku düşüş gösterdi. Muğla genelinde ortalama kira 15 bin 336 TL, ortalama satış fiyatı 4 milyon 411 bin 810 TL oldu.

Mersin’de satılık konut stoku yüzde 23 arttı, kiralık konut stoku ise yüzde 36 düşüş gösterdi. Mersin’de kiralık konut stokunun en fazla düşüş gösterdiği ilçeler Anamur, Akdeniz ve Tarsus oldu. Şubat ayında kiraların ortalama yüzde 15,15 artış gösterdiği Mersin’de ortalama kira 12 bin 394 TL; ortalama satış fiyatı ise 2 milyon 59 bin 725 TL.

Gerçekleşen deprem felaketinden sonra konut sektörü için de farklı kriterler ön plana çıkmaya başladı. Konut satın alırken lüks tutkusu ön plana çıkıyordu şimdi ise insanlar zemin sorgulaması yapmaya başladılar. Kiralık konutlarda da deprem güvenliği en önemli kriter haline geldi. 

Emlak Gündemi Haberleri

Binalarda Yangın Sistemi Nasıl Olmalı?
Peker Gayrimenkul'ün İspanya’daki Projelerinde İnşaat Ruhsatları Alındı
Türkiye'de En Fazla Konut Satılan İlçe: 67 İli Geride Bıraktı
Konut Satışlarında Yaşanan Artış Borsada GYO’ları da Yükseltti
Kadınların Konut Alım Oranı Arttı