Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege Finans Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Ocak, Türkiye ve dünyanın önemli süreçlerden geçtiğini belirtti. Gelişmelerin doğru okunmadığı ortamlarda risklerin artacağını ifade eden Ocak, “Gelişme ve değişimleri doğru algılayabildiğiniz ve çözüm sunabildiğiniz zaman ülke ekonomisine katkı sağlayabileceksiniz. Bu konuda dernek olarak yaptığımız sunum, seminer ve organizasyonlar ile birey ve firmalara destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
Doğru stratejiler belirlenmeli
“İnşaat Sektörünün Ekonomideki Yeri ve Geleceği ile Mistral GYO’nun Halka Arzı” adlı sunumunu yapan Miray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç, dünya pazarına en büyük iş hacmine sahip 250 firma listesinde Türkiye’den 46 firma olduğunu söyledi. Faiz indirimlerinin inşaat sektöründe hareketlenmelere neden olduğunu ifade eden İnaç, “İnşaat sektörü olarak kötü zamanlar geçiriyoruz. Dolar kurlarının yükselmesinden dolayı zararına satış yapmak durumunda kalıyoruz. Ama ülkemizin bulunduğu coğrafya, petrol geliri yüksek pazarlar ve inşaat sektörünün geliştirdiği bölgelere yatırım yaparak sektörün düzelmesi mümkün. Komşu ülkelerde çok güzel fırsatlar var. Eğer uyguladığımız stratejileri değiştirmezsek fırsatları yakalayamayız” dedi.
Yapısal reformlar şart
İnşaat sektörünün tüketici güven endeksinde yıllara göre bir azalma olduğunu belirten İnanç, güvenin olmadığı ekonomilerde arz ve talebin sürekli düşüş eğiliminde olduğunu söyledi. Kırsaldan kente göçün devam etmesi ve kent nüfusundaki artışın sektörün avantajı olduğunu vurgulayan İnanç, “İnşaat sektörünün en büyük problemleri ülkenin yapısal sorunlarının çözümüne bağlı. Denetim mekanizmalarının etkin bir hale getirilmesi tüketicinin sektöre bakış açısını da değiştirecek. Yapısal reformlar konusunda ilerleme kaydedersek ekonomimiz çok kısa sürede düzelir” diye konuştu.