Konak Ballıkuyu'da Kentsel Dönüşüm Başlıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, çarpık yapılaşmanın en yoğun olduğu bölgelerden Ballıkuyu’da “yerinde dönüşüm” gerçekleştirecek. 48 hektarlık alanda büyüklükleri 35 metrekare ile 145 metrekare arasında değişen 9 farklı daire tipi tasarlandı. Projeye sosyal d

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ballıkuyu Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesini tamamlayarak kamuoyuna ve bölge halkına tanıttı. Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'nde gerçekleşen ve büyük ilgi gören tanıtım toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bizim bu işten belediye olarak hiçbir kar beklentimiz yok! Burada katlanarak yükselecek rantın tamamı, inşaat yapılma maliyeti hariç, sizlerin olacak. Belediye’nin kazancı da bu işin şerefi ve güzel bir kent, mutlu kentlidir” dedi.

Kentsel dönüşümde ana ilkelerinin “yerinde dönüşüm ve uzlaşma” olduğunun altını çizen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kimse komşusundan, mahallesinden, yerinden ayrılmayacak. Bakın Uzundere örneği orada! Biz Uzundere’de yüzde 100 anlaşma ile yerinde dönüşüm yapıyoruz. İlk adada binalar yükselmeye başlayınca, çok daha kısa süre içinde 3 ada ile daha uzlaşmaya vardık. Çünkü adil davranıyoruz. Aldatmadan, kandırmadan uzlaşıyoruz. Burada da öyle olacak. Kimse sona kaldı diye daha fazla para alacağını düşünmesin. Herkes bizden eşit muamele görecek. Kentsel dönüşüm konusunda 81 vilayette yapılmayanı yapıyor, cesaret edilemeyeni gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Biz bu yola çıkarken çok ciddi tereddütler vardı; ‘sen kentsel dönüşüm yapamazsın&rs quo; diyorlardı. Ama yapıyoruz işte! Uzundere’de binalar yükseliyor; Güzeltepe, Örnekköy, Bayraklı, Ege Mahallesi, ve şimdi de Ballıkuyu’da bu dönüşüme devam ediyoruz” diye konuştu.

İç göçün getirdikleri..

Ballıkuyu’da oturanların büyük çoğunluğunun babasının, dedesinin yaptığı evleri kullandığını hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanayileşme ve tarımın zorlanmasıyla birlikte büyükşehirlere göç başladı. Vatandaşımın arsa alacak parası yoktu; akrabasının yanına geldi, yerleşti. Bu bölgeler böyle oluştu. Sonra yol, park, sosyal kültür alanları, spor salonları istediniz ama böyle bir alan yok! Bunlar yokluktan yapılan binalar; temel yok, kat kat çıkılmış, depreme dayanıklı değil! En temel ihtiyaç, barınma ihtiyacı ve bu devirde daha sağlıklı, daha konforlu konutlarda yaşamak istiyoruz. Özellikle evde çalışan kadınlar, evlerinde çok zaman geçiriyor; evleri güzel olsun istiyor. Çocuklar oynamak, gençler spor yapmak istiyor. Belediye de yaptığı iş, kaldırım, yol düzenlemesi görünsün istiyor. Ama bu koşullarda mümkün değil!”

Bu işin garantörü benim”

Başkan Kocaoğlu, Ballıkuyu sakinlerinden “Peki biz müteahhite nasıl güveneceğiz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Bu işin sahibi, garantörü, hakemi benim, yani İzmir Büyükşehir Belediyesi. Bu vatandaşın, bu kadar insanın malını, müteahhite karşı kim koruyacak? Biz.. Müteahhitin hakkını kim koruyacak? Yine biz.. Uzundere’de anlaştığımız bütün arazilerin tapusunu İzmir Büyükşehir Belediyesi devraldı. Tapulara şehr konulmadı. Dönüşüm bittiğinde tekrar mal sahiplerine geri verilecek. Ballıkuyu’da da böyle olacak. Tapularınızı anlaşma karşılığı emanet edeceksiniz; herkesin malı güvencede olacak. Ballıkuyu'daki ofiste görevli arkadaşlarımız size tek tek randevu verecek; tek tek anlatacak. Yerinde dönüşümü uzlaşırsanız yapacağız. Uzlaşmazsanız biz de gidip başka bir yerde dönüşüm yaparız. Zorla güzellik yok! Biz yapabileceğimiz en mükemmel, en doğru projeyi yaptık. Bizim vicdanımız da rahat, gönlümüz de rahat.. Uzundere’de olduğu gibi kırmadan, dökmeden, gönül rızanızla bu işi yapmaya talibiz. Tercih sizin!”

 

Ballıkuyu yeniden doğacak

Ballıkuyu Proje Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, “Bu bölge, kentin tarihsel kimliğinde yer alan ve yaşayan nüfusa göre çok dar bir bölge. Coğrafi konumu iyi değil. Park ya da sosyal merkez için yer yok. Herkesin hak sahipliği farklı. 33 metrekarelik de yeri olan var, 5 metrekarelik de.. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yapıya uygun bir çözüm üretti. Sizlerle birebir görüşerek anlatacak. Ballıkuyu yeniden doğacak” dedi.

48 hektar dönüşecek

İsmet İnönü Kültür Merkezi’ni dolduran Ballıkuyu sakinlerine proje detaylarını, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Ayşe Arzu Özçelik anlattı:

Ballıkuyu bölgesinde düzenli kentleşmenin sağlanması, eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmesi, kentin kültürel dokusunun korunması ve yurttaşların yaşam biçimleriyle çelişmeyecek çözümlerin üretilmesi amacıyla harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, bölgede 48 hektarlık alanı dönüştürecek. Konak ilçesine bağlı Ballıkuyu’nun yanısıra Akarcalı, Kosova, Kocakapı ve Yeşildere mahallelerini de kapsayan alan, afete maruz bölge olması nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tahliye edilerek ağaçlandırılan 44 hektar büyüklüğündeki kent ormanının devamında yer alıyor.

Ballıkuyu Kentsel Dönüşüm Alanı’nda uzlaşma görüşmeleri etaplar halinde gerçekleşecek. Birinci etap proje görüşmeleri, Yeşildere ve Akarcalı mahallelerinin bir kısmını içine alan, Ballıkuyu Caddesi ve Yeşildere Caddesi arasında kalan yaklaşık 7 hektar büyüklüğündeki bölgeden başlatılacak. Büyükşehir Belediyesi diğer yerinde dönüşüm projelerinde olduğu gibi hak sahipleri ile birebir görüşmeler yaparak hem projeyi tanıtacak hem de hak sahipleri ile hak ettikleri yeni inşaat alanları üzerinden sözleşmeleri imzalamaya başlayacak.

Ballıkuyu’da süreç nasıl işledi?

Ballıkuyu Kentsel Dönüşüm Projesi de, tıpkı Büyükşehir Belediyesi’nin diğer kentsel dönüşüm projelerinde olduğu gibi “Yerinde Dönüşüm ve Uzlaşı” esasına dayanıyor. Eğimi yüksek olan bölgede çalışmalara, halihazır durum tespitinin yapılmasıyla başlandı. Her bir yapı ve eklentileri detaylı şekilde ölçülerek hak sahiplikleri belirlendi. Tüm bilgiler veri tabanına aktarılarak 3 bin 396 adet yapı ve 6 bin 196 adet bağımsız birimi kapsayan 7 bin 139 hak sahibi için dosyalar hazırlandı. Sonra da “hak sahiplerinin beklentileri doğrultusunda” mevcut imar planından gelen haklar gözetilerek geliştirilen kentsel tasarım ve mimari proje çalışmaları tamamlandı.

Çocuk oyun alanları, yeraltı otoparkları..

Proje kapsamında büyüklükleri 35 metrekare ile 145 metrekare arasında değişen 9 farklı daire tipi tasarlandı. Daireler 1+1, 2+1 ve 3+1 büyüklüğünde olacak. Pazaryeri, sağlık tesisi, okul, dini tesis, belediye hizmet alanı ve kreş gibi sosyal donatı alanları ile çocuk oyun alanı ve park gibi yeşil alanların yer aldığı projede, mevcut ticaret aksı olan Ballıkuyu Caddesi’nin genişletilmesi ve daha nitelikli hale getirilmesi de hedeflendi. Proje kapsamında ayrıca yeraltı otoparkları, güvenli yaya ve taşıt yolları, açık alanlar da oluşturulacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, proje detaylarını öğrenmek isteyen Ballıkuyu sakinlerinin, bölgede açılan iletişim ofisinin 484 70 93 numaralı telefonundan randevu alması gerektiğini bildirdi.

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!