İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Sn.Recep Haki, İş Bankası’nın desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan emlak endeksleri ile ilgili açıklama yaptı.
Recep Haki, “İş Bankası 2017 Mart sonu itibarıyla ulaştığı 18.8 milyar TL tutarındaki konut kredisi hacmi ile yıl sonuna kıyasla %6,08 oranında gelişme göstermiş ve elde ettiği %11.7’lik(*)pazar payı ile sektörün önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürmüştür. Özellikle son dönemlerde kredilendirme oranının artması ile KDV’nin ve tapu harç masraflarının düşmesi gibi düzenlemeler, geleceğe yönelik beklentileri güçlendirdi ve piyasayı hareketlendirdi. Son 3 yıllık zaman diliminde artan konut satışları, 2017 yılının ilk aylarında da bu yılki satış hacminin geçmiş yıllar seviyesinde olacağının sinyallerini vermiş oldu. Düzenlemeler sonrasında sektörde yaşanan hareketlilik, bankaların kredi hacimlerine de olumlu yansıdı. Emlak Konut GYO A.Ş ve GYODER ile mart sonuna kadar sürdürülen kampanya kapsamında uygun faiz ve 240 aya kadar vadelendirme seçeneklerimiz ile bankamız ilk çeyrek verilerine olumlu katkı sağlayan sonuçlar elde edildi. Konut sektörünün geleceğine güvenen İş Bankası, bu alandaki yatırımlarına devam ederek bankamız müşterisi olsun ya da olmasın tüm kullanıcıların ev kredisi başvurularının alınmasından, taleplerin krediye dönüşmesine kadar geçen tüm süreçleri içeren bir uygulamayı dijital ortamda hizmete sunmuştur. Kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla isbank.com.tr ana sayfada hayata geçirilen “Anında İşlem Ev Kredisi” hizmeti ile kullanıcılara uçtan uca dijital bir ev kredisi deneyimi yaşatılmaktadır.” dedi.
Türkiye İş Bankası A.Ş.’nin desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan, Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-68) Nisan ayında bir önceki aya göre %1.22 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %9.50 oranında artış gerçekleşmiştir.
Nisan ayında Bursa’da metrekare başına konut satış fiyatları %2.27 oranında artmış ve Bursa fiyatların en çok yükseldiği şehir olmuştur. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise %2.00 oranı ile Erzincan’dır.
Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-68) Nisan ayında bir önceki aya göre %0.63 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %4.00 oranında artış gerçekleşmiştir.
Nisan ayında Edirne’de metrekare başına konut kira değerleri %2.02 oranında artmış ve Edirne kiraların en çok yükseldiği şehir olmuştur. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise %2.00 oranı ile Isparta’dır.
REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranları yıllık konut Türk Lirası cinsinden kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Nisan ayı itibariyle en yüksek yıllık brüt kira getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçülmüştür.
REIDIN Amortisman Süresi (Yatırım Geri Dönüş Süresi), ilgili bölgede satın alınan ya da alınacak olan konutların kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini göstermektedir. Nisan ayı itibariyle en düşük amortisman süreleri Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçülmüştür.