Konut Fiyatlarının Düşmesi İçin Hazine Arazileri İmara Açılmalı

Dünyada konut fiyatlarının en fazla arttığı yer İzmir. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, konut fiyatlarında düşüşün sağlanması için hazine arazilerinin imara açılması gerektiğini söyledi.

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, SONSÖZTV’de Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. 

ULAŞIM AKSINI ÖNGÖREN BİR PLANLAMA YAPILMALI

Ali Engin , İzmir’in merkezine göre yerleşim yerlerinin daha yüksek kesimlerde olduğunun ancak bu bölgelere demiryolu ağının uzatılmasının nispeten daha zor olduğuna dikkat çekerek, “Tepelere kurulmuş İzmir, düz değil. Eğimi yüksek yerlerde demiryolunu yerin altından götürebilirsiniz, bu durumda da maliyet çok yükseliyor. Tepelerde hep de sağlıksız, plansız alanlar var. Hızla hep bir elden bu gecekondu bölgelerini planlayıp, yol geçireceğimiz yerleri kamulaştırmasız terk ettirmeliyiz. Önümüzdeki 3-5 yılda bunu yapmalıyız… Eğer Çiğli, Buca, Bayraklı, Bornova gibi birçok yönlerde yeni imar planları onaylanırsa hepsi hemen yenilenmese bile vatandaşla anlaşıp ulaşımı rahattır ve dönüşümü tetikleyebiliriz. Hem arazi oluşturulması tetikleniyor hem de ulaşım rahatlıyor bu durumda. Ben bu konuyu önemsiyorum. Önümüzdeki yıllarda mutlaka ulaşım aksını ön gören bir çalışma yapmalıyız” dedi.

HAZİNE ARAZİLERİ İMARA AÇILDI

Şehrin merkezinin rahatlaması adına, merkez dışındaki ilçelere yayılımın hız kazanması gerekliliğini dile getiren Başkan Engin, “Biz Bayındır’a Torbalı’ya demiryolu götürdük, Koyundere, Menemen’e, Çandarlı’ya otoyol götürdük ve İZBAN götürüyoruz. Bizim artık sanayi ve konutu artık oralara götürmemiz gerekiyor. Oralar hazine arazileri imara açılmalı. Tarım ve orman arazileri değil tabi ki... Evi olmayan vatandaşlara çok ucuza ev vermeliyiz o alanlarda. Şehir içindeki sanayi sitelerini hızla dışarı taşımalı ve şehri daha çok yeşil ve kültürel alanlar donatmalıyız. Yarımada eskiden ikincil konut alanıydı, İstanbul’dan gelen göç ile birincil konut alanına dönüştü. Hazine arazilerini ister belediyeye verir, ister TOKİ’ye; bu şekilde şehrin dışında daha geniş yaşam alanları elde etmiş oluruz. Dünyanın en büyük toprak ağası Türkiye. Bu topraklar vatandaşına rant aracı olarak kullanılmadan vermeli. Hiç evi olmayan gençlere verip, şehri yayabiliriz çeperlere. Böylelikle merkezdeki gecekondu baskısı azalır. Gecekonduya 2-3 emsal veremezsin, 1 emsal verirsin. Şehri dışarı taşırsak gece kondu bölgesi çok rahatlar” diye konuştu.

MERKEZDEKİ ARSALARIN ÜSTÜ GECEKONDU KAPLI!

Kentsel dönüşüm çalışmaları esnasında yaşanan emsal artışı tartışmalarını ve odaların emsal artışı konusundaki itirazlarını değerlendiren Başkan Engin, “Dönüşüm sorunu emsal artışıyla çözülmez. Şehre baskıyı azaltmak lazım. Konut fiyat artışlarında İzmir dünyada birinci oldu. Bu ne demek? Demek ki İzmir’de arsa kıtlığı var ve bundan dolayı dünyada birinci oluyor. İzmir’de konut fiyatları dünyadan daha hızlı artıyorsa bunun bir nedeni var, bu da arazi kıtlığı. Şehirde arsa var ama üstü gece kondu kaplı. Şehir dışında da hazine arazileri var... Bu sorunlar çözülürse fiyat ve imar baskısı azalır. Ben başından beri değerlendirmelerimde bunları ifade ediyorum, şehri yaymamız lazım. Köylü gençlere emekliliği garanti etmemiz gerekiyor ki tarımsal üretimi bırakmasınlar, köyden göç dursun. Tarımsal üretim çiftçi ailelerimiz eliyle yapılıyor, bunun devamlılığını sağlamamız lazım” dedi.

PLANLARIMIZIN ÖMRÜ 100 YILLIK OLACAK

Narlıdere’de yaptıkları projeler hakkında bilgi veren Başkan Engin, önümüzdeki günlerde askıya çıkacak 4 mahallenin planları hakkında konuşarak şu ifadeleri kullandı:

“Biz göreve geldikten sonra 2013 yılında riskli alan ilan edilmiş 4 mahallemiz vardı. Peş peşe gerçekleşen depremler, pandemi ortamları derken süreç uzadı gibi oldu ancak bakanlıkla yürüttüğümüz iyi ilişkilerle şehrin sorunu çözüyoruz hızla çözüyor. 4 mahalleyi içeren bir planlama söz konusu, üzeri gecekondu kaplı bir alan. Etrafında 8-10 katlı binalar vardı, bizler 6 katta tuttuk. 1.7 emsalde uzlaştık ve askıya çıkacak planımız önümüzdeki günlerde. Şu gün İzmir’in en değerli arazilerinden biri bölge. Bir değer olarak bakacağız buraya. Bizim alanımız değerli, bugün 30 yıllık binalar yıkılıp yeniden yapılıyor. Yalıtım yok, betonarmede aksaklıklar var, yapılırken zemin düşünülmüyor… Bu 30 yıllık dayanıksız binalar aynı zamanda bir ekonomik yıkım. Bizim planımızın 100 yıllık ömrü olacak, yüzde 50’si sosyal donatı alanına verilecek. Eğimsiz yeni yollar yapacağız, eğer yolların maliyetini yapımına koyarsak şehir kilometrelerce yol ve yeşil alan kazanacak. Şu anda bulunan Narlıdere’deki yol, Türkiye’nin en pahalı yolu ama çok dik. Hala kışın araba çıkmıyor. Biz yüzde 15 eğim verdik ve çevresinde çok güzel yeşil alanı olacak. Elektrik su dışında hiçbir şeyi yok, yolu yok o bölgenin biz orayı dönüştüreceğiz.

Emlak Gündemi Haberleri

1+1 Konut Fiyatları İzmir’de 2,5 -10 Milyon TL Arasında Değişiyor
Sürdürülebilir Konut Piyasası İçin Faizlerin Düşmesi Gerekiyor
Danıştay’dan Miras Yoluyla Arsa Sahibi Olanlara Müjdeli Haber
Avrupakent GYO 450 Milyon TL’lik Yeni Gayrimenkul Satın Aldı
Gayrimenkule Yeni Vergi Sistemi Geliyor