Konut Fiyatlarının Düşmesi İçin İnşaat Ürünlerinin Düşmesi Gerekiyor

İnşaat malzemelerindeki artışın konut fiyatlarını ciddi anlamda etkilediğini belirten inşaat malzemesi tedarikçileri, konut fiyatlarındaki düşüşün ancak inşaat malzemelerindeki düşüşe bağlı olduğunu ifade ettiler.

Batman’da faaliyet gösteren inşaat malzemesi tedarikçileri, son yıllarda özellikle inşaat malzemelerinde yaşanan artışlar karşısında inşaat sektöründe büyük sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti.

Konut fiyatlarındaki artışların ise maliyetlerdeki artıştan kaynaklandığını savunan inşaat malzemesi tedarikçileri, inşaat malzemelerinde yaşanacak bir düşüşün konut fiyatlarını doğrudan etkileyeceğini kaydetti.

Yaşanan sorunlara acil çözümler üretilmesi gerektiğini ifade eden sektör temsilcileri, herkesin konut sahibi olabilmesinin yolunun aranması gerektiğini vurguladı.

Batman’da 15 yıldır demir, çimento, tuğla gibi ürünlerin satışını yapan Alaaddin Rüzgar, İLKHA muhabirine, son bir senedir işlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.

Alaaddin Rüzgar

“Sebep enerji, akaryakıt ve doğal gaz artışlarıdır”

Rüzgar, “Bunun sebebi ise son bir sene içerisinde inşaat malzemelerine gelen zamlardan kaynaklanıyor. Örnek olarak geçen sene 100 bin liraya bir araba demir alabiliyor ve ayda 3-4 araba getirip satabiliyorken bu sene ise bir araba demirin fiyatı 400 bin lira olmuş durumda. Bu artışların sebebi dünya genelinde yaşanan enerji sıkıntısı, yakıt ve doğal gaz fiyatlarındaki artışlardır.” dedi.

“Demir fiyatı düştü mü inşaat piyasası canlanacaktır”

Geçen sene demirin ton fiyatının yaklaşık 5 bin lira civarında olduğunu aktaran Rüzgar, şöyle devam etti:

“Bir ay önce ise bu rakam yaklaşık 17 bin lira seviyelerine kadar çıktı. Yani demirin fiyatı üç kat arttı. Şu anda ise hurda demirin fiyatının düşmesiyle demirin fiyatı 2 bin liraya yakın düştü. Şu anda demirin tonu 14 ila 15 bin lira arasına düştü. Ama akaryakıt ve doğal gaza yapılan zamlar biraz düşürülürse eminiz ki demir fiyatı biraz daha düşecektir. Demir fiyatı düştü mü inşaat piyasası canlanacaktır.”

“Bu duruma acil bir önlem bulunmalıdır”

Batman ticaretinin yüzde 60-70’inin inşaat sektörü üzerine olduğunu dile getiren Rüzgar, “Eğer bizler ve müteahhitlerin işi durma noktasına gelirse Batman’ın neredeyse yarısı işsiz kalacaktır. Devlet bu duruma bir önlem ve çare bulmalıdır. Yapılan zamların biraz da olsa geri çekilmesi lazım. İnşaat sektörü şu anda perişan haldedir. Geçen sene 350 bin liraya aldığımız bir dairenin fiyatı artan maliyetlerden dolayı bir milyon 500 bin lira ila 2 milyon liraya kadar yükselmiş durumda. Herkesin konut sahibi olabilmesi için inşaat ürünlerinin fiyatı düşmelidir. Böyle olursa konut fiyatları düşer. Bunun için de Cumhurbaşkanımızın maliyetler üzerinde durması lazım.” ifadelerini kullandı.

Şahin Yeşilırmak

Bir diğer inşaat malzemesi tedarikçisi Şahin Yeşilırmak, demir fiyatının artmasının inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirtti.

“Demirin gerilemesi piyasaya olumlu yansıdı”

Yeşilırmak, “Bilindiği üzere geçen sene bu vakitlerde inşaat demirinin kilogram fiyatı 6 lira civarındayken, geçen ay bu fiyat 17 liraya kadar çıktığına şahit olduk. İnşaat demirinin ton fiyatı 17 bin liraya çıkması inşaat sektörüne olumsuz manada çok etkisi oldu. Bazı projelerin durmasına neden oldu. Bununla birlikte maliyetler arttığı için daire satışlarında da çok ciddi şekilde düşüşler yaşandı. Ama son vakitlerde demir fiyatının 17 binlerden 14 ila 15 bin liraya kadar gerilemesi piyasaya olumlu yansıması oldu.” diye konuştu.

“Bu düşüş halen yeterli değil”

Demir fiyatlarındaki düşüşün piyasayı az da olsa canlandırdığına dikkat çeken Yeşilırmak şunları söyledi:

“Ama bu düşüş halen yeterli değil. Bunun yeterli seviyelere gelebilmesi için maliyetlerin düşürülmesi lazım. Özellikle demir üreten firmaların maliyetlerin düşürülmesi lazım. Bunun için de devletin bazı şeyler yapması lazım. Özellikle üretimde harcanan üretimle birlikte fabrikalara elektrik, doğal gaz gibi destek verilmesi gerekiyor. En azından ticaret sektörüne akaryakıt ile ilgili bir indirime gidilirse inanıyoruz ki inşaat sektörüne faydası olacaktır. Bu şekilde piyasanın canlanmasıyla birlikte doğal olarak iş gücüde artacaktır ve istihdam da olacaktır. Aynı zamanda daire fiyatlarını da olumlu yönde etkileyecektir.”

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor