Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu, konut ve kira sorununun nasıl çözüleceğine dair açıklamalarda bulundu.
Konut fiyatlarını düşürmek için tek çözüm konut arzının artması olduğunu söyleyen İrfan Aşçıoğlu başka çözümün olmadığını belirtti.
Öte yandan İstanbul'un depreme hazırlanması için kentsel dönüşümde ada bazlı çalışmalar yapılması gerektiğinin vurgusunu yapan Aşçıoğlu, "Ada bazında dönüşümüm olmadan biz bu kentsel dönüşümü yapamayız veya bu çürük binalardan kurtulamayız. Devletimizin, belediyelerimizin burada devreye girmesi lazım" ifadelerini kullandı.
KONUT SORUNLARI NASIL ÇÖZÜLÜR?
Son 3 yıldır konuıt satışlarının rekor kırdığını belirten Aşçıoğlu, satışların bir buçuk milyon civarına yükseldiğini fakat bu yıl bir buçuk milyon rakamının görülmesinin zor olduğunu söyledi.
''Bu yılı 1 milyon 100 bin - 1 milyon 200 bin rakamlarında bitiririz gibi düşünüyorum'' diyen Aşçıoğlu yabancıya konut satışlarına da değindi. Yabancı satışları çok ciddi bir gerilemenin olduğunu, burada da 250 bin dolardan 400 bin dolara gelmesi, bir de yabancıların ilk 6 ayda seçim beklemesinin etkili olduğunu söyledi.
MALİYETLERDEKİ ARTIŞ KONUT FİYATLARINI YÜKSELTTİ!
Merkez Bankası verilerine göre inşaat Türkiye'de metrekare başına ortalama fiyat 1185 doları, İstanbul'da da 1876 doları buldu.
Aşçıoğlu, bu durum gerçekleşirken faizlerin de yüksek olmasının, konut almayı zorlaştıran bir durumun ortaya çıktığını ve fiyatların neden bu kadar yükseldiğini açıkladı.
İrfan Aşçıoğlu '' Politika faizi yüzde 7-8'lerdeyken, enflasyonun yüzde 70'lerde seyretmesi ve mevduat faizlerinin yüzde 40'larda seyretmesi, kredi faizlerinin tamamen durması, verilen kredi faizlerinde yüzde 40'lardan verilebiliyorsa verilmesi ki genelde bunu çok görmedik. Bundan dolayı maliyetler hep artıyor.
Yani burada aslında sadece maliyetlerdeki, dolardaki artış buna sebebiyet vermiyor. Yani dolar artıyor, maliyetlerdeki yüzde 75-80 girdimiz dolar. Dolar arttığı zaman birinci elde direkt yansıması oluyor, bunu zaten engelleyemezsiniz. Bir de üstüne kredi faizlerindeki bahsettiğimiz olaylar da meydana gelince ve maliyetlerdeki artış, bu dünya genelinde bir sıkıntı bu arada, sadece Türkiye'de yok.
Dünyada da şu anda enflasyonist bir ortam var. Şu an herkes onunla baş etmeye çalışıyor. Amerika'sından Avrupa Birliği'ne herkeste aynı sıkıntı var. Bizde biraz daha farklı. Dolayısıyla Rusya-Ukrayna savaşında yaşadığımız enerji krizleri, doğalgaz ve bunun gibi bir sürü detaylar konut fiyatlarının artmasına sebebiyet veriyor.'' dedi.
KONUT SEKTÖRÜNÜN EN BÜYÜK SIKINTISI FAİZLERİN YÜKSEK OLMASI!
İrfan Aşçıoğlu, konut sektörünün en büyük sıkıntısının yüksek faizler olduğunu belirtti. Faizlerin beklenilen seviyelere 1-2 yıl içinde gelmesini beklemediğini söyleyen Aşçıoğlu, fazilerin mutlaka 0,99'un 1'in altına çekilmesi gerektiğine dikkat çekti.
ARZ SIKINTISININ OLDUĞU YERDE KONUT FİYATLARI ARTAR!
Konutların her zaman dolarla satıldığını söyleyen Aşçıoğlu, şuanda fiyatların yerine oturduğunu söyledi.
Aşçıoğlu arz sıkınıtısının olduğu yerde konut fiyatlarının arttığını şu şekilde ifade etti :''2006-2007'deki fiyatlara geriledikten sonra yeni gelmeye başladık. Aslında dolar bazında fiyatlar düşüktü dolar bazında. Şimdi fiyatlar yükselmeye başladı merkezde.
Bunun tabii sebeplerinden biri arz sıkıntısı. Arz sıkıntısının olduğu yerde, talebin olduğu yerde tabii ki de fiyatlar artar.'' dedi.
BAZI YERLERDE BALON VAR!
Konut üretiminin azaldığı yerlerde de talebin olduğunu talebin olması ile de konut fiyatlarının arttığını belirtti. Bu bazı yerlerde balon olduğunu ama merkezi yerlerde çok fazla proje olmadığını kaydetti.
KONUT FİYATLARINI DÜŞÜRMEK İÇİN TEK ÇÖZÜM ARSA PAYININ DÜŞMESİ!
Maliyet girdilerindeki en büyük sıkıntının, arsa payı olduğunu, ikinci payının da maliyet olduğunu belirten Aşçıoğlu '' Şimdi biz maliyeti düşürebilir miyiz? Düşüremeyiz. Maliyeti düşürmenin bir yolu var. O da üretimin yerli olması ama şu anda yüzde 75-80 zaten döviz bazlı. Yani yurt dışından alıyoruz, maliyetimizi öyle yapıyoruz. Keşke yerli şekilde üretsek de maliyetlerimizi biz de bir sınır koyabilsek ama şu anda mümkün değil. Biz de hükümetimize yıllardır bir öneri olarak bunu sunmuştuk; Bazı yerlerde, bölgelerde, uydu kentler olabilir arsa payının düşmesi için.
Türkiye'deki en büyük emlak zengini devletimiz. Çok arsamız var. Bu arsaları belli bölgelere seçip o bölgelerde arsa payını geliştiricilere belli şekilde düzeyde yüzde 20-25 oranlarında verirse geliştiricilere; geliştiriciler de ona göre fiyatlamaları daha düşük yapar. Çünkü o zaman arsa payı düşüyor, maliyet düşüyor. Maliyet düşünce fiyat da düşecek.
Bu konutları da yüz binlerce konut olarak inşa edersek tabii ki de fiyatlarda bir düşüş olur. Ama onun dışında şu anda fiyatlar düşüş olmasını bekleyeceğimiz herhangi bir umudumuz yok. Türkiye'de kat karşılığı arsa için yüzde 50'den aşağıya yer bulamıyorsunuz, şehir merkezlerinde yüzde 70-75. Bunun dünyada karşılığı yüzde 20-25-30-35'ler şehir merkezlerinde bile.
Bunu bir kere çözmemiz lazım. Tabii bu serbest piyasa, karşılığı var. Onun için onu müdahale edemiyoruz. Burada devletimiz orada topa girerse amiyane tabirle, burada arsa payını azaltırız ve konut fiyatlarını da düşürürüz. Konut fiyatlarını düşürmek için tek çözüm konut arzının artması. Başka alternatifimiz yok.'' dedi.