Konut Fiyatlarının Yüksek Olması Bodrum’un Ticari Potansiyelini Artırıyor

BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, “Bodrum’da ortalama ev fiyatları 6 milyon lirayı geçti. Bu rakamları yüksek gelirli kişiler ödeyebiliyor. Bu kişiler Bodrum’a geldiğinde üyelerimizden alışveriş yapacaklar ve ticari potansiyelimiz büyüyecek” dedi.

Türkiye’de yaşayan hemen herkesin hayalinde Bodrum’da yaşamak vardır. Halikarnas Balıkçısı’nın “Başka yerlerde ölüp nur içinde yatacağına, burada nur içinde yaşanır” şeklinde ifade ettiği Bodrum iklimiyle, güneşiyle mükemmel bir yer. Bu güzel kentin Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, inşaat sektöründeki potansiyeli, kentin mimarisi ve hızlı büyümeyle beraber karşılaştıkları sorunları İnşaat Deryası’na aktardı.

Harcama yapacak kişiler gelsin

Bodrum’da ortalama konut fiyatlarının 6 milyon liranın üzerinde olduğuna dikkat çeken Kocadon, “Bodrum her zaman pahalıydı. Her zaman talep gören bir yerdi. Pandemi ile bu talep daha da arttı. Bodrum’da güzel projeler yapılıyor. Projeler özel olunca fiyatlar Türkiye ortalamasının çok üstüne çıkıyor. Bodrum’da en ucuz konutun 6 milyon olması beni rahatsız etmiyor. Çünkü 6 milyon ve üstü konutu alabilecek kişiler yüksek gelirli kişilerdir. Bodrum’un bu kişilere de ihtiyacı var. Bu kişiler Bodrum’da yaşamaya başlayınca Bodrum’da para harcamaya başlayacaklar. Bodrum Ticaret Odası üyelerinden de alışveriş yapacaklar. Üyelerimiz gelirleri arttıkça daha çok kişiyi istihdam edip daha çok vergi ödeyecekler. Burada herkes kazanıyor. Fiyatlar yüksek olsun, harcama yapacak kişiler gelsin. Bodrum’da ev fiyatlarının yüksek olması bir bakıma buranın ticari potansiyelini de artırıyor” dedi.

Kalitesiz ev Bodrum’da satılmıyor

Bodrum’un mimarisi ve inşaat kalitesi ile ilgili bilgi veren Kocadon, “Bodrum’da yapıların yüksekliği 6,5 metreyi geçmiyor. Dış cephede sadece beyaz renk ve doğal taş kullanılabiliyor. Pencere ebatları 80*120’ydi. Pencere konusunda tutucu olmamamız gerekiyor. 80*120 pencere yapıldığında evin içerisi karanlık kalıyor. Manzarayı görebilmek ve evin içerisine güneş almak için daha büyük çerçeveli pencereler yapılıyor. Belediye büyük pencere ve kapıların yapılmasına izin veriyor. 6,5 yükseklik, beyaz ve doğal taşı korumamız lazım. Bodrum’un simgesi oldu bunlar. Türkiye’nin neresine giderseniz gidin beyaz evi gösterdiğinizde Bodrum evi deniyor. Yüksekliği de korumamız lazım. 6,5 metre bize yakışıyor. Tüm inşaat firmaları yüksek kalitede evler yapıyor. Kalitesiz ev Bodrum’da satılmıyor. Kaliteyi korumamız lazım ki fiyatlar yüksek olsun.” ifadelerini kullandı.

Çok hızlı büyüyor

Kocadon, Türkiye’nin en gözde yerlerinden biri olan Bodrum’da hızlı büyümenin beraberinde getirdiği sorunlara da dikkat çekti. Yarımada’nın kaldıramayacağı bir nüfusa ulaştığını ifade eden Kocadon yaşanan sorunları şu şekilde dile getirdi: “Çok hızlı büyümeye başladık. İnsanlar pandemiden önce yazın gelip kışın büyükşehirlere dönüyordu. Pandemiden sonra Bodrum’da kışın da yaşanabileceğini gördüler. 180 bin olan nüfusumuz bir anda 450 bine çıktı. Yaz nüfusumuz milyonu buluyordu ve takviye kamu hizmetleri ile bu nüfusun ihtiyaçlarına cevap verilebiliyordu. Ancak kalıcı nüfus artışı nedeniyle altyapı ve kamu hizmetleri yetersiz kalıyor. Bodrum’da nüfus çok hızlı artarken altyapı çalışmaları çok yavaş ilerliyor. Yazın çok fazla su kesintisi oluyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum’u bir ilçe olarak görüyor ancak Muğla merkezinden daha kalabalık bir nüfusumuz var. Devlet hastanemiz çok yetersiz. Yeni devlet hastanesinin inşaatının ne zaman biteceği belirsiz. Yeni hastanenin bir an önce açılması lazım. Yol konusunda da problemimiz var. Türkiye’de özel araç kullanımının en yüksek olduğu yer. Pandemiden sonra özel araç kullanımı daha da arttı ve trafik sorunumuz oluştu. Yollar yetersiz kalıyor.”

Ankara Bodrum’un potansiyelini görmeli

Türkiye’de en çok vergi ödeyen yerlerin başında Bodrum’un gelmesine rağmen hem devlet hem de belediye hizmetlerinden yeterince faydalanamadıklarını dile getiren Kocadon şunları söyledi: “Bodrum’da vergi ödeme oranı çok yüksek. Ödediğimiz vergi kadar hizmet alamıyoruz. Biz bu kadar vergi ödeyip bu kadar sigortalı işçi çalıştırıyorsak hizmet beklemek en doğal hakkımız. Ama bundan faydalanamıyoruz. Ankara’nın Bodrum’un potansiyelini görmesi gerekli. Ödediğimiz verginin küçük bir kısmı hizmet olarak geri gelse Bodrum ihya olur.”

Ucuz lahmacun satan yerler de var

Bodrum’daki pahalılık ile ilgili eleştirilere de cevap veren Kocadon, “Kalite ile pahalılığı karıştırmamak gerekir. 5 liralık hizmeti 35 liraya alırsanız bu pahalılıktır. Ama 35 liralık bir hizmeti 35 liraya satın alırsanız bu pahalılık değildir” dedi. Kocadon Bodrum’da ucuz lahmacun satılan yerlerin de olduğunu ancak sosyal medyada dikkat çekmek amacıyla sürekli en pahalı mekanların fişlerinin paylaşıldığını söyledi.

Bodrum 5 yıl dinlenmeli

“Bodrum’un 5 yıl dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum” diyen Kocadon nedenini şu şekilde açıkladı: “İnsanların göçünü de engelleyemeyeceğimize ve inşaatları durduramayacağımıza göre nasıl dinleneceğimizi de bilemiyoruz. Bodrum’u 5 yıl dinlendiremeyeceğiz gibi duruyor. Bodrum’un nüfusu standartların 20 kat üstü artıyor. O yüzden bu nüfusa göre hizmet ve altyapı geliştirmek zorundayız. Devlet ve Belediye Bodrum’daki büyüme hızını göz önünde bulundurarak hizmet vermeli.”

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Piyasası 2024’ü Nasıl Kapattı, 2025’te Ne Olabilir?
Binalarda Yangın Sistemi Nasıl Olmalı?
Peker Gayrimenkul'ün İspanya’daki Projelerinde İnşaat Ruhsatları Alındı
Türkiye'de En Fazla Konut Satılan İlçe: 67 İli Geride Bıraktı
Konut Satışlarında Yaşanan Artış Borsada GYO’ları da Yükseltti