Konut Kampanyalarında Dolandırılmayın!

Emlak Konut ve GYODER'in başlattığı konut seferberliğinin ardından tüketici dernekleri, vatandaşları "fırsatçı" firmalar konusunda uyarıyor.

Emlak Konut GYO ve GYODER üyesi 39 proje geliştiricisi firmanın 86 proje için 56 bin konutu bir ay süre ile 120 ay vade ve yüzde 0,70'lik faiz oranıyla satışa sunduğu kampanya, ev almak için bekleyen tüketicileri heyecanlandırdı. Büyük ilgi gören kampanya, firmaların satış ofisleri ve danışma hatlarında yoğunluğun oluşmasına neden oldu. Kampanyadan yararlanmak isteyen vatandaşlara tüketici derneklerinden uyarı geldi. Vatandaşları dolandırıcılık konusunda uyaran uzmanlar, tüketicilerin ev alırken yapı ruhsatı olup olmadığına ve banka kredisi sözleşmesi imzalayıp imzalamadığına dikkat etmesini istedi. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Yardımcısı ve Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, bu süreçte ekonomiye can vermenin yanı sıra tüketiciyi düşük faiz ile ev sahibi yapmak için adeta seferberlik başlatıldığını, Emlak Konut ve GYODER dışında TOKİ'nin de kampanyalar düzenlediğini hatırlattı.

"YAPI RUHSATI OLMAYAN PROJEDEN EV ALMAYIN"

Hatice Kolçak, konut kampanyasından faydalanmak isteyen tüketicilerin ilgilendiği proje için satıcıya mutlaka yapı ruhsatı olup olmadığını sorması, yapı ruhsatı olmayan projeden konut alınmaması gerektiğini vurguladı. Tüketicilerin beğendiği konut projelerinde banka kredisinin kullanıldığına ayrıca önem vermesi gerektiğini belirten Kolçak, bankanın kredi verdiği projelerde sorumluluğunun teslim tarihinden itibaren bir yıl ve kredi tutarı kadar olduğunu bildirdi. Kolçak, "Burada tüketici, bankadan kredi kullanmasa bile proje için banka kredisi sözleşmesi imzalanıp imzalanmadığına dikkat etmeli. Ayrıca, inşaat firmasının kendi bünyesinde ödemeyi vadelendirmesi durumunda senetler mutlaka nama düzenlenmeli ve her bir taksit için ayrı senet yapılmalıdır" dedi.

"PROJEYİ MUTLAKA İNCELEYİN"

Gayrimenkul Hukuk Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel de yapı ruhsatının yanı sıra iskan ruhsatının da sorgulanması gerektiğini belirterek, özellikle yoğun satış kampanyalarının yaşandığı bugünlerde ev almak isteyen vatandaşların projeyi mutlaka incelemesi gerektiğine işaret etti. Yüksel, şunları kaydetti: "Aldığı yerin projede olması lazım. Çünkü bazen kapı numarası veya kat farkı olabiliyor. Mesela 12A kapı numarası ama 12B oluyor. Ayrıca metrekaresini de incelemeli. Sözleşmede 120 metrekare yazıyor, tüketici 120 metrekare daire aldığını düşünüyor. Ama gerçekte bakıyorsun ki balkonun veya başka bir yerde size tahsis edilen deponun da buraya dahil edildiğini görüyorsunuz. Böylece bakıyorsunuz ki 80 metrekare kalıyor elinizde. Özellikle dublekslerde sıkıntı çıkabiliyor. Vatandaşlar aldığı konutun projesini yerinde bir hukukçu ile incelemeli."

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız