Konut Satışlarında Metrekare Oyununa Yargıtay'dan Emsal Karar!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 200 metrekare olarak sözleşmede yer alan dairenin büyüklüğünün brüt 117 metrekare ve net 76 metrekare olduğu tespit edilen daire için emsal bir karar verdi.

Türkiye’de uzun yıllardır konut satışlarında çok sayıda vatandaş mağduriyet yaşayabiliyordu. Konut satın alırken taahhüt edilen metrekare ile teslim edilen konutun metrekaresi uyuşmayabiliyordu. Böyle durumlarda da mağdur olan vatandaşların emsal gösterebilecekleri bir dava bulunmuyordu. Ancak Yargıtay 3. Hukuk Dairesi verdiği son karar ile böyle durumlarda emsal olabilecek bir hükme vardı. 

AYIPLI KONUT SATILDI

Adana’nın Seyhan ilçesinde bir vatandaş inşaat sırasında bir konut aldı. Konut kendisine teslim edildikten sonra aldığı dairenin küçük olduğunu fark eden vatandaş ek olarak balkonun da yatak odasına dahil edildiğini gördü. Mağdur olduğunu belirten vatandaş kendisine ayıplı ürün satıldığı gerekçesiyle Adana 2. Tüketici Mahkemesi’ne başvurarak dava açtı. 

560 BİN TL ÖDEME YAPILMIŞ

Mahkeme bu dosyayı 2019 yılında karara bağladı. Kararda şikayetçi vatandaşın 2014 yılında bir müteahhitlik firmasından brüt 200 metrekare olan 2 daire almaya karar verdiği, 4+1 boyutunda olan daireler için müteahhitlik firmasına o dönem 560 Bin TL ödeme yaptığı, ancak daha sonra dairelerin hem küçük hem de balkonun yatak odasına dahil edildiğinin anlaşıldığı bildirildi. 

200 METREKARELİK KONUT 117 METREKARE ÇIKTI

Yerel mahkemenin kararında bilirkişi raporuna da yer verildi. Bilirkişi raporuna göre brüt 200 metrekare olarak sözleşmede yer alan dairenin büyüklüğünün brüt 117 metrekare ve net 76 metrekare olduğu tespit edildi. Ayrıca balkonların ruhsata aykırı olarak kapatılıp oda yapıldığı, odaya yatak odasından geçiş olduğu, odaya giriş kapılarının bağımsız olması gerektiği bilirkişi raporunda vurgulandı. Aynı rapora göre 4+1 olarak satılan dairenin 3+1 olduğu da tespit edildi. Bilirkişi her iki dairenin toplam ayıp bedeli olarak 135 Bin 114 TL olarak tespitte bulundu. 

Yerel mahkeme kararında inşaatın imar planına uygun bir şekilde yapılmadığı da vurgulanarak müteahhitlik firmasının ayıplı bedeli faizi ile beraber 195 Bin TL şeklinde ödemesi gerektiğine hükmedildi. 

YARGITAY VERİLEN CEZAYI ONADI!

Mahkemenin verdiği kararı temyiz eden müteahhitlik firması Yargıtay’dan da istediği sonucu alamadı. Dosyaya bakan Yargıtay 3. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin verdiği 195 Bin TL cezayı uygun bularak onadı.

Emlak Gündemi Haberleri

Eczacıbaşı İstanbul Kartal'daki Arazisi İçin Anlaşmaya Vardı
Antalya Emlakçılar Odası Başkanı’ndan İlan Artış Cezalarına Tepki
Emlak Piyasası Yılın İlk Yarısında Düşük Faizli Konut Kredisi Kampanyası Bekliyor
Fuzul GYO, Ayazma 4.Etap’ın Ruhsatını Aldı: 424 Konutluk Yeni Proje!
Yabancılara Yapılan Konut Satışı 2024'te Yüzde 32,1 Düştü!