Sigortam.net, yaz tatilinde evlerinin güvenli olmalarını isteyenler için konut sigortası hakkında bilinmesi gerekenleri derledi.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, konut fiyatlarındaki artışın etkisiyle, evlerin manevi değerinin yanında maddi değeri de riske atılamayacak boyuta taşındı.
Alt komşuya su sızması, elektrik tesisatında yaşanabilecek bir arıza ya da bir elektronik eşyanın bozulması bile vatandaşlar için eskisinden daha çok dikkat çeken bir konu oldu. Yaz sezonuna girerken tatil ya da ziyaret amaçlı kışlık ikametgahlarını uzun süre terk edenlerin endişelerini gidermek için imdada konut sigortaları yetişiyor.
Toplumda sigorta bilincini artırma, karmaşık sigorta ürünlerini daha anlaşılır ve erişilebilir kılma hedefi taşıyan Sigortam.net, konut sigortası hakkında bilinmesi gerekenleri ve poliçe seçiminde önem taşıyan noktaları tüketiciler için bir araya getirdi.
- DASK ile birlikte konut sigortası da yaptırılmalı
Konutlar için yaptırılan ve DASK olarak da bilinen Zorunlu Deprem Sigortası, yalnızca deprem ve depremden kaynaklanan yangın, yer kayması ve tsunami risklerine karşı maddi güvence sağlıyor.
Doğal afetler içerisinde en çok zarara neden olan depreme karşı DASK yaptırmak, hasar sonrası belirli bir güvence sağlaması açısından oldukça önemli oluyor. Ancak DASK, sigorta bedelinin bir üst sınırı bulunuyor. Her yıl değişen üst sınır 2023 yılı için 640 bin TL olarak belirlenmiş durumda.
Evin deprem nedeniyle gördüğü hasar, poliçe limitleri dahilinde tazmin edilirken enkazın kaldırılması için yapılan masraflar veya evin kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle kira gelirinden mahrum kalma gibi durumlar teminat kapsamına girmiyor. Yaptırılması 'gerekli' olan DASK, 'yeterli' olmuyor.
Konut Sigortası, DASK'ın 'deprem kaynaklı hasarlar' kapsamına kıyasla çok daha geniş bir alanı, kişinin kendi seçeceği ek teminatlarla güvence altına alıyor.
- Konut sigortasının kapsamı
Konut sigortası; evi ve içindeki eşyaları su baskını ve deprem gibi doğal afetlerin yanı sıra hırsızlığa, yangına, su ve elektrik tesisatlarındaki arızalara ve rutubete kadar pek çok riske karşı koruyabiliyor.
Oluşan hasar ya da tamir masraflarını kısmen veya tamamen karşılıyor. Bu sayede tüketici hem yüksek maliyetli hasar masraflarını kendi cebinden ödemek zorunda kalmıyor hem de halı yıkamadan klima bakımına kadar pek çok asistans hizmeti, poliçe şartlarına göre ücretsiz sunulabiliyor.
Konut sigortası poliçelerinde eşyalar da teminat altına alınabiliyor. Vatandaşlar, sadece eşyaları koruma altına almak istiyorsa, bina teminatı olmayan, sadece eşya teminatlı konut sigortası (eşya sigortası) yaptırmak da mümkün oluyor.
Ana teminatlar çoğu sigorta şirketinde benzerlik gösterse de konut sigortasının neleri kapsayacağı dolayısıyla hangi maliyetleri ve ne ölçüde karşılayacağı, poliçenin satın alındığı sigorta şirketine, ana teminatın kapsamına ve ek teminatlara bağlı oluyor.
- Kiracılar da konut sigortası yaptırabiliyor
Ev sahibi veya kiracı fark etmeksizin konut sigortası yaptırabiliyor. Bina teminatı yalnızca ev sahibi olunması durumunda alınabilirken, kiracılar yalnızca eşya teminatlı konut sigortası ile eşyalarını koruyabiliyor.
Poliçede yer alan ek teminatlar ve özel şartlar, konut sigortasının kapsamını ve fiyatını belirlemek açısından büyük önem taşıyor. Sigorta şirketleri, hırsızlık olaylarından misafirlerinin eşyalarının korunmasına kadar geniş bir güvence yelpazesinde ek teminatlar sunuyor.
Ek teminatlar arasında 'enflasyondan korunma', 'gasp ve kapkaç olaylarında kişisel eşyaların zarar görmesi' ya da 'nakit paranın çalınması' gibi çok bilinmeyen teminatlar ve özel şartlar da bulunuyor.
Sigorta prim tutarını ek teminatlar, evin brüt metrekaresi, kat sayısı, bina yapım tarzı, bina ekleri ve binanın konumu belirliyor.
- En iyi konut sigortası nasıl seçilir?
En iyi konut sigortası, ihtiyaçlara en uygun olan poliçe anlamına geliyor. Yani ev ve eşyalar çok çeşitli risklere karşı güvence altına alınmak isteniyorsa, en iyi konut poliçesi, kapsamı geniş olan poliçeler oluyor.
Sigortam.net, müşteriye DASK'ın yanı sıra konut sigortası poliçesi satın alırken üzerinde önemle durulmasını önerdiği konuları kendi insurtech altyapısı içerisinde en kolay ve hızlı erişilebilecek şekilde sunuyor.
Konut poliçesi seçerken, 'poliçe kapsamının detaylıca araştırılması', 'eşyaların da güvence altına alınması', 'poliçede gösterilen miktarın konutun değerini yansıtması', 'poliçenin teknolojik cihaz teminatlı olması', 'kira kaybı ve taşınma yardımı şartlarına göz atılması', 'teminat dışında kalan haller maddesinin iyi incelenmesi', 'hasar ödeme seçeneklerinin öğrenilmesi', 'muafiyet oranlarının, bekleme süresinin ve asistans hizmetlerinin kıyaslanması' öneriliyor.
- 'Sigortam.net tüketiciyi en uygun poliçeye ulaştırıyor'
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sigortam.net Üst Yöneticisi (CEO) Bora Uludüz, ihtiyaca uygun konut sigortası seçiminde ve tercih unsurlarının belirlenmesinde müşteriye sağladıkları kolaylıktan bahsetti.
Konut fiyatlarındaki yükselişin ve deprem riskinin DASK'a ek olarak konut sigortası satın alma ihtiyacını artırdığını kaydeden Uludüz, şu açıklamalarda bulundu:
'Elbette primlerin ekonomik boyutu nedeniyle doğru poliçeyi seçebilmek adına herkes artık daha hassas davranıyor. Öte yandan, özellikle teknolojik cihazlara yönelik ek teminatların yükselişte olduğunu görüyoruz. Bunun yanında, tek bir sigorta şirketinden konut sigortası teklifi almak yerine farklı sigorta şirketlerinden alternatif teklifler alarak en uygun poliçeye ulaşmak mümkün. Sigortam.net olarak, biz tam da bu zahmetli süreci kolaylaştırmak, sigorta danışmanlarımız aracılığıyla müşterilerimizin soru işaretlerini gidermek, sigorta gibi karmaşık bir dünyada müşterilerimizi doğru ürünle buluşturmak için çalışıyoruz.'