''İki bayram arası düğün olmaz” diyenler ve darbe nedeniyle düğününü erteleyenler kurban Bayramı’nın hemen ardından evlenme kararı alınca, evlilik sektörü bayram öncesi rekor satışlara imza attı. Züccaciye satışları yüzde 20 artış gösterdi. Yüzde 20 ciro artışına ulaşan mobilyacılar, kurulum için en erken bir ay sonraya randevu veriyor. Ortak yuva kurma kararı alanların konut talebi ise emlak piyasasını yüzde 10 hareketlendirdi.
Hareketlilik şimdi başlıyor
15 Temmuz darbe kalkışmasının ardından pek çok nikah ve düğün için erteleme ve ya iptal kararları geldiğini açıklayan İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Ümit Yaşar Demir, “Biz de sektör temsilcileri olarak evlenecek çiftleri mağdur etmeyecek şekilde yardımcı olduk. Erteleme isteyenlerin düğününü başka bir tarihe erteledik. İptal edenlerin kaporalarını iade ettik” dedi. Ertelenen düğün taleplerinin darbeden 2-3 hafta sonra yeniden hayata geçirilmeye başlandığını dile getiren Demir, kurbandan sonra ciddi hareketlilik yaşanacağını söyledi.
Konut talebinde yüzde 10 artış
Düğün hazırlıkları nedeniyle ciddi bir hareketlilik yaşamaya başladıklarını açıklayan STCA Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Aslandağ, “Şu dönemde satış ofisimize en çok evlilik hazırlığındaki çiftler geliyor. 15 Temmuz sonrasında yaptığımız kampanyalarla çiftler ev kiralamaktan vazgeçip satın almaya karar veriyor” dedi. AYİDER Başkanı Melih Tavukçuoğlu da şu an konut talebinde yüzde 10’luk bir artış yaşandığını söyledi. Tavukçuoğlu talepteki artışta 15 Temmuz sonrası yapılan kampanyaların ve konut kredi faizlerinin düşüşünün de önemli etkisi olduğunu söyledi.
30 milyar liralık dev sektör
Yılda ortalama 600 bin çiftin dünya evine girdiği Türkiye’de evlilik sektörünün büyüklüğü de 30 milyar liraya ulaştı. Mobilya, çeyiz, gelinlik, takı, düğün, salon ve giyim masraflarıyla Türkiye’de bir çift ortalama 50 bin liraya dünya evine giriyor. Bu rakamda aslan payını ise mobilya ve düğün mekanları kapıyor. Evlilik sektörü Türkiye'de yaklaşık 20 farklı sektöre iş hacmi yaratıyor.
Züccaciye de canlanıyor
Darbe girişimi sonrası ertelenen taleplerin hayata geçirildiğini ifade eden Züccaciyeciler Derneği Başkanı Ömer Ertuğrul Erdoğan ağustos ayından sonra sektörde yüzde 15-20 talep artışı yaşandığını söyledi.
Mobilya alımı yüzde 20 arttı
Darbe girişimi ve bayram nedeniyle düğünlerin bayram sonrasına ertelendiğini dile getiren Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği Başkan Vekili Cüneyt Yanıkçıoğlu, satışlarda yüzde 20’lere varan artışlar yaşanıyor" dedi.