Konut Üretimindeki Yetersizlik Fiyatları Yukarı Çekiyor

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, İnşaat maliyet kalemlerinin 2020-2022 yılları arasında üç kat arttığını ifade ederek konut sektöründe fiyatların neden yükseldiğini ve bu yükselmeye neden olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gayrimenkul sektöründe var olan arz sorununun savaş kaynaklı yeni riskler nedeniyle büyüyeceğini ve bunun da konut fiyatlarını bir miktar daha yukarı çıkaracağını kaydeden Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, konut alma niyetinde olanlara planlarını öne çekme önerisinde bulunarak “İnşaat maliyet kalemleri 2020-2022 yılları arasında üç kat arttı. Hammadde, tedarik, ulaşım kaynaklı sorunlar ile döviz kaynaklı enflasyonist baskıya son olarak savaş belirsizliği ve petroldeki maliyet eklendi. Bütün bunlar gayrimenkulde arz çalışmalarını yavaşlatıyor. Konut fiyatlarında yükseliş sürebilir. Konut almak isteyenlerin bunu bilerek hareket etmelerini gerekiyor” dedi.

Ocak-Şubat dönemi konut satış rakamları hakkında da bilgi veren Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, “Geçen yılın aynı dönemine göre konut satışlarında azalış yüzde 22,5 olarak gerçekleşti. Yılın ilk iki ayında satışı gerçekleşen toplam 185 bin 898 konuttan 8777’sini yabancı yatırımcı aldı. Şu anda yabancıya konut satışında Rusya-Ukrayna savaşının etkisini henüz tam olarak görememekle birlikte iç piyasaya satışta bu hissedilmeye başlandı. Nisan ile birlikte savaşın etkisini rakamsal verilerde çok daha net görmeye başlayacağız” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak-şubat döneminde konut satışı 185 bin 898 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan azalış yüzde 22,5 olurken, inşaat maliyetlerinden kaynaklı arz-talep dengesizliğinin savaş nedeniyle bir süre daha devam edecek olması kayıpların yılın devamında da süreceği endişesini beraberinde getirdi.

Gayrimenkul sektörünün 2022’ye durağan başladığını söyleyen Bucak, “İnşaat maliyetlerinden ötürü 2021 yılında markalı konut arzında daralma yaşanmış, bu da konut fiyatlarında artışa neden olmuştu. Piyasanın olumluya dönmeye başlamasıyla hızlanan yeni projelerle sektörde ve konut fiyatlarında dengenin oluşmasını bekliyorduk. Rusya-Ukrayna savaşı zaten fazla olan inşaat maliyetlerinin daha da artmasına neden oldu. Çünkü savaş ile birlikte hammadde tedariki ve lojistiği sorunu derinleşti. Petrol fiyatlarındaki artışta inşaat maliyetleri üzerinde negatif bir baskı yapıyor. İnşaat maliyet endeksinde de görülen ve yüzde 80’i bulan artışın devam etmemesi için ne yazık ki önemli bir gösterge bulunmuyor. Maliyetlere bağlı olarak ortaya çıkan arz sorunu ve yükselen konut talebi fiyatların şu andaki hali ile bile dengede tutunamayacağını gösterir nitelikte” şeklinde açıklamalarına devam etti.

Konut almak isteyenlere elini çabuk tutsun

İstanbul’da 1 milyon Türk Lirasının altında konut bulmanın artık çok zor olduğunu ve konutun hala en güvenilir finansal yatırım aracı olduğunu dile getiren Bucak, konuşmasına şöyle devam etti: “Var olan belirsizlikler ülkemizde gayrimenkulde arz çalışmalarını yavaşlatma ihtimali bulunuyor. Bu da fiyatlar üzerinde negatif baskının devam etmesine neden olacak. Bununla birlikte gayrimenkul hala en güvenilir finansal yatırım aracı ve 2022 için konut planlaması olanların bütün bunları gözeterek planlamalarını öne çekmeleri iyi olabilir.” diyerek konuşmasına devam etti.

Yabancı yatırımcıya konut satışı ve savaşın etkisi

Ocak-Şubat döneminde yabancı yatırımcının 8777 konut aldığını ve geçen yılın aynı dönemine göre yaşanan artışın yüzde 55,6 olduğunu ifade eden Bucak, “Savaş arz üretimini olumsuz etkilemekle birlikte, hem Rus yatırımcı hem Ukraynalı yatırımcı için Türkiye’yi farklı bir noktaya taşıdı. Yatırım noktasındaki yönelimi sahada net bir şekilde görüyoruz. Dünyanın her yerinden, her ırk ve milletten insanın ‘B’ planında mutlaka Türkiye bulunuyor. Bugün Rus ve Ukraynalı insanlarının yatırım yapabileceği, kendilerini rahat ve güvende hissedebilecekleri tek nokta Türkiye. Osmanlı döneminden beridir ülkemizin bir ‘zor gün dostu / ikinci vatan’ rolü bulunuyor. Bu rol özellikle birçok ülkenin zor günler geçirdiği bu günlerde daha da ortaya çıkıyor” dedi.

Yabancı yatırımcıya konut satışında savaş kaynaklı azalış beklemediklerini ifade eden Bucak, “Savaşı önceden hisseden ve bunun için gerekli adımları atan herkes şu anda Türkiye’de ciddi bir yatırım turunda bulunuyor” açıklamasında bulundu.

Türkiye gayrimenkul sektörü Fransa’da MIPIM Fuarında

Böylesi bir dönemde Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenecek olan MIPIM Fuarına Türkiye olarak katılmanın da son derece önemli olduğunu kaydeden Hakan Bucak, açıklamalarını şöyle tamamladı:

“MIPIM, dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından biridir. 31 yıldır Cannes şehrinde düzenleniyor ve hem ülkemizin hem de markalı konutlarımızın tanıtımı için son derece önemli bir organizasyon. Türk şirketlerine yeni bağlantılar için kapı açan, iş birliktelikleri oluşturmasına zemin oluşturan fuarın bizim adımıza başarılı geçeceğine inanıyorum çünkü hepimiz çok iyi hazırlandık.” 

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız