Konutlarda GES İçin Vergi Muafiyeti!

Konutlarda güneş enerjisi ile elektrik üretimi yapılması için Gelir Vergisi muafiyetinde kapsam genişletilmesine gidildi.

Türkiye’de elektrik faturaları vatandaşların canını yakmaya devam ediyor. Yüksek faturalara dair ek tedbirler ve teşvikler alınmaya devam ediliyor. Bunun için TBMM’de bir kanun teklifi verildi. AK Parti tarafından verilen torba teklifte yer alan kanun değişikliği Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Şimdi Genel Kurul’da görüşülecek olan teklif orada yasalaşarak yürürlüğe girecek.

ELEKTRİK ÜRETİMİNE GELİR VERGİSİ TEŞVİĞİ!

Yapılan düzenlemeye dair Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji kaynakları Dairesi Başkanı Mustafa Çalışkan bilgi verdi. Kentlerde kentsel dönüşümlerden dolayı site tarzında yapılaşmaların arttığına dikkat çeken Mustafa Çalışkan, “Sitelerde çok yüksek elektrik faturaları ile karşılaşılabiliyor. Ortak kullanım alanları, asansör, hidrofor, çevre aydınlatması gibi nedenlerle yüksek elektrik kullanımı yapılıyor. Bunun için en az 50 kilovatlık tesisler bu kullanımı karşılayabiliyor.” dedi.

SİTELERİN ELEKTRİK MALİYETLERİ BEDAVAYA GELECEK!

Türkiye’de şu anda 102 bin megavatlık bir kurulu gücün olduğunu belirten Mustafa Çalışkan, “Kurulu gücün 8 bin küsürü güneş enerjisinden oluşuyor. 54 bini de yenilenebilir enerji kaynaklarından meydana geliyor. Biz elektriğinin tüketildiği yerde üretilmesini önemsiyoruz. Lisanslı üretim başvurusu yapanlar arasında hem mesken aboneleri hem de sanayicilerimiz yer alıyor. Daha önce 10 kilovat olarak belirlenen ve sonrasında 25 kilovata çıkan değer aslında konutlar için uygulanıyordu. Bugün kentsel dönüşüm ile siteler yaygınlaşınca bu yetersiz kaldı.” ifadelerini kullandı.

50 BİN DOLAR MALİYETİ VAR

Sistem maliyeti hakkında da bilgi veren Mustafa Çalışkan, “50 kilovatlık bir sistem kurmak isterseniz yaklaşık 50 bin dolar maliyet ile karşılaşıyorsunuz. Bu büyüklükte bir tesisten yıllık 60-65 bin kilovat saat elektrik üretebiliyorsunuz. Bu şekilde bir sitenin yıllık ortalama kullanımı olan 60 bin kilovat saatlik elektriği bu tesislerle üretmek mümkün. Üstelik bu kurulumlarda üretilen elektriğin fazlasının satışında da bir kısıtlama yok.” şeklinde konuştu.

TESİS İÇİN 250 METREKARELİK ALAN YETERLİ

Sitelerde kolaylıkla bu sistemlerin kurulabileceğini söyleyen Mustafa Çalışkan, “Sitelerde bu sistemleri kurmak için yer olarak çeşitli alternatifler var. Binanın kendi çatısına da kurabilirsiniz, bahçedeki diğer çatılara da yerleştirebilirsiniz. Örneğin bir otopark varsa onun çatısında bu sistemi kurmanızda herhangi bir mahsur yok. 50 kilovatlık bir tesis için 200-250 metrekarelik bir yüzey alanı yeterlidir.” dedi.

Konuya dair bilgi veren Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay home office olarak kullanılan konutların da uygulanacak olan Gelir Vergisi muafiyetinden yararlanacaklarını belirtti.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor