2023 yılı boyunca süregelen faiz artışlarına karşın, Dünya genelinde popüler kentlerde ev fiyatları artmaya devam ediyor. Dünyanın bazı yerlerinde şehirlerde lüks evlerin fiyat artışları dudak uçuklattı.
Dünyaca ünlü emlak ve bina değerlendirme şirketi Knight Frank’ın yeni üçüncü çeyrek raporuna göre Türkiye, son 12 ayda bir kez daha en güçlü yıllık fiyat artışına sahip iki kenti barındırıyor. Konut fiyatlarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 102,7 oranında arttığı başkent Ankara global sıralamada ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada ise yıllık yüzde 77,6 artışla ülkenin en büyük şehri İstanbul yer aldı.
Türkiye’nin ardından Dubai yüzde 18 oranında yıllık fiyat artışı kaydederek üçüncü sıraya yerleşirken, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de konut fiyatları yüzde 14 oranında arttı. İlk beşte konut fiyatlarındaki yüzde 12’lik artışla Yunanistan’ın başkenti ve en büyük şehri olan Atina yer aldı. Çalışma, değer artışlarını “düşük stok mevcudiyetine, enflasyonun üzerinde ücret artışına, artan hane halkı tasarruflarına ve sınırlı yeni inşa faaliyetine” bağladı. Aynı zamanda, aralarında Stockholm, Bratislava ve Frankfurt’un da bulunduğu Avrupa pazarlarının hepsinde geçen yıla kıyasla çift haneli yıllık fiyat düşüşleri yaşandı.
Yeni bir üçüncü çeyrek raporu, Türkiye’nin başkenti Ankara’da ev fiyatlarının geçen yıla göre iki katına çıktığını ortaya çıkardı.
Raporda, “Dünya şehirleri sepetimizde ortalama fiyatlar 2022’nin son çeyreğinde yalnızca üç aylık bazda düşüş yaşadı, ardından fiyatlar yüzde 2,7 arttı” ifadesine yer veriliyor. Araştırmada analiz edilen 107 metropol genelinde, üçüncü çeyrekte yıllık ortalama yüzde 2,3’lük bir fiyat artışı yaşandı. Ortalama yıllık fiyat artışı ikinci çeyrekte yüzde 1,6 olmuştu. ABD’ye bakıldığında Filadelfiya yüzde 8,6 artışla ilk 10’a girmeyi başarırken, New York ve Şikago sırasıyla yüzde 6,3 ve yüzde 6 artışla hemen ardından geldi.
Knight Frank küresel araştırma başkanı Liam Bailey bir basın açıklamasında, “Faiz oranlarının 2024’te düşmeye hazır göründüğü için ev sahipleri rahat bir nefes alıyor” dedi. “Bu, yüksek faizli ipotek kredilerinin konut talebini öldürmesinden endişe duyanlar için olumlu bir haber olsa da, faizler pandemi sırasında alıcılarının alıştığı seviyelerden daha yüksekte istikrar kazanacak.
Fiyatların yeniden yükselmeye başlamasıyla birlikte, hanelerin konuta erişimin düşmesi nedeniyle gelecekteki olası fiyat gerilemesi riski de devam ediyor.”