KPMG’nin bu yıl sekizincisini hazırladığı Gayrimenkul Kredileri Barometresi yayımlandı. Türkiye’nin de arasında bulunduğu 17 ülkeden 90’dan fazla banka yöneticisinin görüş bildirdiği çalışma sektörün fotoğrafını çekti. Barometreyi değerlendiren KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, “İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılık kararını değerlendirdiğimizde İrlanda, Hollanda ve Türkiye, önümüzdeki 12-18 aylık süreçte olumlu etkiler bekliyor. Türk bankacılar, Brexit ile birlikte Londra’dan çıkan Körfez gayrimenkul fonlarının yeni adresinin İstanbul olacağını düşünüyor. Katılımcılar Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa’da rakibi olmayan Türkiye’nin gayrimenkul fonlarının girişiyle hareketli bir döneme adım atacağı görüşünde birleşiyor. Yatırım yoğunluğu ve getiri anlamında çevresinde rakibi bulunmayan İstanbul’un Brexit sürecinden karlı çıkacağına yönelik bir anlayış var. Brexit, piyasaların genelinde ise belirsizlik anlamına geliyor. Avrupa’nın gayrimenkul sektöründe az gelişmiş piyasaları olarak gösterilen Güney Kıbrıs ve Çekya’nın ise bu tablodan özellikle zararlı çıkacağı düşünülüyor” dedi.
Avrupa’da sektörün hareketliliği artıyor
Cantürk, “Avrupa’daki düşük genel faiz oranları, toplam kredi portföyündeki büyümeyi daha da körüklüyor. Ancak bir yandan da alacak satışı piyasaları yükseliyor; bankaların bu yıl satışa çıkaracakları toplam borç değerinin 100 milyon euro seviyesini aşma ihtimali çok yüksek. Yine de Avrupa genelindeki ekonomik görünüm parlak. Düşük enflasyon, azalan işsizlik, yatırımların artması gibi olumlu sinyaller gayrimenkul sektöründeki hareketliliği artırıyor. Araştırmaya katılan Batı Avrupa ülkelerinin tümünde tam uyumlu kredi oranlarının yüzde 85’ten yüksek olduğu ifade ediliyor. Bulgaristan, Hırvatistan ve Güney Kıbrıs için tam uyumlu kredilerin oranı ise yüzde 65’in altında seyrediyor” dedi.
KPMG Gayrimenkul Kredileri Barometresi’nde Türkiye ile ilgili öne çıkan noktalar şöyle:
- Türkiye’den araştırmaya katılanların üçte ikisi bankalar için gayrimenkul finansmanını stratejik anlamda ‘çok önemli’ olarak değerlendiriyor.
- Bankaların kredilendirme faaliyetleri içerisinde gayrimenkul finansmanına yoğunlaşma düzeyinin arttığını düşünenlerin oranı yüzde 66. Yüzde 33 ise bu düzeyin sabit kaldığını düşünüyor.
- Son 12-18 ayda sağlanan gayrimenkul finansmanının yüzde 73’ü yeni gayrimenkul geliştirme projelerine ayrılmış durumda.
- Türkiye’deki banka temsilcileri, yabancı bankaların geleneksel gayrimenkul kredileri piyasasındaki en büyük rakipleri olduğu görüşünde birleşiyor.
- Gayrimenkul kredilerine ayrılan karşılıkların seviyesine bakıldığında, katılımcıların üçte ikisi seviyeyi ‘yeterli olanın üzerinde’ olarak değerlendiriyor. Geri kalan kesim ise seviyenin yeterli olduğunu düşünüyor.
- Katılımcıların üçte ikisi önümüzdeki 12-18 aylık süreçte bankacılık sektörünün gayrimenkul portföyü büyüklüğünde herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. Katılımcıların yüzde 33’ü ise artış beklediğini dile getiriyor.
- KPMG Gayrimenkul Kredileri Barometresi’nde öne çıkan diğer noktalar da şöyle:Gayrimenkul finansmanında kredi hacmi artıyor, ancak 2017 yılının ilk 6 ayında Avrupa’da toplam yatırım hacmi üst üste ikinci yılda da düştü. 2017 yılının ilk yarısında Avrupa’daki toplam işlemlerin yarısından fazlası Almanya ve İngiltere’de gerçekleşti.
- Avrupa’nın riskli ekonomilerde bile batık kredilerin oranı kısmen de olsa ılımlı seviyelere geriledi.
- Araştırmaya katılan 17 ülkede de tercih edilen varlık sınıfı konut oldu. İkinci tercih edilen varlıklar ise ofis… Finansman açısından bankaların en az tercih ettiği alan ise otel sektörü oldu.