Körfez Geçiş Projesi İnciraltı ve Çiğli'yi Yapılaşmaya Açacak

Mimarlar Odası İzmir Şubesi başkanı Halil İbrahim Alpaslan Körfez Geçiş Projesini eleştirdi. Projeyle ilgili bilimsel bir rapor hazırladıklarını belirten Alpaslan, "Proje İnciraltı ve Çiğli gibi iki hassas alanı yapılaşmaya açacak" dedi.

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan Körfez Geçiş Projesi hakkında hazırladıkları bilimsel raporun hiçbir siyasal yaklaşım kaygısıyla hazırlanmadığını kaydederek, “Hiçbir siyasal bir yaklaşımımız yok. Bilim ve meslek adamları olarak bunları masaya koyuyoruz. Ekonomik-doğal ve kentsel anlamda bu projenin doğru bir proje olmadığını düşünüyoruz. TMMOB çatısı altındaki konuyla ilgili tüm meslek birimleri ve odaları aynı fikirde. Her meslek grubundan arkadaşlarımızın bilimsel çalışmalarını inceledi ve raporlaştırdık" dedi.

PROJE İNCİRALTI VE ÇİĞLİ GİBİ İKİ HASSAS ALANI YAPILAŞMAYA AÇACAK

Körfez Geçiş Projesi’nin yapılacağı iki hassas bölge olan İnciraltı ve Çiğli’nin yapılaşma tehdidine açılacağını kaydeden Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Alpaslan, şu bilgileri verdi: “Yapılan yatırımın karşılığını verecek bir rahatlama ya da avantaja yol açmadığını belirttik. Bu işin ekonomik boyutu. İkincisi; iki tarafta da hassas bölgelere ciddi müdahaleler öngörülüyor. Biri İnciraltı bölgesi. Ciddi tarımsal faaliyetlerin olduğu böle. İkincisi Çiğli. Doğal yaşam için çok önemli bir bölge. Her iki bölge için de projenin kendisi otoyol kavşak ve viyadükler öngörüyor. Hem de bu projenin yol açacağı yapılaşma baskısı ciddi oranda. Doğal sit alanlarımızı yapılaşmaya açma baskısını arttıracaktır. Çiğli’deki kuş cenneti gerçekten dünyada nadir doğal nitelikleri olan alanlardan birisi. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor burası. Proje tam da bu alandan geçecek.”

PROJENİN KÖRFEZ SİRKÜLASYONUNA OLUMSUZ ETKİSİ OLACAK VE…

Başkan Halil İbrahim Alpaslan, projenin körfezin sirkülasyonunu da olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Körfezin sirkülasyonuna negatif etkileri olacak. Tarih boyunca dolma tehlikesiyle yüz yüze olan bir körfez. Sığ bir körfez. Derin değil. Güçlü bir akıntısı olmayan bir alan. İzmir’in de tarih boyunca can damarı. Antik dönemlerden bu yana. Körfez olmazsa İzmir olmaz. Belli aralıklarla dip birikintileri temizleniyor belli aralıklarla. Bu nedenle akıntısı sıkıntılı olan bir körfezde bu proje viyadük ayakları ve yeni yapay adalar yapmayı öngörüyor. Ciddi müdahaleler bunlar. Bu müdahalenin körfezin su sirkülasyonunu negatif etkileyeceğine dair bilim insanlarının görüşleri var. Körfezin dolma eğiliminin artmasıyla büyük tonajlı gemilerin kruvaze gemilerinin limana yaklaşımını güçleştirecek. Körfezin canlı varlıklarının yaşama şansı azalacak. Çünkü kirlenecek. Su akıntısı tazelenmesi olmadığı için. Ki hala ideal temiz bir körfez yok. Körfez hala yüzülebilir bir noktaya getirebilmiş değiliz. Körfez Geçiş Projesi’nin doğru bir proje olmadığını düşünüyoruz.”

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları