Körfez Geçiş Projesi İzmir’in Lüksü Değil İhtiyacıdır

İnciraltı 2.Nesil Platformu Başkanı Tayfun Karabulut çevrecilerin “Gediz Deltası’nın zarar göreceği” şeklindeki yorumların doğru olmadığını savundu. Karabululut, "İzmir Körfez Geçişi artık İzmir’in lüksü değil, ihtiyacıdır" dedi.

İzmir’de bazı çevrelerin, “flamingolara dokunma” ve “Gediz Deltası bitecek” gibi söylemlerle, Kuş Cenneti’ne 14 km., Ramsar alanına 1,5 km. uzaklıktaki İzmir Körfez Geçişi hakkında, İzmirli’nin kafasını karıştırmaya çalıştığını vurgulayan İnciraltı 2.Nesil Platformu Başkanı Tayfun Karabulut, “ Gediz Deltasının bugüne kadar koruyup kollayanlar tarafından bu proje’nin zarar vermeyeceğinin onayı, İzmirli’nin Körfez Geçişine destekleme nedenidir.” ifadelerini kullandı. Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı İzmir Körfez Geçiş Projesi’nin ÇED sürecinde merkezi İsviçre’de bulunan RAMSAR’a (Uluslararası Sulak Alanları Koruma Kurulu) başvurduğunu hatırlatan Karabulut, sözlerini şöyle sürdürü; “Türkiye bu kuruma 1994 yılında üye olmuştur. Gediz Deltası da Ramsar Sözleşmesi ile koruma altındadır. Ülkemizde bugün 14 sulak alan RAMSAR sözleşmesi ile koruma altındadır. Türkiye’de Ramsar alanlarından sorumlu olan WWF-Türkiye’nin araştırma ve incelemeleri sonucunda Mart 2017 tarihinde İzmir Körfez Geçişi’nin Gediz Deltası'na zarar vermeyeceğine karar vererek, projeye onay vermiştir. Bu sonuca göre, bilimin bu projenin arkasında olduğunu görüyoruz. Körfez Geçişi yapılmazsa şehrin içerisinde yaşayan kuşlar değil ama biz insanlar zarar göreceğiz.”

 

DOĞAYA ZARAR VERMEDEN ÇÖZÜLÜR

Önceki yıl hizmete giren Türkiye’nin en uzun, Dünya’nın ise 4. En uzun asma köprüsü olan “Osman Gazi Köprüsü”nün yakınında da Hersek Lagünü bulunduğunu dile getiren Karabulut, “Köprünün yapım aşamasında Hersek Lagünü’nde bulunan flamingolara ve göç yollarına zarar vermemek için proje iki bin metre yarıçapıyla yeniden tasarlanarak kavis verilmişti. Bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren yapılar arasında yerini almıştı. İzmir Körfez Geçişinde de aynı hassasiyet yaşanacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

 

İKİ YAKAYI BİRLEŞTİRECEK

İzmir Körfez Geçişi Projesi’nin, İzmir adına hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Karabulut, şu ifadeleri kullandı; “Karşıyaka’dan Balçova’ya iki yaka araç ile 6 dakikada geçebilecek. Aynı zamanda demir yolu hattı ile tramvay bağlantısı sağlanarak tüm İzmirlilerin kullanacağı, İzmir Körfez Geçişi artık İzmir’in lüksü değil, ihtiyacıdır. İzmir Körfez Geçişi kentin kuzey ve güney yakası arasında, şehre girmeksizin çok kısa sürede ulaşım sağlayarak; 31 km sahil yolunu 12 km’ye, 55 km uzunluğundaki çevre yolunu ise 12 km’ye düşürecektir. Şehrin içerisine giren araç sayısını da önemli miktarda azaltarak, trafiği rahatlatacaktır. Körfez Geçişi hem satın alamadığımız zamanı bize kazandırarak, hem de çevre için çok önemli olan “Egzoz Emisyonu” azaltacağı için çevre duyarlılığı ile yakıt tasarrufu sağlayacaktır” dedi..

 

İZMİR SABIRSIZLIKLA BEKLİYOR

İnciraltı’nın sağlık turizmi odaklı planlaması ile İzmir Körfez Geçişi’nin İzmir’e çok yakışacağını vurgulayan Karabulut, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın İnciraltı Planları ve Körfez Geçişi müjdelerini,  dört milyon İzmirlinin sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi.

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız