Koronavirüs Sonrası Gayrimenkul Sektörü Yeniden Şekillendi

Cushman & Wakefield’in ofis, perakende, sanayi ve lojistik sektörler hakkında değerlendirmede bulunduğu Türkiye Gayrimenkul Pazar Görünümü 2020 Birinci Çeyrek Raporu yayınlandı.

Cushman & Wakefield tarafından ofis, perakende, sanayi ve lojistik sektörleri için hazırlanan Türkiye Gayrimenkul Pazar Görünümü 2020 Birinci Çeyrek Raporu yayınlandı. Rapor sonucu değerlendirildiğinde; Türkiye’de yılın ilk çeyreğinin sonlarına doğru etkisini gösteren koronavirüs salgınıyla tüm sektörler yeniden şekillendi.  Yeni dönemde ofis pazarının itici güçlerinin iş yeri yoğunluğu, çalışan sağlığı ve güvenliğine odaklanan esnek ofis alanları olması,  ivme kazanan online perakendeciliğin beraberinde e-ticaret sektörü ve büyük mağaza perakendeciliğinin güç geçtikçe güçlenmesi, süpermarket kullanıcılarının depo kiralama ihtiyaçlarını hızlandırması bekleniyor. 

2020'nin ilk aylarından toparlanma sürecine giren reel sektör güven ve imalat sanayi endeksleri Mart ayında azalırken, pandeminin sanayi ve lojistik pazarında ilk etkilerini gösteren otomotiv ve yan sanayi sektöründe üretimin geçici olarak durdurulmasına bağlı olarak ihracatta azaldı. Rapora göre, küresel salgının neden olduğu etki ile e-ticaretin gün geçtikçe hızlandı, özellikle market zincirlerinin acil depo kiralama ihtiyaçlarına hız verdiği ve önümüzdeki dönemlerde yakalanan ivmenin sürmesinin planlandığı kaydedildi. Perakende ve lojistik sektörlerindeki yatırım taleplerinin fırsatçı alıcılar tarafından önümüzdeki dönemlerde tekrar hareketleneceği öngörülürken, arsa fiyatları ve kira seviyelerinin döviz cinsinden düşüşüne yönelik beklentilerin süreceği kaydedildi. Ofis pazarında ise düşen talebe bağlı olarak kiralamalarda yakın zamanda kiracı lehine bir esneme yaşanması planlanıyor.

Ofislere talep ilk çeyrekte arttı

İstanbul’da birinci çeyrekte toplam arzın 6,46 milyon metrekare ile aynı izlendiği belirtilen raporda, ilk çeyrekte yaklaşık 90 bin 863 metrekare olan kiralama işlemleri, geçtiğimiz yılın son çeyreğe ve geçen yılın ilk çeyreğine oranlar yüzde 39,62 ve yüzde 6,48 oranlarında arttı. Kiralama işlemlerinin sonuçlanmasının ardından kiralama talebi bu yılın ilk çeyreğinde belirgin bir ivme kazansa da görülen artışın, pandeminin etkisiyle önümüzdeki dönem yavaşlamasının planlandığı kaydedildi.

2020 birinci çeyrek Mart ayı verileri değerlendirildiğinde; İstanbul Levent’te metrekare başına aylık ofis kiraları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre değişmeyerek 32 dolarda kalırken, Gayrettepe’de yüzde 5 azalarak 19 dolara, Maslak’ta yüzde 9,5 düşüş kaydederek 19 dolara, İstanbul Anadolu Yakası’nda ise yüzde 8,3 azalarak 22 dolar olarak açıklandı. 

Söz konusu rakamlar İzmir’de yüzde 7,7 azalışla 12 dolar olurken, Ankara’da yüzde 7,1 düşüş göstererek 13 dolara geriledi. TL bazında ise İstanbul Levent’te 170 TL, Gayrettepe ve Maslak’ta 105 TL olurken, İstanbul Anadolu Yakası’nda 120TL olarak açıklandı. İzmir’deki metrekare başına fiyat 65TL, Ankara’da ise 70 TL’de olarak seyretti.

Emlak Gündemi Haberleri

Gayrimenkul Sektöründe Vergi Kaybının Önüne Geçilecek
Eski Kimlikler Tapu Müdürlüklerinde Geçerli Olmayacak
Kasım Ayında İnşaat Sektörüne Güven Arttı
Köprü Devi Olarak Bilinen İnşaat Şirketi Mostogradnja Satışa Çıkarılıyor
Gayrimenkulde Dönüşüm Niçin Gerekli?