Karşıyaka Belediyesi’nin İzmir’de tartışmalara neden olan Kadın Hakları Anıtı ile ilgili yenileme kararı onay aldı. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, yıllar önce yapılan anıtın tarihi eser olmadığını netleştirdi.Kurul, anıtın “tarihi eser” olarak tescillenmesini uygun bulmadı. İnisiyatifi ilgili belediyeye yani Karşıyaka Belediyesi’ne bıraktı. Buna göre anıt yenileberek daha büyüğü yapılacak.
Geçtiğimiz günlerde İzmir Valiliği’ne başvuran Karşıyaka Belediyesi konuyla ilgili inceleme talebinde bulunmuş ve muhakkik istemişti. Yapılan bilirkişi incelemesinde anıtın zarar gördüğü, can güvenliği nedeniyle yıkılması gerektiği ve artık yenilenmeye ihtiyacı olduğu rapor edilmişti. Bu kapsamda değerlendirme yapan kurulun resmi yazıyı yarın yazacağı, konu üzerinde mutabık kaldığı ve ilgili kurumlara gerekli tebliğleri kısa süre içinde yapacağı öğrenildi.
ATATÜRK DEVRİMLERİ IŞIĞINDA
Müellifinin Mimar Tamer Boşoğlu olduğu Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’ndaki bozulma ve yıllar içindeki yıpranmayı gerekçe gösteren Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar bölgenin düzenlenmesi için ihaleye çıkmıştı.
Karşıyaka’da bir grup vatandaş ve anıt yapılırken yardımlara öncülük eden bazı isimler anıtın yıkılmasına karşı çıkmıştı. Belediye Başkanı Akpınar, “Yatırım planımızda yer alan bir projedir. Belediye meclisinde defalarca onurla bahsettiğim projedir. Kendi başıma aldığım bir kararla bu anıtı yenilemiyorum. Yasal müellifi Prof. Tamer Başoğlu’dur ve onun izniyle bu anıtın yenilenmesine karar verilmiştir. Kendisi uzun yıllardır bu halini gördükçe dönemin belediye başkanı arkadaşlarımıza mektuplar yazmış ve karşılık alamamış. Yazdığım kitapta bile var. Söylemedim, yazdıklarımdan anlasınlar istedim. Benim Atatürk devrimleri ışığında belediyecilik yaptığımı görsünler istedim. Başkan olduğumda ilk tören bu alanın yanındaydı. Alana geldiğimizde belediye başkanı olarak halinden utandım ve inanın gözyaşı döktüm. Etrafında dolaştım. Hiç anıtın yanına gelmemiş, geçmemiş insanların anıtla ilgili söz söylemesini esefle kınıyorum. İdrar kokusunu olan, bira içilen bir yer haline gelmiş. Bu anıt yapıldığında dünyada örneği olmayan bir anıttı. İçki içilecek yer, sığınılacak yer, mangal yapılacak yer olarak kullanmış. Sayamayacağım birçok çirkin olaylar orada söz konusu olmuş. Hemen yenileyelim dedik” açıklamasında bulunmuştu.