Köy Kadınları Usta Oldu Maddi Özgürlüğüne Kavuştu

Arredi’nin 7 yıl önce Menemen Türkeli köyünde açtığı mobilya fabrikası köylü kadınlar için istihdam kapısı oldu. Hayatları boyunca ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınlar ustalığa yükseldi, maddi özgürlüklerini elde etti.

7 yıl önce taşındıkları Menemen'deki fabrikada kapı ve mobilya üretimi yapan Arredi'nin iş yükünün belli kısmını köyden gelen kadınlar karşılıyor. Arredi ile ilk kez sigortalı bir işte çalışan kadın işçilerden bazıları zamanla fabrika içinde ustalığa da yükseldi. Beyaz yaka olarak kadın işçi sayısının da yüksek olduğu Arredi'nin yönetim kurulu başkanı Cüneyt Aksu, açıklamalarda bulundu.

Kadınlar işine daha fazla sahip çıkıyor

170 kişilik bir ekiple birlikte çalıştıklarını belirten Aksu, ekip içinde kadın çalışan sayısının her geçen yıl daha da arttığını ifade etti.  Kadınların çalışma disiplinine vurgu yapan Aksu, "Kadınlar çalışırken daha titiz. Devamsızlıkları neredeyse yok gibi. İşlerine daha fazla sahip çıkıyorlar. Biz de fabrika olarak şehrin dışında kaldığımız için civar köylerdeki kadınların iş başvurularını olumlu değerlendirdik. Bünyemize katılan köylü kadınlar hayatlarında ilk kez sigortalı bir işte çalışmaya başladı.  Sonra baktık ki çok özverilli çalışıyorlar, işlerine dört elle sarılıyorlar. Ne kadar doğru karar verdiğimizi anladık. İlk açıldığımız tarihten itibaren çalışan kadın arkadaşlarımız var. Bu çalışma arkadaşlarımızdan bazıları CNC kullanmayı öğrendi, bazısı makine operatörü oldu. İnanılmaz bir öğrenme istekleri var. 'Ben ne öğrenebilirim, nasıl daha fazla yardımcı olabilirim' anlayışı içindeler. İlk defa çalışmalarının karşılığında düzenli bir para kazandılar ve bir anlamda maddi özgürlüklerini de sağlamış oldular" dedi.

İhracatımızı artıracağız

Maliyetlerin yükselmesi, kurun da aşağıda kalması nedeniyle ihracatta biraz düşüş yaşadıklarını ifade eden Aksu, buna rağmen ilerleyen süreçte ihracat rakamlarını daha da yukarıya taşımak istediklerini söyledi. Aksu, "Memlekete daha fazla döviz getirebilmek için ihracatı artırmak hedefindeyiz. Bunun için ihracat birimimiz çalışmalarını yürütüyor. Yabancı müşterilerimizi fabrikamıza davet edip, gezdiriyoruz. İlerleyen süreçte piyasada yaptığımız işten daha fazlasını ihracatta yapmak istiyoruz. Amacımız 2 sene içinde ihracat rakamlarımızı yüzde 30'lardan yüzde 60-65'lere çıkartmak. 5 yıl sonraki hedefimiz ise rakamı yüzde 90 seviyelerine taşımak. Biz her zaman üretmekten yanayız.  Tüketim memleketi olduk, biraz üretmememiz gerekiyor. Bunun için fabrikaların çoğalması gerekli. Devletimiz fabrikaları daha fazla desteklemeli" dedi.

Usta sorununu kendi içimizde çözüyoruz

Kalifiyeli personel sorununu kendilerinin de yaşadığını dile getiren Aksu, şunları söyledi: "Biz bu sorunu kendi içimizde yetiştirdiğimiz personelle çözmeye çalışıyoruz. Özellikle kadın ustalar yetiştiriyoruz. Bunun yanında Özbekistan'dan iki tane usta bize başvuruda bulundu. Onların bürokratik işlemlerini çözdük ve bünyemize kattık. Onlar da çok çalışkan ve ilerleyen süreçte bu tarz işçiler almayı düşünüyoruz."

Kadın çalışan sayısı erkek sayısını geçecek

"Kadınların yapabileceği işlerin hemen hepsinde kadın tercih ediyoruz" diyen Aksu, "Beyaz yakalılarda da çoğunluk kadınlara geçiyor. Gelecekte daha fazla kadına istihdam sağlamak da hedeflerimiz arasında. 2-3 sene sonra kadın çalışan sayımız erkek çalışanların sayısını geçecektir" dedi.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Akgün Group Graniser'i Satın Aldı
Güncel Demir Fiyatları Açıklandı: 1 Ton İnşaat Demiri Ne kadar?
Yaptığımız İşler Süresiz Olarak Garantimiz Altında
İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ekimde Geriledi
Yaşayan Sistemlerde Önemli Olan Montaj Değil Montaj Sonrası Hizmet