Pandemi etkisi ortadan kalksa da bu yönde ilgi kalıcı hale geldi. Büyükşehirlerde bunalan vatandaşlar yılın belirli dönemlerinde gidip yaşayabilecekleri bir köy evi yapmanın yollarını araştırmaya başladılar. Köy evi yapmak için hangi yollar takip edilmelidir? Köy evi yapmak için izin almak gerekir mi?
KÖY EVİ YAPMAK İÇİN İZİN ALMAK GEREKİR Mİ?
Köy evi yapmak için izin alıp almama hususuna gelmeden önce ev yapılması düşünülen alanın nerede olduğuna bakılmalıdır. Belediye sınırları içerisinde yer alan bir köyde ev yapılmak istendiğinde bu konuda zorlu bir izin sürecine tabi olunmaktadır. Ancak belediye sınırları içerisinde yer almayan köylerde bir ev yaptırmak isteyenlerin izin süreçleri daha kolaydır.
Köylerde bir ev yaptırılmak istendiğinde öncelikle ev yaptırmak isteyen kişinin nüfus kütüğünde nereye kayıtlı olduğuna bakılır. Eğer nüfus kütüğü o ev yaptırılmak istenen köydeyse ev yapmak için izin almak kolaydır. Köy muhtarından alınacak bir yapı izin belgesi ile kolaylıkla ev yapılabilmektedir. Ancak bunun da bazı kuralları bulunmaktadır. Ev yapılacak alan köy yerleşim alanı içerisinde olmalıdır. Köy yerleşim alanı dışında ev yapmak isteyenlere muhtarlar herhangi bir şekilde izin veremezler.
KÖYE DIŞARIDAN GELİP ARAZİ SATIN ALINARAK EV YAPILABİLİR Mİ?
Köy ile herhangi bir bağı bulunmayan ve dışarıdan gelip satın alma yoluyla arazi sahibi olanların ev yapma imkanları da belirli kurallara bağlanmıştır. Bu arazilerin üzerinde ev yapabilmek için herhangi bir şekilde muhtardan izin alınamaz. Bu konu muhtarların görev ve sorumlulukları arasında bulunmamaktadır. Bu satın alınan arazi üzerinde ev yapmak isteyenler bağlı bulunulan il veya ilçe özel idare müdürlüklerine başvuruda bulunup inşaat ruhsatı almaları gerekmektedir.
KÖYDE İZİNSİZ EV YAPILIRSA NE OLUR?
Türkiye'de tüm yapılaşmalar denetime tabidir. Dolayısıyla izinsiz yapılaşma kaçak olarak değerlendirilir. Nerede olursa olsun kaça yapılaşmanın ağır cezaları bulunmaktadır. Tespit edilmesi halinde bu kaçak yapılar için vatandaşlara cezai işlem uygulanmaktadır. Bazı durumlarda bu cezai işlemler ve yaptırımlar inşa edilen evin yıkılmasına kadar gidebilmektedir.