Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde yeni bir düzenlemeye gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile köyüne ve tarlasına dönen vatandaşlar için bir takım kolaylıklar getirildi Yönetmelikle Büyükşehir Belediyeleri tarafından 'kırsal yerleşik alan' tespiti yapılan mahallelerin, belirlenen kolaylar kapsamında köy yerleşik alanı koşullarına tabi olması sağlandı. Yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların tanımı büyütülerek tanıma "bağ evleri" de eklendi.
Mesafe azaltıldı
'Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre birden çok bina inşa edilen parsellerde, binalar arası asgari mesafe sınırı bitişik yapılar hariç 10 metreden 6 metreye düşürülmesine karar verildi. Bina azami yükseklikleri 6,50 metreden 7,50 metreye yükseltildi. İskan içerisinde olmayan bölgelerde 1500 metrekareden çok hisseli parsellerde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın onayı alınarak en çok 1 konut amaçlı yapı inşa etme olanağı 3'e yükseltildi. Yapıların komşu parsel sınırına 5 metre mesafe bırakma zorunluluğu 3 metre olarak belirlendi.
Emsal sınırı bulunmayacak
Yönetmeliğe göre köy yerleşik alanı çevresinde belirlenecek azami mesafe 100 metreden 300 metreye yükseltildi. Çevre Düzeni Planları'nda bulunan ve kırsal yerleşim alanları için emsali 0,50 ile sınırlandıran maddenin kaldırılmasına karar verildi.
İkametgah sorulmayacak
Karadeniz gibi dağınık yerleşim bölgelerin olduğu bölümlerde arası en çok 200 metre olan 2 ve daha fazla binayı dahil edecek biçimde "Dağınık Yerleşik Alan" belirlenme olanağı tanındı. Böylelikle bu alanlarda da köy yerleşik alanı kuralları geçerli olacak. Yapı inşa edilmesi için köy nüfusuna kayıtlı olmak ve köyde sürekli yaşamak da istenmeyecek.
Ruhsat zorunluluğu olmayacak
Tarımsal içim yapıların tanım kapsamı genişleterek bu tanıma "bağ evleri" ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu kapsamda olduğu saptanan diğer yapılar da eklendi. İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak. Köylerde bina çatılarında inşa edilen güneş enerji sistemleri yapı ruhsatından muaf olacak.