Kuleyi Yıkıp Demirleri Satsak Daha Çok Kâr Ederiz

Avrupa’nın en yüksek çelik binasını İzmir’de inşa eden Biva Mimarlık’ın yönetim kurulu başkanı Vahap Yılmaz, projeye başladıklarında 1.700 TL olan demir fiyatının yüzde 600’den fazla arttığını belirterek, “Demirleri söküp satsak daha çok kâr ederiz" dedi.

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek yapısal çelik binası olan Biva Tower, inşaat maliyetlerindeki fiyat artışından en çok etkilenen proje oldu. Proje inşaatının başladığı dönemde 1.700 TL olan demirin ton fiyatı 11 bin lirayı aştı. Demir fiyatları projenin başından sonuna kadar 6 kattan fazla arttı.

Binadaki demirlerin dairelerden daha değerli hale geldiğine dikkat çeken Biva Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Yılmaz, projeden kar etmediklerini ancak Avrupa’nın en yüksek yapısal çelik binasını İzmir’e kazandırmaktan büyük gurur duyduklarını söyledi. Biva Tower projesinin son çelik parçasını eylül ayında yerleştirdiklerini belirten Vahap Yılmaz, inşaat aşamasında birçok zorluk da yaşadıklarını ifade etti.

16.000 TON İNŞAAT DEMİRİ, 4.000 TON YAPISAL ÇELİK KULLANDIK

Biva Tower proje alanında zemin yapısından dolayı betonarme yüksek yapı yapmanın uygun olmadığına karar veren Vahap Yılmaz, alternatif çözümler üretmeye başladığını belirterek, “Zeminin durumu bizi rahatsız etti. Kat sayısını düşürdüğümüzde inşaat alanımızı kullanamıyorduk. Biz de yaptığımız araştırmalar sonucunda uygulanabilecek en hafif yapının yapısal çelik olduğunu keşfettik. Kararı verince proje hazırlıklarına başladık. Ancak Türkiye’de bu projeyi anlayacak, çizecek, burada kullanılacak profilleri üretecek firma sayısı kısıtlıydı. Biz de yurt dışından yapısal çelik ithal etme kararı aldık. Başladığımızda euro 4.10 TL’ydi. Şu anda 13 lirayı geçti. Demir fiyatları dövize paralel artmadı. Demir fiyatları 6 kat arttı. Yapısal çelik dışında inşaat demiri de çok kullandık. Bu binanın yüzde 80’i demir. 4.000 ton yapısal çelik,16.000 ton inşaat demiri kullandık. Demir fiyatlarının artışıyla kârsız bir şekilde projeyi bitirdik. Şu anda binayı yıkıp demirleri satsak daha çok kar ederiz. Şu anda demir elmas değerinde. Bu projeden ev alanlar arsa payıyla beraber bir maden de almış olacak” dedi.

MALİYET HESAPLAMADAN PROJEYE GİRDİK

2018 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye çelik ihracatına ambargo uygulaması ile tedarik sıkıntısı yaşadıklarını bu yüzden projede gecikme olduğunu da ifade eden Yılmaz, tüm zorluklara rağmen projeyi tamamlama aşamasına getirdiklerini belirtti. Yılmaz, “Bu projenin yerine betonarme bir proje yapabilirdik. Projeyi tamamlayamayabilirdik. Ancak biz yola çıkarken Türkiye’de bir ilk olacak, bu da İzmir’de olsun, dedik. Bu gururu yaşamak için maliyetleri hesaplamadan bu projeye girdik. Projeyi yapmamızdaki amaç ticari değildi. Bu noktaya getirdiğimiz için mutluyuz” ifadelerini kullandı.

 

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız