Lüks Semtlerde Konut Krizi!

Türkiye genelinde yaşanan konutlardaki arz azalması nedeniyle gayrimenkul kıtlığı yaşanıyor. Lüks Konut Uzmanı Sezgi Bilge, özellikle lüks semtlerde alıcının çok ancak konutun olmadığını ifade ederek sektör ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul genelinde gayrimenkullerin satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artışlar özellikle lüks semtlere  yansıdı. Fiyatların artmasının talebi azaltmadığına dikkat çeken Lüks Konut Uzmanı Sezgi Bilge ”Etiler, Ulus,Levent, Erenköy,Moda gibi bölgelerde konut arayışında olan potansiyel alıcılar rakamlar yükselse de alım yapmak istiyor ancak satışa çıkan gayrimenkul sayısı çok az. Alıcı var satıcı yok. Bu kısır döngü fiyatları daha da yükseltiyor” diye konuştu.

Lüks Konut Uzmanı Sezgi Bilge konut fiyatlarındaki artış için şu sözleri kaydetti:

"Alıcı var, satılık yok"

"İstanbul Avrupa Yakası’nın tercih edilen Etiler, Ulus, Bebek, Levent semtleri ile İstanbul Anadolu yakası Suadiye Erenköy , Fenerbahçe, Moda semtlerinde aynı ilginç durum yaşanıyor. Bu bölgelere talep çok, gayrimenkul yok. Gayrimenkullerin yüksek fiyatlarına rağmen bütçesini hazırlamış alıcılar bu gerçekle yüzleşince şaşırıyorlar. Satılık gayrimenkul azlığı, olan satılıkların fiyatlarını iyice şişirmiş durumda. İhtiyaç sahibi alıcılar bu el yakan fiyatlara rağmen mecburen alım yapıyorlar.

"Parası olan da bulamıyor"

Mevcut gayrimenkullerini satıp başka bir gayrimenkul almayı planlayanlar alacak konut bulamamaktan endişeli olduğu için satma kararından vazgeçebiliyor. İnsanlar oluşan durum karşısında hem şaşkın hem de mutsuz. Bu semtler için yeterli bütçesi olmayanlar gibi cebinde hazır parası olanlar da ev bulamıyor. Çünkü satışta olan gayrimenkul sayısı çok az.

"Yeni inşaat ruhsatı başvurularında artış var"

Bu durum lüks semtlerde yeni konut üretiminin canlanmasına sebep oldu. 2020 ve 2021 yıllarında gayrimenkul stoklarının hızla tükenmesi özellikle Kadiköy Bağdat caddesi’nde müteahhitlerin neredeyse durmuş olan kat karşılığı taleplerini canlandırdı.

2020 yılında 128 İnşaat ruhsatı alınmışken 2021 de bu sayı 241’e yükseldi. 2022 yılında ise bu sayının 500 seviyelerine çıkacağını öngörüyorum.

"İnşaat firmalarından talep çok"

Hemen hemen her gün farklı inşaat firmalarından talep alıyoruz. Bu canlanmanın etkileri sokaklara da yansıdı.

Eski binaların çoğunun boşaltıldığını ve yıkım kararı alındığını görüyoruz. 2022 yılı üretimin canlandığı bir yıl olarak başladı ve tahminimizde bu durum 2023 yılında da devam edecek.

"Çare kentsel dönüşüm"

Arz talep dengesizliği fiyat artışını etkileyen önemli sebeplerden biriydi. Üretimdeki canlanma ile birlikte talepleri karşılayacak gayrimenkullerin daha rahat bulunabilir olmasının etkisi, hızlı fiyat yükselişinin yavaşlamasına sebep olacaktır.

Yenilenebilecek binaların kısıtlı olması, kentsel dönüşümün yavaş ve dengeli ilerlemesini sağlayacak ve kentsel dönüşümün ilk uygulandığı yıldaki gibi bir yoğunluk yaşanmayacaktır.

"Fiyatlar düşmez ama yükselme hızı azalır"

Satış fiyatlarının düşmeyeceği kesin, sadece agresif artışta üretimle birlikte bir yavaşlama olacaktır. Kiralık fiyatları ise 2023 yılına kadar artmaya devam edecektir. Satılık gayrimenkullerin azlığı kiralık gayrimenkuller için de geçerli. Bina yenilenmelerinde kiralık ihtiyacı daha da artmış durumda. Bir çok malik, kiralık gayrimenkul bulamadığından ve ya fiyatların çok yüksek olmasından kaynaklı geçici süreliğine güneyde bulunan evlerinde kalmayı tercih ediyor. 2023 yılında bu sene başlamış olan üretimin tamamlanacağını ve böylelikle kiralık gayrimenkullerin biraz daha makul fiyatlara geleceğini düşünüyorum."

Emlak Gündemi Haberleri

Kiracı Olmak Psikolojiyi Bozuyor!
Tapuda Oranları Yükseldi: Kadınların En Çok Konut Aldığı Şehirler
Merkez Bankası’nın Faiz İndirimi Konut Piyasasını Nasıl Etkileyecek?
Akfen İnşaat Payları Borsaya 'Tabanla' Başladı
Bursa'nın 27 Yıllık İnşaat Şirketi Konkordato İstedi!