Sözcü Gazetesi köşe yazarı Serpil Yılmaz, bugünkü köşesinde THK'nın mülklerini kaleme aldı.
Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi, Türk Hava Kurumu'nun (THK) ve kurucusu olduğu vakıf, üniversite, şirketler ismine kayıtlı olan gayrimenkul ve menkul alıp satmaya izin ve yetki verilmesiyle ilgili kararın tedbiren durdurulmasına ilişkin kararın sürmesine , satışa izin talebinin reddedilmesine 27 Temmuz 2021'de karar verdi.
THK Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, satışa konu olan gayrimenkullerin önceki dönem yönetimlerinin soktuğu borç batağından kurtarmak amacıyla yapılan finansman arayışı nedeniyle olduğunu belirtti.
Aşçı; 2010'dan sonraki gelişmelerin altını çizerek, "Yaşanan süreçlerde belge, delil ve ispatlarıyla mevcut olduğu üzere Bayram Duman ve benzeri zevatın denetim görevlerinin gereklerini yerine getirmemelerinin etkisi de büyüktür" açıklamasında bulundu.
Mahkeme kararıyla görevden alınan THK Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Duman, en son 2018'de kuruma teslim ettiği denetim raporlarında, 2009-2014 sürecinde kurumun tahrip edildiğine, kötü yönetildiğine dikkat çekiyor. Duman THK'nın Keskin'e açtığı davayı kaybetmesini Kayyum Heyeti'nin ihmaliyle bağdaştırıyor. Bugün piyasanın 500 milyon dolar değer biçtiği otele, mahkeme 1 milyar 60 milyon TL eder vermişti. THK'nın 2020'de belirtilen banka borçlarının toplamı ise 1 milyar 250 milyon Türk Lirası olarak açıklandı.
THK'nın değerli varlıkları say say bitmiyor. Aşçı'nın ifadesine göre THK'nın aralarında bağışlanan bir caminin de olduğu bin 400 gayrimenkulü mevcut. Bin dönüm arazisi bulunan ve Türkiye'nin ilk (1935) uçuş eğitimi verdiği Eskişehir'deki İnönü; THY'ye uçak bakım hizmeti de sunan Selçuk, Antalya, Erzincan, Ankara ve İzmir'de planör, paraşüt ve model uçak eğitimleri veren tesisleri bulunuyor.