Önlem alınmazsa konut üretiminde önemli bir düşüşün söz konusu olacağını dile getiren MÜFED Başkanı İsmail Kahraman: “Taahhüt edilen ve kat karşılığı yapılan projeler kısmen devam edecek olsa da daha başlanmamış projelerde sözleşme feshi yapanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Fahiş fiyatlar özelikle kentsel dönüşüm projelerine darbe vurdu. Bir yandan imar artışı bekleyen vatandaşlarımız diğer yandan yüzde 100 ile yüzde 400 civarında artan malzeme fiyatları nedeniyle maliyet sorunu yaşamaya başladı. Fiyat verecek müteahhit bulmakta güçlük çekiliyor, müteahhitler fiyat veremiyor. Verse zarar edecek veya fiyat farkı istemek zorunda kalacak” dedi.
KONUT ÜRETİMİNDE DARALMA YAŞANACAK
Artan maliyetler nedeniyle konut üretiminde daralma yaşandığını belirten İsmail Kahraman ikinci el konut fiyatlarının da buna paralel olarak arttığını kaydetti.
Kahraman şöyle devam etti: “İnşaat malzemeleri üreticileri kur artışıyla birlikte ihracaata yöneldi. İç piyasada malzeme fiyatı artarken, ürün tedariğinde uzun süreli terminler verilmekte. Tüm bu olumsuz şartlar nedeniyle konut üretiminde ciddi daralma söz konusu olacak. İkinci el konutlarda fiyat artışları devam edecek gibi gözüküyor. Bir yandan faiz indirimi yapılarak vatandaşın konut sahibi olması amaçlanırken diğer taraftan aşırı fiyat artışları nedeniyle, proje üretilemiyor. En önemlisi vatandaşlarımız riskli yapılarını dönüştüremiyor. Deprem kuşağındaki ülkemizde riskli yapıları ivedilikle dönüştürmemiz gerekirken, sektör fahiş fiyatlarlar nedeniyle durma noktasına geldi. Yetkililerden çözüm üretmesini bekliyoruz, ihracatı artırırken iç piyasada inşaat sektörünün durması ülke ekonomisine ve istihdama olumsuz etkisi olacaktır. Cam, seramik, çimento, orman ürünleri, demir başta olmak üzere aşırı artışlar ve fahiş fiyatlar incelenmeli, fırsatçılık yapanlar hakkında ciddi tedbirler alınmalıdır”