Maltepe'nin Gülsuyu, Gülensu ve Başıbüyük Mahallerinde Tapu Sorunu Çözüldü

Maltepe Belediyesi yaklaşık 2 bin hak sahibininin tapu sorununu sona erdirecek Gülsuyu, Gülensu ve Başıbüyük mahallelerinin imar planlarını yaptı. İtiraz sürecinden sonra hak sahiplerine tapuları dağıtılacak.

Maltepe Belediyesi, Gülsuyu, Gülensu ve Başıbüyük mahallelerinin yıllardır süregelen imar sorununu çözdü. Millet gazetesinden Gökhan Kam'ın haberine göre, 52 bin vatandaşın heyecanla beklediği 1/1000’lik imar planları, Gülsuyu, Gülensu ve Başıbüyük mahallelerindeki Kentsel Dönüşüm Planlama ve Teknik Bilgilendirme Ofisi’nde Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç tarafından paylaşıldı. İmar Planı’na yapılacak itiraz süresinin sona ermesiyle beraber yıllardır bekleyen 2 bine yakın hak sahibine tapuları dağıtılacak. Kentsel dönüşüm ofislerinde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın yanı sıra, mahalle muhtarları, birim müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri ve çok sayıda mahalle sakini katılım gösterdi. Vatandaşlara seslenen Başkan Ali Kılıç, “Dört hafta sonra size yeni bir nüfus cüzdanı vereceğiz. O da evinizin nüfus cüzdanı olacak. Tıpkı kimliğiniz gibi onurla cebinizde taşıyacağınız bir tapunuz olacak. Hepinize şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.

‘Sözümüzü tuttuk’

Maltepe’nin 3 büyük mahallesindeki kentsel dönüşüm ofisini ziyaret eden Ali Kılıç, vatandaşlarla beraber askıya çıkarılan planları inceledi ve onlardan gelen soruları cevapladı. Kılıç, daha sonra şöyle konuştu: “Göreve ilk geldiğimizde vermiş olduğumuz bir sözü, bir taahhüdü yerine getirmiş olmanın mutluluğu ve onuruyla karşınızdayım. Maltepe ve Büyükşehir Belediye meclislerinde, bu planların hazırlanmasına ve kabul edilmesine emek veren her iki siyasi parti grubundaki arkadaşlarıma, şükranlarımı sunuyorum. Planlarımızı, Maltepe Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle geçirerek, Büyükşehir meclisine gönderdik. Sonrasında Büyükşehir Belediye Meclisi’nden, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve şu anki başkanımız Mevlüt Uysal’ın gayret ve emekleriyle, planlarımız onaylandı. Hani ‘Hayaldi gerçek oldu’ denir ya tam da böyle; onlarca plan sırada beklerken, bizim planlarımızı oy birliğiyle geçirdiler, onayladılar ve bizler de askıya çıkardık. Şimdi da bu üç mahallemizde tapusu olmayan hemşerilerimiz, tapularına kavuşacaklar. Evlerinin nüfus cüzdanını onlara 2019 yılı hediyesi olarak vereceğiz. Tıpkı kimliğiniz gibi onurla cebinizde taşıyacağınız bir tapunuz olacak. Ruhu olan, insana dokunan bir yerinde dönüşüm yapacağız. Hepinize şimdiden hayırlı olsun.”

‘Yerinde dönüşüm’

Gülsuyu ve Gülensu kentsel dönüşüm ofisini de ziyaret eden Ali Kılıç, Türkiye’de alışılagelmiş kentsel dönüşüm modellerinin aksine yerinde dönüşüm modeli ile modern sürgüne dur diyeceklerini belirtti. Kılıç, “Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Mahalle kültürünü koruyacağız ve kimse yaşadığı mahallesini terk etmek zorunda kalmayacak” şeklinde konuştu.

‘Mahalle yeşile bürünecek’

Üç mahallede yaşamını sürdüren 52 bin kişinin hayatı yeni imar planı ve hazırlanan kentsel dönüşüm projesinden doğrudan etkileyecek. Mahalle halkının çözüm beklediği ve yıllardır plansızlık sebebiyle adım atılamayan yol, yeşil alan, konut, okul, alt yapı gibi pek çok konu bu planların uygulanmasıyla beraber çözüme kavuşacak. 2.5 kilometrekarelik bir alanı kapsayan planla birlikte, mahallelerdeki donatı alanları şöyle olacak: Gülsuyu ve Gülensu’da; 794 bin 118 konut alanı, 110 bin 052 metrekare konut-ticaret alanı, 2 bin 680 metrekare sosyal tesis, 5 bin 224 metrekare kültürel tesis, 7 bin 122 metrekare sağlık tesisi, 32 bin 575 metrekare eğitim tesisi, 12 bin 130 metrekare dini tesis alanı, 327 bin 505 metrekare yol alanı, 123 bin 293 metrekare yeşil alan ile 15 bin 977 metrekare spor tesis alanı olacak. Başıbüyük  Mahallesi’nde; 415 bin 578 konut alanı ile 72 bin 845 metrekare konut-ticaret alanı, 4 bin 108 metrekare sosyal tesis, 3 bin 652 metrekare kültürel tesis, 5 bin 993 metrekare sağlık tesisi, 42 bin metrekare eğitim tesisi, 12 bin 723 metrekare dini tesis alanı, 201 bin 162 metrekare yol alanı, 86 bin 808 metrekare yeşil alan ile 16 bin 503 metrekare spor tesis alanı.

‘Dönüşümü vatandaşla hayata geçireceğiz’

Belediye Başkanı Kılıç, 3 mahalledeki plan ve tapu mücadelesinin detaylarını da Milliyet gazetesine anlattı. Maltepe’nin 3 büyük mahallesindeki imar sorununu, çözmek ve yerinde dönüşümü sağlamak amacıyla göreve geldiğinde düğmeye bastıklarını belirten Kılıç şöyle konuştu: “Vatandaşlarımız Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden göç edip bu bölgelere yerleşmiş. Yol haritamızı belirlemek için uzmanlardan oluşan bir heyetle ilk toplantımızı Abant’ta yaptık. Halk ile beraber bir kentsel yenilemeyi, halkın onayladığı bir projeyi hayata geçirmek için karar almıştık. Bu kararımızı mahallelerin muhtarlarıyla, aktörleriyle ve kanaat önderleriyle paylaştık. Planlardaki en büyük tehlike ise kulaktan kulağa yanlış bilginin yayılması. Bunu önlemek için mahallelerimizde danışma ofisleri açtık. Ofislerimizde vatandaşlarımızı bilgilendirmeleri için teknik uzaman arkadaşlarımızı da görevlendirdik. Vatandaşlarımız akşam işinden evine giderken ofislerimize uğrayarak İBB ile birlikte mahallesiyle ilgili neler tasarladığımıza bakabilirler."

‘Birlikte hazırladık’

“Planları hazırlarken siyasi partiler, muhtarlar ve odalarla da görüştük. 3 mahallede kurduğumuz Kentsel Dönüşüm Planlama ve Teknik Bilgilendirme ofislerimizde yaklaşık 40 civarında toplantı yaptık. Planlarımızı tamamladıktan sonra Maltepe Belediyesi’ndeki siyasi partilerin gruplarıyla planı kendi içimizde tartıştık. Muhtarlarımız ve odalar da planları inceledi. Dönemin İBB Başkanı Kadir Topbaş ile de görüştük. İstanbul konusunda çok derin tecrübeleri var. Görüşmemizde bazı tavsiyelerde bulunmuştu, biz de bunları yerine getirdik. Bütün kadrosuyla beraber görevden ayrıldığı güne kadar hep yanımızda oldu. Son olarak ta Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde 2 bin vatandaşımızın katıldığı bir toplantıyla neyi nasıl tasarladığımızı anlattığımız 5 saat süren bir sunum gerçekleştirdik. Plan, belediye meclisinden oy birliği ile geçti. Geçtiğimiz gün de İBB Başkanı Mevlüt Uysal tarafından imzalandı ve biz de askıya çıkardık.”

‘Bir ruhu olacak’

“Başkanlığımın ilk döneminde imar planı ve kentsel dönüşüm projesini hazırlamayı hedeflemiştik, bunu başardık. Amacımız 2’nci 5 yıllık dönemde bu projeyi uygulamaya geçirmek. Beton yığınlarının olduğu değil, bir ruhunun olduğu, çevreci, doğaya duyarlı, insan yaşamını kolaylaştıran bir kentsel dönüşümü vatandaşlarımızla birlikte gerçekleştirmek istiyoruz. Yağmur suyunun depolanarak çevre sulamasında kullanıldığı, çöplerin arıtıldığı, güneş enerjisinden faydalanıldığı, ibadethanelerinin, sosyal donatılarının olduğu, yerinde dönüşümü 2’nci 5 yıllık dönemimizde hayata geçirmek istiyoruz. Dayatan değil danışan bir belediyecilik anlayışıyla vatandaşlarımızla birlikte bu planı hayata geçireceğiz. Gülensu ve Başıbüyük’te 50 yıldır yaşayan hemşerilerimizin yine orada yaşayabilecekleri; kentsel dönüşüm adında ‘sürgüne’ gönderilmeyecekleri bir dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz.” 

Bitirme sigortası

“Tüm hazırlıkları tamamladık. Önümüzdeki günlerde bin 700 vatandaşa tapularını vereceğiz. İş bankası ve İller bankasıyla protokol imzaladık. Minimum faiz ile vatandaşlarımızın evlerini yenilemesini istiyoruz. Vatandaşa 3 şey söylüyoruz. Paran varsa komşunla birleşip kendin yapabilirsin, Müteahhit bulup yaptırabilir ya da belediyeyle vatandaş oturup beraber çalışalım diyebiliriz. Burada belediye-vatandaş işbirliği ile belediye anahtar rol oynayacak. Müttehitlerin arkalarında hayalet bir kent bırakmamaları için de Türkiye’de ilk defa bir model geliştirdik. Kentsel dönüşüm yapacak olan vatandaş ya da inşaat firmalarından inşaatı bitirme sigortası talep edeceğiz. Dünyanın bir çok yerinde bu tür modeller uygulanmakta Türkiye’de ilk defa biz böyle bir şey uygulayacağız. Bu modeli, yerel yönetim olarak Cumhurbaşkanlığımızın, bakanlığımızın ve muhalefet partilerimizin taktirinde sunuyoruz.”

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları